חשבנו שהמלחמה, על כל זוועותיה, תתן לשוכרי הדירות קצת אוויר, אבל שמונה חודשים לתוכה ושוק השכירות חוזר ומטפס במהירות. חברת הפינטק WeCheck, המתמחה בשוק הנדל"ן, השכירות והמשכנתאות, מפרסמת נתונים לגבי מחירי השכירות של חודש מאי. המספרים המצביעים על אחוזי העלייה בשכר הדירה מבוססים על נתונים מעשרות אלפי דירות ברחבי הארץ, בדגש על מחירי חוזי השכירות הסופיים שעליהם חתמו הדיירים. WeCheck  מעדכנת את הנתונים מדי חודש, והפעם, תמונת המצב עגומה למדי.

בחודש אפריל אולי היה רמז לכך שנפתחה התקופה החמה בשכירות, כאילו היא פשוט מסתנכרנת עם הקיץ. אבל במאי נרשמה עלייה של ממש בביקוש לשכירת דירות, ובעלי הדירות הגיבו בהתאם והעלו את המחירים. הנתונים הפכו לברורים: יש עליית מחירים ארצית של 1.1 אחוז בחודש, בהשוואה לירידה של 0.4 אחוז בחודש אפריל.

את טבלת עליות המחירים בערים הגדולות מובילה כרגיל תל אביב, עם התייקרות מהירה של 2.5 אחוז בחודש אחד בלבד. יחד איתה, שיאניות המחירים בערים הגדולות הן הרצליה וירושלים. בתחתית הרשימה נמצאות באר שבע, חיפה ואשקלון. העיר עם ההתייקרות החדה ביותר היא נתניה, שרשמה עלייה של 3 אחוז במחיר השכירות הממוצע בחודש אחד. ערי הדרום עדיין נמצאות בקיפאון ואף ירידה מבחינת המחירים. בבאר שבע נרשמה עלייה של 0.3 אחוז בלבד, והיא עדיין העיר הזולה בישראל. אשדוד עולה בפחות מאחוז, ובאשקלון נרשמו ירידות מחירים, אחת הערים הבודדות שבהן ירדו מחירי השכירות.

אבל יש גם כמה נתונים מעודדים: ראשית, גם היצע הדירות להשכרה עולה בחדות עם זינוק של 41 אחוז, בזכות חוזים שמסתיימים ופותחים את השוק.  שנית, השוק עדיין מתאושש, והמחירים עדיין לא גבוהים כמו בשנה שעברה. למעשה, היצע הדירות עדיין נמוך בכעשרה אחוז והמחירים נמוכים ב-1.6 אחוז בהשוואה למחירי התקופה המקבילה ב-2023.

"העונה החמה בשוק השכירות מתחילה בחודש מאי. הדבר ניכר בנתוני ההיצע שעלו ביותר מ-40 אחוז, עם חוזים רבים שהסתיימו וחתימה של חוזים חדשים", אומר רמי רונן, מנכ"ל WeCheck. "התקופה הנוכחית תהיה המבחן האמיתי של שוק השכירות מאז פרוץ המלחמה – אנחנו צפויים להבין אם המחירים יתאוששו לאחר הירידות שליוו את חצי השנה האחרונה. נכון לעכשיו, השוק עוד מצוי בפער מול שנה שעברה. אם המגמה בתחום ההיצע תימשך, זה יוביל בהכרח לעליות מחירים נוספות. חשוב לציין כי יש פער בין נתוני האמת בשוק ובין נתוני הלמ"ס שהתפרסמו אודות עליית המחירים בשוק, מאחר שהלמ"ס מכליל מדי חודש חוזי שכירות מכלל הארץ, ללא התחשבות במשך החוזה שנחתם, מה שגורם לנתונים גבוהים בהרבה מאשר תמונת המצב בפועל. שוק השכירות אכן מצוי בעלייה, אך נתונים רשמיים הגבוהים ממצב האמת יכולים לייצר מצג שווא של השתוללות מחירים, כאשר במציאות ישנה עלייה שגרתית למדי".