מחירי הדירות בישראל הולכים ומנתקים קשר עם המציאות. רק השבוע התבשרנו שהמדינה מתחילה לשווק באופן מיידי קרקע לבנייה של 11 אלף דירות במתחם שדה דב, שם מ"ר אחד יעלה 80 אלף שקל, ודירת 100 מ"ר תגיע לסכום עתק של 8 מיליון שקלים. תגידו, ובצדק, שלא צריך לרכוש דירה באיזור הכי מבוקש בישראל. אבל מחירי דירות הפכו אסטרונומיים בכל הארץ, ויש לך לא מעט גורמים, אבל בהחלט מעט פתרונות.  

עם העלייה במחירי הדירות למכירה, והמחסור בדירות, הולך ועולה שיעור הישראלים ששוכרים דירות. האחוזים של דירות להשכרה בשלל ערי ושכונות בישראל הולכים ומטפסים, וזה כאמור לא במקרה. אבל גם פה אנחנו לא מלקקים דבש. כמו בכל דבר שיש אליו ביקוש, גם מחירי השכירות הולכים ועולים, וההיצע הולך ויורד. בין מאי ליוני האחרונים, נרשמה ירידה בהיצע הדירות להשכרה של 4.4%, ואילו בהשוואה ליוני 2023 הירידה מגיעה לכמעט 30%. על פי מדד שירותי הדירות של הלמ"ס, מחירי השכירות רשמו עלייה של 2.2% מאז השפל בחודש פברואר השנה.

אבל צריך לגור איפשהו, ויש ישראלים ששכירות כרגע היא האופציה היחידה עבורם. אז אם כבר – באיזה ערים ובאילו שכונות יש את אחוז השוכרים הגבוה ביותר?  על פי ניתוח אתר הנדל"ן מדלן, בטח לא תופתעו לשמוע שיש קורלציה בין עלויות הדירות לקנייה ובין האחוז הגבוה של שוכרי הדירות.

העיר המובילה את שוק השכירות היא כמובן תל אביב-יפו, שכפי שכבר ציינו, מחירי הדירות בה פשוט לא רלוונטיים לרוב האוכלוסייה. למעשה, 17 מתוך 20 השכונות המובילות באחוז השוכרים בהן, נמצאות בתל אביב. בין השכונות בעיר שבהם רוב משקי הבית הם בשכירות, נמצאות פלורנטין, דרום רוטשילד, כרם התימנים, שכונות מרכז העיר, ומספר שכונות מיפו.

גם בשאר הערים הגדולות בישראל – ירושלים, חיפה ובאר שבע – יש אחוז גבוה של דיירים בשכירות. אך מתברר שברשימת 20 השכונות המובילות ישנן גם הפתעות.

את הרשימה פותחות שכונות תל אביב, כשהמובילה את הטבלה היא פלורנטין, שבה מתגוררים לא פחות מ-90% מהדיירים בשכירות. הגיוני בהתחשב באופי השכונה – צבעונית, דינמית, צעירה ופחות מתאימה למשפחות עם ילדים. אחריה נמצאת שכונת נווה שאנן, עם 85% דירות בשכירות, הרבה מהדיירים הם פליטים או עובדים זרים. שכונת מונטפיורי עם 83% שוכרים, ודרום רוטשילד עם 82%. נחלת בנימין וכרם התימנים הצמודות, נמצאות במקום 10 ו-11 בטבלה, עם 74% ו-72% דירות בשכירות בהתאמה.

במקום ה-14 בטבלה, נכנסת לראשונה שכונה בירושלים. שכונת מרכז העיר, בה 71% מהדירות הן בשכירות. אחריה במקום ה-15, עיר תחתית בחיפה עם 69% שוכרים.

ואיפה יש הכי הרבה דירות בבעלות הדיירים?

ברשימת 20 המובילות יש גם נציגות לשתי שכונות המאופיינות בהשכרת דירות נופש: שכונת אכזיב בנהריה, בה כ-75% ממשקי הבית גרים בשכירות, נמצאת במקום התשיעי, ושכונת אופיר באילת בה שיעור משקי הבית הגרים בשכירות עומד על 66%, נמצאת במקום ה-21. שכונה ד' בבאר שבע, היא השכונה הסטודנטיאלית, התמקמה במקום 18 בטבלה, עם 68% שוכרים.

ואיפה יש הכי הרבה דירות בבעלות הדיירים? ביישוב ג'ת יש 4% בלבד דירות בשכירות. בשכונת עכברה בצפת 5% בלבד. ברמת נבון בכרמיאל יש רק 6% שוכרים, ובנווה חורש ונאות הללי, שתי שכונות בדימונה, יש 8% שוכרים בלבד. בגבעת הרקפות בקריית ביאליק 9% מהדירות הן בשכירות.  גם בשכונות גני איריס, גבעת התור וגבעת מיכאל בנס ציונה, רק 9% מהדירות הן בשכירות.

מרכז הטבלה, השכונות שבהן 40-60 אחוז מהדירות הן בשכירות, מגוונת מאוד. רמת גן, גבעתיים, פתח תקווה, נתניה, ראשל"צ, חדרה, נשר, אשקלון, אור יהודה, קריית מלאכי ועוד. במילים אחרות, בהרבה ערים בישראל קצת יותר ממחצית או קצת פחות ממחצית מתושבי השכונות הם שוכרים.

מנכ"ל madlan טל קופל (צילום: אורית פניני)
טל קופל, מנכ"ל מדלן. הביקוש למגורים בתל אביב הוא גבוה וקבוע | צילום: אורית פניני

"העובדה שתל אביב כה דומיננטית ברשימת השכונות עם הכי הרבה שוכרים אינה מפתיעה", מאושש טל קופל, מנכ"ל מדלן. "הביקוש למגורים בתל אביב הוא גבוה וקבוע, אבל מחירי הדירות בה כה גבוהים, שמי שמעוניין במגורים בעיר נאלץ להסתפק לא פעם בשכירות. בנוסף, הדירות בתל אביב הן בדרך כלל קטנות יחסית, עם מספר חדרים מצומצם, כך שגם מי שכבר קונה בעיר בדרך כלל יעדיף להשכיר אותן הלאה ולהקים משפחה במקום אחר".