צה"ל סתם את הפרצות בגדר ההפרדה והקבלנים מדווחים על מחסור גובר בפועלי בניין בישראל. מעדויות שהגיעו לידי mako, עולה כי קבלנים רבים מנצלים את הקשרים שלהם עם קציני צבא ומשטרה בכדי שאלה יורידו את הלחץ על השב"חים, שרובם עובדים בענף הבנייה בישראל.
"ישראלים לא רצים לבנות את המדינה ועד עכשיו העדיפו לעצום עיניים. אין מישהו אחר שיעשה את זה, ימשיכו לחסום אותם ויהיה עיכוב נוסף במסירת דירות", אומר אחד מהקבלנים.
בעקבות גל הטרור במרץ האחרון, צה"ל ומשטרת ישראל יצאו למבצע "שובר גלים" לסיכול פיגועי הטרור. בין השאר הוצבו כוחות רבים בפרצות שהיו פתוחות במשך שנים בגדר ההפרדה. חלק מהפרצות אף תוקנו. הדבר הקשה על עובדים השוהים שלא כחוק בישראל להגיע לאתרי הבנייה שם הם עובדים, מה שמורגש היטב כמעט בכל הפרויקטים בישראל.
בענף הבנייה העריכו כי הפעולות של צה"ל והמשטרה נגד השב"חים יימשכו זמן קצר, כפי שהיה עד היום. אולם ההערכות שגו ולא מעט מהם פונים באופן ישיר לקציני משטרה וצבא כדי שאלה יקלו את הלחץ שהם מפעילים. רק בחודש האחרון היו למעלה מעשר פניות מהסוג הזה.
הישראלים לא באו
המחסור בעובדי בניין בישראל אינו חדש, הערכה היא שחסרים בין 30 ל-50 אלף עובדים בענף הבנייה. בין השאר מדובר במחסור בעובדים ב"עבודות רטובות", ברזלנים, בבטון ועוד. בישראל עובדים כ-60 אלף פלסטינים בענף הבנייה והערכה היא שיש מספר דומה של שב"חים בענף זה.
"לישראלים היה נוח לעצום עיניים כששב"חים בנו להם את הבתים", אמר אחד מהקבלנים שהודה כי הוא מאלה שפנו לקציני צבא בכדי שיקלו את הלחץ. "המצב הפך בעייתי עוד בקורונה ועכשיו עם כל מה שקורה בגדר זה נהיה חמור יותר", הוסיף. "אין לנו עובדים והמצב על הפנים. כבר עכשיו אני אומר לך שכל פרויקט זה עיכוב מובנה של חצי שנה לפחות והמצב יהיה יותר גרוע אם לא נקבל עובדים".
אחד מהקבלנים הגדולים בישראל, שגם הוא פנה לקציני משטרה שהוא מכיר, סיפר ש"האמת הייתי בטוח שבגלל הקורונה וכל האבטלה יבואו ישראלים. שנרים מחדש את העבודה העברית. השכר ההתחלתי נמוך, אבל עובד סיני מגיע ל-20, 25 אלף שקל לחודש. אבל הישראלים לא באים. זה לא מפתיע אותנו. בגלל זה חיים בפרויקט על פלסטינים חוקיים ולא חוקיים. עכשיו עם כל הבלגן שהיה עם הטרור והלחץ על הגדר חתכו לנו נתח רציני מהעובדים", אמר כשהוא מסרב להגיד בכמה עובדים מדובר. הסכים רק להגיד ש"אחוז רציני מהפועלים".
לדבריו, "אני מנסה כל מני כיוונים כדי לשחרר את הלחץ כי זה תוקע לי פרויקטים בכל הארץ. פרויקט תקוע זה הרבה כסף שהולך לאיבוד, הפסדים ואני גם חשוף לתביעות שהמדינה לא תשלם לי אותם".
לאחרונה אף שלח יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם זר בענף הבנייה באיגוד לשכות המסחר, אלדד ניצן, מכתב לשר האוצר אביגדור ליברמן, בו דרש מהממשלה לאשר כ-30 אלף עובדים זרים כדי למנוע "התמוטטות הענף שתוביל לעליית מחירי הדיור בישראל", כפי שכתב.
מחירי הדירות בישראל עולים בעשרות אחוזים בכל שנה בשל נסיבות שחלק מהן גלובליות, כמו עלות תעבורה ימית או המלחמה באוקראינה. אולם בחלק מהמקרים ניתן למנוע את העלייה, בעיקר על ידי מילוי המחסור בפועלים על ידי הגדלת האישורים לעובדים זרים. "מישראלים התייאשנו מזמן וזה לא שאנחנו רוצים את הפלסטינים", אמר אחד הקבלנים. "אבל תנו לנו פתרון כי בסוף מי שיספוג את העלויות הם הרכושים".