חברות ממשלתיות יפנו קרקעות שאינן חיוניות לפעילותן, וימסרו אותן לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לצורך הקמת פרויקטים למגורים; מיזמי תשתיות יוקמו על ידי חברות ממשלתיות; הנפקת התעשייה האווירית (תע"א), נתיבי הגז הטבעי לישראל (נתג"ז) ומקורות תיבחן מחדש; וכל החברות הממשלתיות יחויבו בתרומה לקהילה לפי תוכנית שתוכתב להן ותקדם גם יעדי ממשלה, ובראשם חינוך טכנולוגי - אלה כמה מהתוכניות של רשות החברות הממשלתיות, בראשות יעקב (ינקי) קוינט, לשנה הקרובה.
1. פינוי קרקעות
רשות החברות גיבשה תוכנית מפורטת הממפה את הקרקעות שמשמשות חברות ממשלתיות, כדי להעביר חלק מהן לרמ"י - לצורך הגדלת מלאי הקרקעות שמיועדות לבנייה למגורים, בהתאם למדיניות שהתווה שר האוצר, משה כחלון. בכלל זה נמצאים שבעה נכסים של חברת פי גלילות, הפועלת בתחום אחסון והפצה של מוצרי דלק, ומוחזקת על ידי המדינה (50%) ומשקיעים פרטיים (50%). כחלק מהמהלך, הרשות מנהלת מגעים מתקדמים לפירוק פי גלילות. הכוונה היא שכל שותף יקבל את חלקו בנכסי החברה, בהתאם לאחזקותיו, וחלקה של המדינה בקרקעות יועבר לרמ"י.
לחברת פי גלילות קרקעות באזור המתוכנן לבנייה בדרום־מערב רמת השרון, ליד מחלף גלילות. לפני כשנה אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של תל אביב להפקדה תוכנית להקמת 10,000 דירות במתחם שבין רמת השרון לצפון תל אביב.
המגעים לפירוק החברה מתנהלים כשברקע עתירה לבג"ץ שהגישה פי גלילות לפני כשבועיים, בבקשה לחייב את רמ"י לכבד הסכמי עבר. בעתירה טוענת פי גלילות כי ב-2015 הותר לה לחזור לפעילות אחסון וניפוק דלקים, ולצורך זה היא צריכה קרקע חלופית שהוסכם לפני כ-15 שנה שתקבל ללא מכרז - אבל רמ"י לא מגיבה לפניותיה. בעתירה מבקשת החברה מבג"ץ להורות לרמ"י להקצות לה קרקע חלופית ללא מכרז, בשטח של 164 דונם, שמתאימה להקמת מסוף דלקים.
2. הפרטות והנפקות
תוכנית נוספת של רשות החברות, לטווח הארוך יותר, היא ביצוע פרויקטי תשתיות על ידי חברות ממשלתיות. כחלק מהתוכנית, רשות החברות מתכננת לבצע הנפקות מיעוט של חברות ממשלתיות בשלוש השנים הקרובות - אם כי נראה שתוכנית זאת עוברת חשיבה מחודשת, לפחות לגבי חלק מהחברות. ההנפקות תוכננו בשיעורים של עד 49% בכל חברה - כדי להבטיח את המשך שליטת המדינה בהן, לאפשר הזרמת הון לחברות, ולחייב אותן לעבוד לפי כללים שקופים פיננסית וניהולית, כנדרש מחברות ציבוריות.
הניסיון הלא מוצלח של הקמת מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד מפריע למימוש התוכנית. הקמת המתקן התעכבה, ועם הפעלתו התגלו בו כשלים. רשות החברות - יחד עם מקורות ומנכ"לה החדש יחסית, אלי כהן - החליטו לבדוק את פרויקט ההתפלה, ולהפיק ממנו לקחים, לצד נקיטת צעדי ענישה בהתאם לממצאי הבדיקה.
גם התוכנית להנפקת מקורות נמצאת בחשיבה מחודשת, לאור התנגדות משרד התשתיות. מקורות עוברת שינוי מבני בעקבות מינויו של אלי כהן למנכ"ל החברה לפני כשנה, בשיתוף פעולה מלא עם רשות החברות.
עוד על הפרק, התוכנית להנפקת חברת דואר ישראל, שאושרה בוועדת שרים להפרטה. החברה תנפיק 40% ממניותיה בשני שלבים: 20% למשקיע פרטי ולאחר שנתיים יונפקו בבורסה 20% נוספים לציבור.
בתוך כך, גם התוכנית להנפקת כ-25% מהחברה הממשלתית נתג"ז נבחנת מחדש, לאור התנגדות משרד האנרגיה. החברה מבצעת פרויקטים שעיקרם הנחת תשתית הגז המרכזית (רשת ההולכה). התוכנית המקורית היתה להנפיק 49% מהחברה תמורת 1.5 מיליארד שקל - כלומר לפי שווי חברה של כ-3 מיליארד שקל. ההנפקה נועדה לאפשר לנתג"ז לבצע עבודות מתוכננות בעלות כוללת של 3-1 מיליארד שקל, ולהתרחב לפעילויות נוספות - כמו החלפת חברות שיווק גז בהקמת רשת החלוקה לחיבור מפעלים לגז.
במשרד האנרגיה שיכנעו את רשות החברות כי הנפקה או הפרטה חלקית של נתג"ז עלולה להוביל לניגוד עניינים בין התוכניות של בעלי החברה החדשים לבין יעדי הממשלה - ולהקשות על הממשלה להפעיל את החברה. זאת, במיוחד כשעל הפרק אפשרות מעשית לפתור את הכשל הרב־שנתי של חיבור מפעלים ועסקים אחרים לגז טבעי באמצעות נתג"ז.
התוכניות להנפקת הנמלים עלו על שרטון בנמל אשדוד, אבל מתקדמות טוב יותר בנמל חיפה. ההכנסות מההנפקה אמורות לשמש לשידרוג תשתיות הנמלים.
התוכנית להנפקת 25% מתע"א עברה אף היא להערכה מחדש על רקע הסתייגות משרד הביטחון מחשיפת מידע לגבי פעילותה. החברה מפתחת אמצעי הגנה אסטרטגיים שמשרד הביטחון אינו נלהב לספק פרטים לגביהם. ההכנות להנפקה אמנם מתקדמות, אבל היא מותנית בהסדרת הבעיות הבטחוניות. אם לא יימצא הסדר שיהלום את האינטרס הביטחוני - תע"א לא תונפק.
3. ביקורת פנים ואחריות חברתית
מאבק מסוג אחר מנהלת רשות החברות מול רואי החשבון החיצוניים של החברות הממשלתיות הבינוניות והגדולות. הרשות מעוניינת להחליף אותם במבקרי פנים, אבל רואי החשבון מסרבים להיפרד מביצי הזהב של התרנגולות הממשלתיות. בין הצדדים מתקיימים דיונים, אבל נראה שברשות החברות לא מתכוונים לסגת מהיוזמה.
במקביל, רשות החברות מקיימת שיתוף פעולה עם חברת הייעוץ וראיית החשבון דלויט, בנוגע לגיבוש תוכנית לאחריות חברתית תאגידית לכל חברה ממשלתית. כך למשל, יצרנית מערכות הלחימה רפאל תכשיר מורי מתמטיקה בצפון; ותע"א תקדם את תחום החלל בקרב בני נוער. תוכנית זאת תחליף את היוזמות המקומיות של החברות הממשלתיות, הפועלות, לדוגמה, במתנ"סים בשכונות מצוקה ברחבי המדינה.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
המיליארדים שנשפכו - והמיליארדים שחסרים: העשור המבוזבז של החינוך בישראל
המכונית הבאה שהאמריקאים לא יוכלו לרכוש בגלל מלחמת הסחר - היא בכלל אמריקאית
mako כסף - כל מה שצריך לדעת