חברת דירוג סיכוני האשראי מידרוג, מקבוצת Moody's, חוזה שענף הנדל"ן נמצא בפני סיכון גבוה בטווח הקצר המלחמה תוביל בטווח הקצר לבלימה חדה בהיקף רכישת דירות, ובפרט דירות חדשות.
החברה פרסמה היום (ג') דוח מיוחד על השפעת מלחמת "חרבות ברזל" על ענפים שונים במשק. על תחום הנדל"ן כתבה החברה כי הוא "ניצב בפני סיכון גבוה יחסית בטווח הקצר, בשל ההאטה החדה ברכישת דירות חדשות בתקופת המלחמה ובעקבותיה, אתגרים תפעוליים כשברקע התייקרות עלויות המימון שהחלה לפני כשנה וחצי".
העצירה החדה בשוק הדיור מגיעה על רק אי הוודאות הכלכלית והחששות הביטחוניים. הירידה בביקוש, חוזים במידרוג, יכולה להוביל לירידה במחירי הדירות החדשות בשיעור חד מזה שנרשם עד כה מתחילת השנה.
החברה מציינת, כי כבר ערב מלחמת "חרבות ברזל" ענף ייזום הנדל"ן למגורים היה בהאטה בהיקף הפעילות בהשוואה לשנים האחרונות, בעיקר בשל עליית הריבית. "עליית הריבית הגבירה במידה משמעותית את הלחץ הפיננסי על חברות נדל"ן למגורים והגבילה את נגישותן למקורות מימון, בהשוואה לשנים הקודמות בהן נהנו החברות מהיצע מימון נדיב וזול".
להערכת מידרוג, חברות קבלניות המאופיינות במינוף גבוה ובהוצאות מימון תזרימיות כבדות, בעיקר בגין קרקעות, עלולות להציג ירידה חדה ברווחים ואף הפסדים ברקע ההאטה במכירות, תוך היחלשות באיכות האשראי.
עיכובים במסירת דירות
בצד התפעולי, בשל מחסור בעובדים ששרר עוד טרם המלחמה, עשרות אלפי עובדים פלסטינאים באתרי הבניה אינם מורשים להיכנס לישראל, וכפועל יוצא, צפויה להיות פגיעה במשך הקמת הפרויקטים. הוצאות ההקמה של הפרויקטים עלולות לגדול כתוצאה מהתייקרות הוצאות השכר וחומרי גלם וכן גידול בעלויות מימון שכר דירה לדיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית. לעיכובים בפרויקטים ולגידול בעלויות ההקמה עלולות להיות גם השלכות כלכליות שליליות חברות נדל"ן.
מידרוג מציינת, כי לא ברורה גם התפתחות הביקושים בטווח הבינוני, והדבר תלוי בהיקף הלחימה ומשכה וכן כתלות גם במגמות הריבית, שיעור האבטלה והצמיחה הכלכלית. בכל מקרה, לאורך זמן, הביקושים לדירות מגורים מושפעים לחיוב מהצמיחה במשקי הבית בישראל, לצד הליכי תכנון ובנייה ארוכים ומורכבים המכבידים על היצע הדירות ואלו צפויים להוביל לשחרור ביקושים שייבלמו בתקופת המלחמה ואחריה.
צפויות התייקרויות בסחורות המיובאות והמיוצרות בארץ
לטענת מידרוג, תנאי הסחר השוררים היום מבחינת רמת שערי החליפין של מטבעות החוץ לעומת השקל, הכוללים את פיחות השקל אל מול מטבעות הסחר העיקריים, דולר ואירו, עלולים לייקר באופן מידי את מחירי הסחורות והייבוא. חברות אשר קווי היצור והפעילות שלהן נמצאים בקווי העימות, עלולות להפסיק את פעילותן ו/או להשבית את קווי הייצור לתקופת זמן בלתי ידועה.
תנאים אלה משפיעים לרעה גם על חברות התעשייה וגם על היבואנים, מה שאומר שצפויות התייקרויות במוצרים רבים גם לצרכן הסופי.
ענף המימון החוץ-בנקאי חשוף לפגיעה
לעומת ענף הבנקאות, טוענת מידרוג שענף המימון החוץ-בנקאי חשוף למספר מוקדי סיכון מרכזיים הקשורים האחד בשני - איכות הנכסים ונזילות. השחיקה באיכות הנכסים (מקורות הכסף של החברות עצמן) החלה בשנה האחרונה בקרב מרבית החברות בענף, בין היתר על רקע סביבת ריבית ואינפלציה גבוהות, המפעילות לחץ על הרווחיות וההון שלהן, וזאת כתוצאה מצפי לעלייה בשכיחות אירועי חדלות פירעון של לקוחות בענף, אשר מאופיינים בפרופיל עסקי חלש יותר ביחס ללקוחות המערכת הבנקאית.
"להערכתנו, הפגיעה באיכות הנכסים של חברות הפועלות בענף המימון החוץ-בנקאי צפויה להחמיר משמעותית ככל והמלחמה תימשך. סיכון הנזילות ושחיקה בנגישות למקורות מימון כתוצאה מנגישות נמוכה לשוק ההון, שכיח יותר בקרב חברות קטנות ובינוניות בענף המימון החוץ-בנקאי".