שיפוץ זה תהליך שהחלק הטוב בו מתחיל כשהוא נגמר. עד אז, מושקעים בו לא מעט זמן, אנרגיות וכסף — ולא פעם מתחרטים בזמן העבודות על דברים שהוחלט עליהם מראש.
כדי להימנע מכך, מומלץ להתכונן ביסודיות לקראת שיפוץ של הבית. ככל שתשקיעו יותר מחשבה בשלב התכנון, התוצאה ברוב המקרים תהיה טובה הרבה יותר — הן מבחינת איכות השיפוץ, הן מבחינת ההוצאה הכספית.
בסיוע התאחדות קבלני השיפוצים, ליקטנו עשרה כללי ברזל שיסייעו לכם להתכונן ולעבור את השיפוץ בשלום.
1. אל תיתפסו עם חור בתקציב
ראו הוזהרתם: כמעט כל השיפוצים נגמרים בחריגה גדולה מהתקציב. בהתאחדות קבלני השיפוצים מדברים על ממוצע של 20%, אבל ידוע על לא מעט שיפוצים שעלו כפול מהמתוכנן. חלק מהחריגות נובעות מתכנון לקוי של העבודות, ואחרות צצות בהפתעה. לא פעם קורה שבתוך הקירות ומתחת לרצפה מתחבאים "מוקשים" המצריכים פתרונות מורכבים, שדורשים מומחיות ועולים הרבה כסף.
2. לא יוצאים לדרך בלי חוזה מפורט
רבים מדי מסתפקים בהבנות בעל פה עם קבלן השיפוצים, מתוך מחשבה שגויה ששיפוץ כולל רק כמה פעולות פשוטות. ואז, באמצע העבודות מתחילים הוויכוחים, השיפוצניק לא מגיע, ונדמה שכל סיפורי האימה ששמעתם על שיפוץ — מתממשים.
אפשר למנוע את זה. חוזה מפורט, כולל כתב כמויות, יחסוך אי־נעימויות, ויכוחים וצעקות במהלך השיפוץ. החוזה חייב לסגור פרצות אפשריות, ולכלול תאריך סיום, תנאי תשלום, התייחסות לעיכובים, סנקציות בגין איחורים ותיאור מפורט של כל העבודות והחומרים.
הכלל: ככל שמפרטים ומדקדקים יותר, מונעים בעיות.
3. הימנעו מבחירה בשיפוצניק חאפר
אין זה סוד שלא מעט חאפרים מסתובבים בענף השיפוצים. באחרונה יצא לפועל מהלך משמעותי להסדרת הענף. משרד הבינוי והשיכון החליט בין השאר על הוספת סיווג חדש המותאם לקבלני שיפוצים קטנים המבצעים עבודות קטנות, ויאפשר לשיפוצניקים רבים להירשם ברשם הקבלנים.
במשרד השיכון מקווים כי הדבר יצמצם משמעותית את תופעת החאפרים, ושהציבור יוכל לבחור קבלן שיפוצים מתוך רשימה מפורטת — וליהנות מראש שקט. עם זאת, חשוב גם לבדוק המלצות של לקוחות על קבלן השיפוצים.
הכלל: בדקו את הקבלן בציציות וחפשו המלצות של לקוחות.
4. הקפידו על ביטוחים ואישורים
זה אחד הדברים החשובים ביותר. חובה לבדוק שלקבלן השיפוצים יש ביטוח צד ג' וביטוח חבות מעביד. חשוב לבדוק שהביטוח בערך כספי מספק, כדי שאם בעקבות העבודות מישהו יינזק או ייפגע — יהיה לכך כיסוי ביטוחי. חשוב גם לבדוק שלעובדים של קבלן השיפוצים יש אישורי עבודה.
הכלל: ודאו שלקבלן יש כיסוי ביטוחי ואישורי עבודה.
5. לא כדאי להסתבך עם השכנים
כדי לשמור על יחסים טובים עם השכנים, כדאי לתלות מודעה בקומת הכניסה לבניין ולהתנצל מראש על הרעש והלכלוך שייגרמו מהשיפוץ. מומלץ לפרט במודעה את לוח הזמנים של העבודות וטלפונים של קבלן השיפוצים ובעל הדירה — למקרים של בעיות ותלונות.
בנוסף, חשוב לעגן בחוזה עם קבלן השיפוצים סוגיות הקשורות לשטחים המשותפים, כמו חדר המדרגות והמעלית. הדבר האחרון שאתם רוצים הוא בעיות עם השכנים, ולכן יש לעגן בחוזה כי בסיום כל יום עבודה הקבלן ינקה את השטחים המשותפים — וגם את אתר העבודה.
הכלל: התחשבו בשכנים.
6. אל תשלמו מראש
עדיף לחלק את השיפוץ לכמה שלבים ולבצע את התשלום רק בסוף כל שלב — לאחר שווידאתם כי הוא אכן הסתיים, ולשביעות רצונכם. ליתר ביטחון, מומלץ להעביר את התשלום האחרון רק לאחר סיום העבודות ולאחר בדיקה שהמערכות אכן עובדות.
הכלל: חלקו את התשלומים בהתאם להתקדמות השיפוץ.
7. הסתייעו במומחים חיצוניים
מומלץ לדרוש מחברת האינסטלציה לשלוח נציג כדי שיבדוק את המערכות לאחר ההתקנה. כמו כן, החברות השונות יכולות לעזור ללקוח בבדיקה שהחומרים שקבלן השיפוצים משתמש בהם אכן מתאימים. למשל, דבק קרמיקה זול, שמחירו 25 שקל, אינו מתאים להדבקת אבן על קירות — אם משתמשים בו, האבן תיפול מהקיר. לכן, אם יש שאלות, ספקות או תהיות — אפשר להתקשר לשירות לקוחות, לברר או להזמין נציג.
הכלל: ודאו שהקבלן בוחר חומרים מתאימים.
8. בכל שיפוץ יש תוספות
אחת הנקודות החשובות בכל הקשור לשיפוץ היא התוספות בעבודה. כמעט בכל שיפוץ נדרשים שינויים ותוספות. למעשה, רוב הוויכוחים בין קבלני שיפוצים ללקוחות קשורים לתוספות — ולכן יש לסגור מראש את הפרצה הזאת. עדיף לעשות זאת בחוזה ולהשתדל שהמחיר יהיה קבוע מראש, כולל התוספות. אם לא ניתן לכלול את התוספות בחוזה הראשי, צריך לסגור כל תוספת מראש ובכתב. לכל תוספת תהיה אסמכתא עם מחיר וחתימה, ואם התוספת תגרום לעיכוב בעבודה — חייבים לציין גם את זה.
הכלל: התייחסו לתוספות כאל חלק בלתי־נפרד מהשיפוץ.
9. מי לוקח אחריות?
בימים אלה אושר חוק המסדיר את האחריות על עבודות שיפוצים. זאת אמנם בשורה חשובה — אבל עדיין צריך לפרט בחוזה במדויק היבטים הקשורים לאחריות על העבודה, לציין מה היא כוללת ועל מה הקבלן אחראי, ולציין גם מה האחריות אינה כוללת.
הדבר חשוב לשני הצדדים: למשל, רבים חושבים בטעות שאם יש סתימה בכיור או באמבטיה בגלל לכלוך מתקופת העבודות, קבלן השיפוצים אחראי על כך. לכן יש לבחון לעומק את תעודת האחריות, כדי למנוע ויכוחים עתידיים.
הכלל: דעו מי אחראי, ועל מה.
10. זה הבית שלכם — גלו מעורבות
אחד מבעלי הדירה צריך להיות נוכח בזמן העבודות. חובה להיות מעורבים בעבודות ולבקר בדירה מדי יום. זה יגרום לקבלן להרגיש שבעל הדירה משתתף בשיפוץ ומפקח עליו — ולכן יחשוב פעמיים אם לחפף בעבודה.
הכלל: גלו מעורבות בשיפוץ ובקרו בדירה מדי יום.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
עד שננזף בפרשת הולילנד ממונה לדירקטוריון פארק אריאל שרון
תגובה לרפורמה של טראמפ: הנחה במס - רק תמורת מו"פ בישראל
mako כסף - כל מה שצריך לדעת