פרויקטים רבים מסוג זה בשכונות שלמות מטעם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ונראה שתהליכים אלו נמשכים במרץ רב ברחבי הארץ.
ואולם, דיירים רבים חוששים מאוד מהתהליך בבניין מגוריהם ושוקלים בכובד ראש האם להצטרף ולחתום על הסכמתם לתהליך, או להתנגד לו נחרצות. כיצד יובטח להם רווח? האם בהכרח יהיה שיפור בתנאי המגורים בעקבות הפרויקט? ומה יהא עד לתום הפרוייקט - האם כל כאב הראש הנלווה לתהליך ישתלם?
התנגדות לתהליך התחדשות עירונית לעיתים תכופות מותירה את "סרבני החתימה" בעמדת מיעוט אל מול יתר הדיירים ועלולה ליצור עימותים וקשיים רבים למתנגד כגון הוצאות כספיות על ליווי משפטי מול יתר השכנים, התנכלויות מצד יתר דיירי הבניין התומכים בתהליך ואף סיכון בחיוב הוצאות משפט ופיצוי של יתר הדיירים. אם כן, מה ניתן לעשות במקרה של התנגדות?
כיום, כמעט בכל פרויקט התחדשות עירונית תמצאו מספר דיירים מתנגדים, העשויים להוביל לביטולו או לדחייתו לתקופה ממושכת. חשוב לציין שעל מנת לצאת לדרך עם הפרויקט נדרש אישור של שני שליש מהדיירים. אך כל עוד יש דיירים המסרבים להתפנות, הפרויקט יתקע, וייתכן כי היזם בעצמו לא ירצה להתחיל אותו.
כדי להתמודד עם המצב חוקק בשנת 2006 חוק פינוי-בינוי-פיצוי, הקובע כי דייר סרבן, שסירובו נקבע בבית המשפט ככזה שהוא בלתי סביר, ייתכן וייאלץ לשאת באחת משתי סנקציות: או שיישא בתשלום פיצויים לבעלי הדירות האחרים המסכימים לעסקה, או שלחלופין יהא עליו לפנות את דירתו בצו משפטי.
ואולם, מה נחשב לסירוב בלתי סביר? על פי החוק, סירוב סביר של הדייר הוא סירוב הנובע מאחד מהמניעים הבאים:
- לבעל הדירה המסרב לא הוצעו חלופות הולמות לדירתו.
- מדובר בעסקת פינוי ובינוי לא כדאית כלכלית.
- נסיבות מיוחדות של בעל הדירה שהופכות את העסקה לבלתי אפשרית עבורו.
- בעל הדירה הוא אדם בעל מוגבלות או מתגורר עם בעל מוגבלות, והדירה החלופית לא מותאמת למגבלות אלו.
אם נבחן הליך התחדשות עירונית בבניין שלכם בבכלל, ואם אתם שוקלים לסרב לו בפרט, חשוב ביותר שיהיה לצידכם עורך דין המייצג אתכם נאמנה מיד עם תחילת התהליך. אמנם כיום אין חוק המחייב ליווי משפטי של הסכם התחדשות עירונית מצד הדיירים, אך הימנעות ממינוי שכזה עלולה להוביל לסיכון גדול ומיותר, במיוחד בשלב ראשוני בו לרוב לא ידועים מרבית פרטי הפרויקט או כיצד הוא ייראה בסופו.
כל חתימה ללא ליווי של עורך דין המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית תקפה ומחייבת, ולכן חשוב לבחור בייעוץ משפטי מתאים לפני שחותמים על כל מסמך והסכם.
לסיכום, היתרון במתן הסכמה לפרויקט התחדשות עירונית, לעניות דעתי, לרוב עולה על החיסרון, הכרוך בסיכון של הטלת סנקציות על הדייר המתנגד והמשך מגורים במבנים ישנים ולעיתים אף מסוכנים. עם זאת, כמובן שכל מקרה לגופו. כך או כך, אם אתם שוקלים לצאת לדרך לתהליך של התחדשות עירונית ואינכם בטוחים האם הוא טוב עבורכם והאם לתת את הסכמתכם וחתימתכם לטובת העניין , התייעצו כבר בשלב הראשוני עם עורך דין המתמחה בליווי דיירים בהתחדשות עירונית, שיעזור לכם לבחון את כל התמונה בצורה מקצועית ואמינה, וימנע ממכם קשיים וחרטות בהמשך הדרך.
הכותב הוא עו"ד נוי מרינה, מומחה לנדל"ן והתחדשות עירונית