גם בשנה החולפת נראה כי מחירי הדירות לא בדרך להיעצר. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדד מחירי הדיור משלים עלייה של 8 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, ו ההערכות כי 2021 תסתיים עם עלייה של יותר מ-10 אחוזים במחירי הדיור – נהפכות ממשיות יותר ויותר. גם מדד תשומות הבנייה ממשיך לעלות כשב-12 האחרונים (אוגוסט 2021 לעומת אוגוסט 2020) עלה המדד ב-4.5 אחוזים.
עבור הרבה מן הרוכשים, בעיקר זוגות צעירים, אשר מגיעים לעתים קרובות עם הון עצמי מוגבל יחסית, השיקולים ברכישת דירה הם חשובים וקריטיים לעתיד, בעיקר כאשר מדובר בהחלטה חשובה על דירה שתשמש אותם להרבה שנים ובה יגדלו את ילדיהם. אלו ישימו לב בעיקר למחירי הדירה ולגובה המשכנתא אותה יוכלו לקחת, יתלבטו בין קניית דירה יד שנייה לראשונה, אבל השיקול המרכזי יהיה כמובן אזור מגורים, משום שהוא עומד לקבוע את האוכלוסייה איתה תבלה המשפחה בגינות השעשועים, בחוגים, בגני הילדים ובמוסדות הלימודים בשנים הקרובות. לעומתם, כשמשקיעים מגיעים לרכוש דירה נוספת שתהווה הכנסה עבורם, הם מסתכלים בעיקר על נתון מרכזי אחד: עליית ערך דירות.
"השכונות שריכזו את מרבית תשומת הלב ואת שוק היד שנייה בתשפ"א הן בעלות מאפיינים שונים במקומות שונים ברחבי הארץ, אך המשותף לרובן הוא פוטנציאל ההשבחה הניכר", אומר טל קופל, מנכ"ל madlan. "גם אם הן לא שכונות משקיעים במובהק - כמו שכונה ד' שבאופן לא מפתיע היא שיאנית העסקאות בבאר שבע - ברוב השכונות המובילות יש פוטנציאל גדול לעליית מחירים, בעיקר בזכות התחדשות עירונית צפויה או כזו שכבר נמצאת בעיצומה".
אז עליית ערך היא המדד המרכזי בבחירת מיקום לרכישת דירה?
"כן. הנתונים משקפים בשטח את התוצאה שעלתה מסקר שביצענו לפני כמה חודשים, שמצא שהשיקול השני בחשיבותו עבור הישראלים בבחירת דירה, אחרי שקט ושלווה, הוא הפוטנציאל לעליית שווי הנכס. 49 אחוזים מהמשתתפים בסקר, כולם רכשו דירה ב-5 השנים האחרונות, ציינו שעליית השווי היא שיקול חשוב - ואילו 18 אחוזים ציינו אותה כשיקול הכי חשוב עבורם. אנחנו רואים שמשנה לשנה הישראלים הופכים לרוכשי נדל"ן מתוחכמים ומודעים יותר - לא רק שהם בודקים היטב את הנכס ואת סביבתו לפי הרכישה, הם גם חושבים יותר על העתיד הרחוק ועל פוטנציאל ההשבחה של הנכס".
אבל איפה כדאי לרכוש דירה? אלו המקומות שבהם נרשמו הכי הרבה עסקאות השנה על פי אתר מדל"ן:
תל אביב: כפר שלם
כמה נמכרו: 130 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (59 עסקאות).
כפר שלם הוקמה ב-1948 על חורבות הכפר הפלסטיני סלמה שנכבש על ידי ההגנה לפני הכרזת המדינה, כשבמקום שוכנו פליטים יהודים לצד עולים חדשים, בעיקר מתימן. השכונה ממוקמת בדרום מזרח תל אביב-יפו, ומחולקת למספר תת-שכונות: ניר אביב, נוה כפיר, נוה אליעזר ונוה בארבור. בגלל שהוקמה באופן פרוביזורי והוזנחה במשך עשורים על ידי העירייה, בשכונה יש אזורים (בעיקר במרכזה) בהם הרחובות מפותלים ולא מוסדרים, ויש בהם בנייה בלתי חוקית רבה. בצפון השכונה יש אזור של מבני ציבור, כולל קאנטרי ובתי ספר.
בשנים האחרונות השכונה חווה התחדשות מאסיבית, בעיקר בגלל המחירים הנוחים שהיא מציעה יחסית לתל אביב, אבל גם בגלל הפוטנציאל שלה: הקו הסגול של הרכבת הקלה צפוי לעבור בשכונה ב-2027 ולקשר אותה למערב העיר ולבקעת אונו.
כיום, השכונה מעורבבת: היא כוללת מבני שיכון ופחונים, לצד מגדלים חדשים שנבנו בשנים האחרונות. בשכונה מקודמות כמה תוכניות פינוי בינוי, מה שמסביר את הפריחה גם בשוק היד שנייה. רוב תושבי השכונה מחזיקים בדירות בבעלותם, ורובם עובדי צאוורון כחול - עם מיעוט גדל של עובדי צאוורון לבן.
ירושלים: פסגת זאב
כמה נמכרו: 421 דירות.
סוג דירה פופולרי: 4 חדרים (159 עסקאות).
פסגת זאב, השוכנת בצפון-מזרח ירושלים, היא מהשכונות הגדולות ביותר בעיר (כ-42 אלף תושבים) ובעלת צביון אוכלוסייה מגוון - בעיקר חילוני ודתי-לאומי. לאור גודלה, מספקת פסגת זאב שפע מוסדות ציבור ואפשרויות מסחר בתחומי השכונה, ואף נהנית משירותיה של הרכבת הקלה - שאמורה להקל על ריחוקה היחסי ממרכז העיר. מרבית הבנייה החדשה בפסגת זאב - הכוללת בנייה רוויה, בנייה מדורגת ובתים צמודי קרקע - מתרכזת במזרח השכונה ובסמוך לשדרות משה דיין, כשבמקביל גם שוק הדירות מיד שנייה פורח.
מרבית תושבי השכונה מחזיקים בדירות בבעלותם, ומרביתם עובדי צאוורון כחול. אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-8 אחוזים בעשור האחרון, כשאחוז הילדים אמנם הצטמצם מעט אך עדיין עומד על כ-32 אחוזים, אחוז גבוה יחסית - אולי בגלל מערכת החינוך בשכונה שנחשבת לטובה.
חיפה: הדר הכרמל
כמה נמכרו: 352 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (130 עסקאות).
הדר (בשמה הרשמי "הדר הכרמל") היא שכונה במורד הכרמל הצפוני, בין מרכז הכרמל לעיר התחתית. בניגוד למרבית השכונות בחיפה, הדר, ששימשה בעבר כמרכז העיר, עדיין מאופיינת ברחובות מסחריים ראשיים, בשוק עירוני ובתחבורה ציבורית תדירה יחסית. בשכונה יש בעיקר בנייני דירות נמוכים (3-5 קומות) וישנים, שבנויים בצפיפות גבוהה.
לאחר עשורים של הזנחה והידרדרות, בשנים האחרונות ניכרת כניסה של קהילות צעירים לשכונה, שמקדמות פעילות חברתית ופועלות מול העירייה למען חיזוקה. גם ההתמקדות של העירייה בפיתוח תיירותי ועסקי של העיר התחתית מסייע לפוטנציאל של השכונות הסמוכות, כשהדר היא הבולטת שבהן.
האוכלוסייה בשכונה מגוונת, וכוללת ערבים ויהודים, חילונים וחרדים. מרבית תושבי השכונה ללא בגרות (רק כ-25 אחוזים עם בגרות) ורובם גרים בדירות שכורות - מה שהופך את השכונה ליעד מעניין גם עבור משקיעים. אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-8 אחוזים בעשור האחרון, כשמספר הצעירים והפעוטות מזנק ומספר המבוגרים והקשישים מצטמצם - כך שאין ספק שהשכונה כיום במגמת עלייה.
ראשון לציון: רמב"ם
כמה נמכרו: 343 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (135 עסקאות).
רמב"ם היא שכונה ותיקה ומרכזית בראשון לציון, ועם כ-37,000 תושבים היא גם השכונה הגדולה ביותר בעיר. יחד עם שכונות מרכז העיר הנוספות (אברומוביץ, השומר) ונאות אשלים רמב"ם היא גם אחת השכונות הצפופות ביותר בעיר.
בסביבת השכונה אפשר למצוא את כל המקומות ההיסטוריים מהם צמחה המושבה ראשון לציון, כולל בית היקב שנבנה על ידי הברון רוטשילד בסוף המאה ה-19, בית הכנסת הגדול (ששופץ בשנים האחרונות) והבתים הראשונים של המושבה. כמו כן נמצאים בשכונה גן העיר, בית העירייה ומדרחוב רוטשילד (שנמצא בסמוך).
בשנים האחרונות השכונה עברה ועוברת מתיחת פנים מסיבית בזכות פרויקטים רבים של תמ"א 38, שמשכו אוכלוסייה חדשה למקום - מספר הפעוטות בשכונה גדל ב-15 אחוזים בעשור האחרון (בשעה שאוכלוסיית השכונה כולה נותרה יציבה). רבע מתושבי השכונה הם אקדמאים, ורובם מתגוררים בדירות בבעלותם. השכונה נחשבת אטרקטיבית לא רק בגלל מרכזיותה והעובדה שניתן למצוא בה הכל, אלא גם כי היא סמוכה ליציאה מן העיר, ונמצאת במרחק דקות נסיעה בודדות מצומת בית דגן וצירי תנועה ראשיים נוספים, כמו הכבישים 1, 4, ו-44.
באר שבע: שכונה ד'
כמה נמכרו: 485 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (261 עסקאות).
בגלל סמיכותה לאוניברסיטה והמחירים הנוחים, שכונה ד' נחשבת לשכונה הכי אטרקטיבית עבור משקיעים בבאר שבע - וייתכן שגם בישראל כולה. השכונה מחולקת לכמה אזורים, כשהאזור המעניין ביותר עבור משקיעים הוא חלקה המערבי, הצמוד לאוניברסיטה ואהוב במיוחד על סטודנטים.
למרות שכבר שני עשורים השכונה מושכת מאות משקיעים בשנה, התשתיות והמבנים בה עדיין מוזנחים, למעט אזורים שמטופחים על ידי קהילות סטודנטים בשיתוף עם הקהילה המקומית. פרט לסטודנטים, שמתחלפים תדירות, האוכלוסייה בשכונה מזדקנת - משפחות לא אוהבות לגור בה, כנראה בגלל שבתי הספר בסביבה לא נחשבים טובים.
מבחינת תחבורה, השכונה סמוכה לשדרות רגר המרכזיות, מהן אפשר לתפוס קווי אוטובוס לכל חלקי העיר. בנוסף, חלקים מהשכונה נמצאים במרחק הליכה מתחנת הרכבת "באר שבע צפון/האוניברסיטה", משם אפשר לתפוס רכבות לכל חלקי הארץ בתדירות גבוהה.
מלבד תוכניות נקודתיות, אין כיום תוכנית בקנה מידה גדול שאמורה לשנות את פני השכונה בטווח הנראה לעין, ומבחינת המשקיעים, כנראה שגם אין סיבה לכך. השכונה תמשיך ככל הנראה לאכלס סטודנטים לתקופת זמן מוגבלת, שלא מצריכה תחזוקה אינטנסיבית של הנכס.
רמת גן: שכונת הגפן
כמה נמכרו: 126 דירות.
סוג דירה פופולרי: 4 חדרים (48 עסקאות).
שכונת הגפן היא שכונה ותיקה בצפון רמת גן, הממוקמת באחד האזורים המרכזיים בעיר, בין הרחובות אבא הלל, ז'בוטינסקי, ביאליק והמבדיל. השכונה הוקמה על שטחי פרדסים שבבעלות שלושת האחים לבית משפחת גפן, וסופחה לרמת גן ב-1943, עוד בטרם הוכרזה כעיר.
הבנייה בשכונה היא נמוכה וישנה ברובה, אבל בשנים האחרונות השכונה עוברת תהליכי התחדשות משמעותיים: בזכות פרויקטים של פינוי בינוי נבנו בה כמה מגדלים גבוהים ומפוארים, של יותר מ-30 קומות, והגיעה אליה אוכלוסייה חדשה. הבנייה החדשה והפוטנציאל להתחדשות משנים את האופי השקט של השכונה, ואט אט היא הופכת למקום צפוף, סואן ומרכזי יותר בנוף העירוני.
אוכלוסיית השכונה צמחה ב-12 אחוזים בעשור האחרון, כשרוב התושבים מתגוררים בדירות שבבעלותם. חלקם של הפעוטות בשכונה קפץ ב-54 אחוזים, ואילו חלקם של הקשישים הצטמצם - מה שמעיד על התחדשות ניכרת, אולי בגלל החינוך המצויין שהשכונה מציעה לתושביה.
אשדוד: רובע ג'
כמה נמכרו: 238 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (135 עסקאות).
רובע ג' נמנה על הרבעים הוותיקים באשדוד, ובו למעלה מ-23,000 תושבים - הרובע הגדול ביותר בעיר מבחינת כמות תושבים. הרובע הוקם בשנות ה-60' בעיקר עבור אוכלוסייה חרדית, וגם כיום כמחצית מאוכלוסייתו היא חרדית. הבנייה ברובע היא בעיקר של מבני שיכון מטיפוסים וגבהים שונים, והיא ישנה יחסית (מלפני שנות ה-80'), כך שלרובה יש פוטנציאל גדול להשתדרג במסגרת תמ"א 38 או פינוי בינוי, כשכמה פרויקטים מסוג זה כבר מקודמים ברחבי השכונה. תורם לפוטנציאל גם מיקום הרובע - בכניסה הצפונית לעיר ממזרח, בין שדרות בני ברית ממערב, יצחק הנשיא מדרום, ומשה סנה ממזרח.
במרכז הרובע יש מרכז מסחרי ובו כ-40 חנויות, ובהן סופר מרקטים ומרפאת חירום של "בטרם". ברובע יש פארק מרכזי, "נווה יהונתן" (על שמו של יוני נתניהו) שנחשב לאחד היפים בעיר, ובו מדשאות גדולות לצד מתקני משחק וכושר.
מרבית תושבי השכונה כיום מגיעים מחתך סוציו אקונומי מתחת לממוצע, כשלרובם אין תעודת בגרות. מרבית התושבים מתגוררים בדירות בבעלותם, אך כשליש מהם מתגוררים בדירות שכורות - נתון גבוה יחסית, שעשוי לקרוץ למשקיעים. בעשור האחרון אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-10 אחוזים, ובעיקר גדל חלקם של הילדים והצעירים - כשאחוז הילדים בשכונה כיום גבוה במיוחד (49 אחוזים!).
אשקלון: רמת כרמים
כמה נמכרו: 249 דירות.
סוג דירה פופולרי: 5 חדרים (117 עסקאות).
בניית רמת כרמים החלה ב-2010, והיא כוללת כיום כ-3,600 דירות, רובן בבנייני דירות של 7-18 קומות אך גם בצמודי קרקע. רוב השכונה כבר נבנתנה, אך נותרו בה כמה מגרשים ריקים, שצפויים להיבנות בשנים הקרובות, כולל מה שאמור להיות המרכז המסחרי היחיד של השכונה.
למרות שיש בה מעט גינות ציבוריות, השכונה נחשבת למבוקשת מאוד על ידי משפחות צעירות, כשבעתיד המצב צפוי להשתפר עם הקמת שכונת פארק היין הגדולה במזרחה, שצפויה לכלול גם פארק ענק. למרות שכולה עדיין "על הנייר", שכונת הענק פארק היין היא כיום הלהיט הגדול של אשקלון בבנייה חדשה, לכן לא מפתיע שרמת כרמים הסמוכה אליה, החדשה יחסית והמרכזית יותר, היא השכונה שבה נמכרו הכי הרבה דירות מיד שנייה (לא כולם רוצים ומסוגלים להמתין לבניית שכונה חדשה, מה גם שלגור בשכונה בבנייה זה תענוג מפוקפק).
בית שמש: רמת בית שמש ג'
כמה נמכרו: 198 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (113 עסקאות).
רמת בית שמש ג' היא שכונת ענק במרכז העיר - למעשה היא מחברת בין חלקה המזרחי והמערבי של העיר, כשהיא עצמה מורכבת משני חלקים - רמת בית שמש ג'1 ו־2. בשנות ה-90' של המאה שעברה, בזמן שיווק המכרזים לשכונה, היו לא מעט סכסוכים בין האוכלוסייה החרדית לאוכלוסיות אחרות בעיר על אופי השכונה המתהווה, ומספר מכרזים אף בוטלו בשל כך. בסופו של דבר זכו החרדים, וכיום רמת בית שמש ג' היא שכונה חרדית לכל דבר. רמת בית שמש ג'1 מכונה "קריית אבי עזרי" על שם הרב שך, ואילו רמת בית שמש ג' 2 מכונה "קריית חזון עובדיה" על שם הרב עובדיה יוסף. רחובות השכונה נקראים בעיקר על שם נביאים.
רוב הבנייה בשכונה, שמורכבת בעיקר מבנייני דירות לצד מעט קוטג'ים, הושלמה כבר - אבל יש עדיין מספר מגרשים פנויים. רמת החינוך בשכונה גבוהה מהממוצע העירוני והארצי.
בני ברק: גבעת סוקולוב
כמה נמכרו: 180 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (73 עסקאות).
שכונה ותיקה בלב בני ברק. במערב השכונה נמצאת גבעת סוקולוב, שעל שמה נקראת השכונה, שמהווה את אחד השטחים הפתוחים הבודדים בלב העיר הצפופה ביותר בישראל. בשכונה יש שילוב של בנייני דירות ותיקים ונמוכים עם בנייה חדשה וגבוהה יותר. השכונה גובלת מצפון בציר ז'בוטינסקי הראשי, בו יעבור הקו האדום של הרכבת הקלה ב-2022, וברחוב רבי עקיבא מדרום, רחוב מסחרי ראשי בעיר.
האוכלוסייה בשכונה היא חרדית מן הסתם, כש-75 אחוזים מהתושבים מתגוררים בדירות בבעלותם. אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-37 אחוזים בעשור האחרון, כשחלקן של כל קבוצות הגיל צמח דו ספרתית, ובעיקר חלקם של הצעירים והילדים בשכונה. אחוז הילדים בשכונה כיום הוא פנומנלי - 55 אחוזים - והם זוכים למערכת חינוך טובה.
בת ים: שכונת דרום מערב.
כמה נמכרו: 255 דירות
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (125 עסקאות).
דרום מערב בת ים היא שכונה ותיקה ליד חוף הים, שכבר שנים מדברים על פוטנציאל ההתחדשות האדיר שלה - בעיקר בגלל הקירבה לים ולתל אביב. השכונה מורכבת מבנייני דירות ותיקים ונמוכים, אך מספר פרויקטים מתוכננים של פינוי בינוי יוסיפו לה גם מגדלי מגורים גבוהים.
תושבי השכונה נהנים מגישה נוחה לפארקים גדולים (גן העיר ופארק הים) ולחופים מוכרזים. בגלל הקירבה לים ולטיילת יש באזור לא מעט אופציות בילוי, כולל ברים ומסעדות שנמצאים על הטיילת וברחוב בלפור, החופים עצמם, ובריכת שחייה. מהצד השני של השכונה נמצא אזור התעסוקה של העיר, ובו אפשר למצוא חדרי כושר, באולינג, ביליארד ועוד. התחבורה הציבורית באזור טובה, והיא תשתפר עוד עם פתיחת הקו האדום של הרכבת הקלה, שיאפשר נסיעה נוחה ומהירה למרכז תל אביב. בעתיד מתוכנן לעבור באזור גם קו מטרו.
אפשר לחלק את השכונה לשני חלקים, כשרחוב בלפור מהווה את קו הגבול, והחלק שממערב לו יקר ומבוקש יותר - בגלל הקירבה לים. החלק המזרחי של השכונה זול יותר, אך מתרחשת בו פעילות גבוהה יותר של התחדשות עירונית, וכמעט מכל רחוב בו תהיה גישה נוחה (בהליכה) לרכבת הקלה - כך שניתן להגיד שהוא מתאים בהחלט למשקיעים. מצד שני, מכיוון שאזורים רבים בחלק המערבי של השכונה עדיין לא החלו בהתחדשות עירונית, ייתכן והפוטנציאל להשבחה נמצא דווקא שם.
חולון: קריית שרת
כמה נמכרו: 200 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (78 עסקאות).
קריית שרת נמצאת בדרום-מזרח חולון, והיא השכונה הגדולה ביותר בעיר. היא הוקמה ברובה בשנות ה-70' של המאה הקודמת, ומאופיינת בבנייני רכבת ישנים לצד בניינים בגובה של עד כ-5 קומות. במרכז השכונה יש מרכז מסחרי ישן ולא מטופח במיוחד, ויש בה גם מוסדות תרבות וספורט, בהם היכל ספורט ומרכז שטיינברג שבו אולם תיאטרון וספרייה. אוכלוסיית השכונה חילונית בעיקרה, וכוללת תושבים ותיקים לצד משפחות צעירות שעברו אליה בשנים האחרונות.
מהשכונה ניתן להגיע ברגל למספר מוקדי קניות ובילוי כמו מרכז עזריאלי חולון, פארק פרס, ימית 2000, מתחם לה פארק וקניון חולון. תחבורתית היא מקושרת היטב, עם מסוף אוטובוסים סמוך וגישה נוחה לכבישים בין-עירוניים, אבל היא גם סובלת ממצוקת חנייה ומעומסי תנועה. בעתיד צפויה לעבור בשכונה הקו הירוק של הרכבת הקלה, שתחבר אותה לתל אביב והרצליה, ובעתיד העוד יותר רחוק - גם קו מטרו.
בשכונה עצמה לא מתוכננת התחדשות עירונית משמעותית מעבר לפרויקטים נקודתיים, אך מספר פרויקטים באזור צפויים לשנות אותו מאד: אזור התעשייה והמלאכה הישן שמצפון לשכונה, מתחם רבי עקיבא, צפוי להפוך לשכונת מגורים עם בניינים בני 13-23 קומות, ולהוסיף לאזור גינות ציבוריות ומסחר לאורך שדרות ירושלים. בעתיד הרחוק יותר מתוכננת מדרום לשכונה, בשטחים שכיום הם פתוחים ועם דיונות, שכונת ענק חדשה (פארק החולות) ובה כ-13,000 דירות, כשבלב השכונה פארק שישמר את הדיונות. גם אזור התעשייה שממזרח לשדרות ירושלים משנה את פניו, ומתווספים לו מתחמי משרדים והיי טק - מגמה שצפויה לגדול ביתר שאת בעשור הקרוב, עם מספר פרויקטים בביצוע.
נתניה: קרית השרון
כמה נמכרו: 368 דירות.
סוג דירה פופולרי: 4 חדרים (200 עסקאות).
קרית השרון הוקמה בתחילת שנות ה-2000 במזרח העיר נתניה, מצפון לאזור התעשייה ספיר. השכונה מורכבת מבנייני דירות בני 8-20 קומות, והיא גובלת בשטח פתוח גדול מאוד בשם "חורשת הסרג'נטים" (או בשמו הרשמי פארק האלונים). לאורך שדרות לנטוס ישנם שני מרכזים מסחריים – אחד בצפון השדרה והשני בדרומה.
קרית השרון היא שכונה משפחתית וקהילתית במיוחד. אחד המאפיינים התכנוניים הבולטים של השכונה הוא חלוקתה ל"רובעים" שבמרכזם פארק קטן או גן שעשועים, מה שמאפשר לילדים לשחק בבטחה במרחק קצר מאוד מהבית. תושבי השכונה מגובשים מאוד, ויעידו על כך אתר האינטרנט השוקק של השכונה, קבוצת הפייסבוק שלה ושלל היוזמות המשותפות.
אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-130 אחוזים (!) בעשור האחרון, וכיום יש בה אחוז גבוה במיוחד של ילדים – 46 אחוזים, ואחוז נמוך (8 אחוזים) של מבוגרים. חלק גדול מתושבי השכונה אקדמאים, ורובם גרים בדירה בבעלותם.
פתח תקווה: המרכז השקט
כמה נמכרו: 375 דירות.
סוג דירה פופולרי: 3 חדרים (148 עסקאות).
שכונת המרכז השקט נמצאת במרחק הליכה ממרכז העיר, שבו אפשר לעשות את כל הקניות והסידורים, והוא עובר כרגע התחדשות מאסיבית - כך שבעתיד אולי יהפוך (שוב) למוקד בילוי ופנאי. הרחובות בשכונה ובסביבתה שקטים ומוצלים, עם מדרכות רחבות, וברחבי השכונה יש שלל גינות ציבוריות (אבל אין פארק גדול). בגלל המיקום המרכזי תושבי השכונה נהנים מתחבורה ציבורית טובה, עם קווי אוטובוס רבים, ובעתיד הרחוק מתוכנן לעבור באזור גם קו מטרו.
אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-6 אחוזים בעשור האחרון, ואחוז הילדים בה גדל, כשרוב התושבים מתגוררים בדירות בבעלותם. מדובר בשכונה בתנופת התחדשות ניכרת: כיום יש בה היצע גדול של דירות בזכות פרויקטים רבים (בביצוע ובתכנון) של תמ"א 38, מה שמשפיע לטובה גם על שוק היד שנייה.
קרית אתא: מרכז העיר
כמה נמכרו: 478 דירות.
סוג דירה פופולרי: 4 חדרים (253 עסקאות).
שכונה ותיקה בלב קרית אתא, שכוללת ערבוב של בנייה ישנה ובנייה חדשה יותר. השכונה חובקת שני רחובות ראשיים שלאורכם, ובעיקר בצומת המרכזית שלהם, יש מגוון אפשרויות לקניות ובילויים. בגלל שהשכונה כל כך גדולה הגישה לצומת המרכזית מהקצוות המרוחקים שלה מצריכה נסיעה ברכב.
קווי אוטובוס רבים עוברים בשכונה, כולל קו מטרונית (אוטובוס רב קיבולת בנתיב בלעדי) שעובר בחלקה הצפוני בתדירות גבוהה ומגיע לחיפה. בשכונה יש פיזור טוב של גינות, פארקים ומוסדות חינוך, חלקם טובים יותר וחלקם פחות.
השכונה אטרקטיבית בזכות מיקומה המרכזי ותשואת השכירות הגבוהה יחסית (אם כי מרבית התושבים גרים בדירות שבבעלותם). אוכלוסיית השכונה צמחה בכ-19 אחוזים בעשור האחרון, כשמספר הפעוטות גדל ב-42 אחוזים. אחוז הילדים המתגוררים כיום בשכונה גבוה נחשב גבוה - 31 אחוזים.