הסתערות. זו התמונה הכללית שמשתקפת מנתוני שוק הדירות הישראלי ברבעון השני של 2024, שפרסמה בסוף השבוע האחרון הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). השוואה של כמות העסקאות ומחירי הדירות שנרכשו בערים גדולות ובמחוזות הצפוניים בישראל מעלה, לפי הערכות, שהציבור הישראלי חושב על היום שאחרי המלחמה ־ והוא אינו צופה ירידות מחירים.

לפי הנתונים, מספר העסקאות ברבעון השני של השנה (אפריל־יוני) היה גבוה ב־78% מזה של הרבעון האחרון של 2023, בו פרצה מלחמת חרבות ברזל; העיר הבולטת ביותר מבחינת הפער היא תל אביב, שבה כמות העסקאות שבוצעה עלתה ב־145% מזו שנרשמה בסוף 2023; אחריה ניצבת פתח תקווה, עם עלייה של 109%; אשקלון, באר שבע ורמת גן עלו ביותר מ־70%, ובחיפה מספר העסקאות עלה ב־56%.

לאור זאת, אין זה מפתיע שמחיר דירה ממוצעת שנרכשה ברבעון השני של השנה היה גבוה ב־133 אלף שקל מזו שנרכשה ברבעון הרביעי של 2023, והגיע לשיא כל הזמנים של 2.33 מיליון שקל. עם זאת, הרבעון האחרון של 2023 הושפע מטבח ה־7 באוקטובר שהביא לקיפאון בשוק.

בהתאם, מדד מחירי הדירות הארצי השלים עלייה של 6% מאז נובמבר 2023. העליות הבולטות ביותר נרשמו במחוז חיפה, שם עלו מחירי הדירות ב־9%, ובמחוז הצפון הם עלו בכ־7%. במקום השלישי ניצב מחוז תל אביב, שבו מדד מחירי הדירות עלה מאז פרוץ המלחמה ב־6.6%.

שוק הדירות בצפון מזנק

מה קורה בצפון? בחלק הדרומי יותר של המחוז, במיוחד בערים טבריה, עפולה, נהריה, עכו ומגדל העמק ־ שוק הדירות פורח. כך, לפי הנתונים, מספר העסקאות באזור זה עלה ב־81% בתקופה הנסקרת.

מיכל קורלנד, שותפה ובעלים של סוכנות רי/מקס חלוצים, שמפעילה שבע סוכנויות נדל"ן לרוחב כל הגזרה הצפונית, מספרת בין היתר על מפונים שלא מוכנים לחזור להתגורר במקומות שמהם פונו, "והם רוכשים דירות במקומות כמו נהריה וטבריה".

בערים אלו, לדבריה, "בוצעו הרבה עסקאות בדירות חדשות, תוך ניצול מבצעי ה־10/90, שלפעמים גולשים גם ל־7/93 (הקונים משלמים 7% ממחיר הדירה בעת החתימה עם הקבלן, ואת היתרה כשהדירה תאוכלס, א"מ). משקיעים קונים דירות ישנות וזולות ללא ממ"דים, הרבה פעמים במתחמים שמיועדים להתחדשות עירונית. משפרי דיור מעדיפים לקנות דירות חדשות יותר מאלה שיש להם, שמצוידות בממ"דים".

מעט דרומה משם, מחוז חיפה מוביל כאמור בעליות המחירים. גם במחוז זה ישנו גידול חריג ברכישת דירות חדשות, במקרה הזה של 108%, ונראה שיש נהירה של רוכשים לדירות עם ממ"דים. מחוץ לעיר חיפה, בלטו בחודשים האחרונים גם קריות מוצקין, אתא, ביאליק וים במספרים נאים של דירות שנרכשו שם.

במחוז חיפה עלו מחירי דירות 4 חדרים ב־171 אלף שקל, ואילו בחיפה העיר מחירי הדירות הללו עלו ב־232 אלף שקל, לעומת העסקאות ברבעון הרביעי של 2023. מחיר דירה כזו כבר מגיע ל־1.95 מיליון שקל.

200 אלף שקל יותר

המחוז השלישי שמושך את מחירי הדירות כלפי מעלה הוא כאמור מחוז תל אביב. מחוז זה, ובמיוחד העיר תל אביב, נמצאים במהלכה של התאוששות גדולה משפל שפקד אותם בשנתיים האחרונות ־ דבר שבא לידי ביטוי ברכישה גדולה של דירות חדשות בעיר תל אביב. ברבעון הקודם נרכשו בעיר 743 דירות חדשות, פי 3 מאשר ברבעון האחרון של 2023. גידול משמעותי ברכישות נרשם גם בערי הסביבה פתח תקווה, רמת גן והרצליה, והתוצאה באה לידי ביטוי בעליות מחירים.

מחירי דירות 4 חדרים בתל אביב עלו בלא פחות מ־217 אלף שקל מסוף השנה ל־4.75 מיליון שקל, וגם כאן נראה כי הרוכשים שינו את תמהיל הרכישות שלהם לעומת שנה שעברה. באופן חריג, עיקר הרכישות של תל אביב מתמקד בשוק הדירות החדשות, מה שמעלה את המחירים. ההערכה היא כי גם בשוק זה הימצאו של ממ"ד מהווה עניין קריטי בהחלטה לרכוש או לרכוש דירה, ובהתאם לתמחר אותה.

בהרצליה נרשמה עליית מחיר של 280 אלף שקל במחירי דירות 4 חדרים שנרכשו ברבעון שעבר, לעומת הרבעון האחרון של שנה שעברה. מחירי הדירות הללו הגיעו שם ל־3.8 מיליון שקל, ואילו ברמת גן המחירים עלו ב־203 אלף שקל ל־3.3 מיליון שקל.

ירידה בירושלים

ומצד שני נמצאת ירושלים. מחוז ירושלים רשם את עליית המחירים הצנועה ביותר בתקופה שנבדקה. מחוז זה כולל את ירושלים ובית שמש, שבהן חלק גדול מהרוכשים הם מהציבור החרדי. כך, מחירי הדירות 4 חדרים שנרכשו בעיר ירושלים רשמו דווקא ירידה של 130 אלף שקל, ל־3.03 מיליון שקל. עניין זה יכול להיות מוסבר בכך שברבעון הרביעי של שנה שעברה פקדו את העיר תושבי חוץ רבים שרכשו בה דירות יוקרה, מה שגרם לניפוח מסוים של המחירים באותו רבעון.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס