משבר הקורונה מנע מעשרות אלפי עובדי בניין פלסטינים להגיע לאתרי הבנייה בישראל, וגרם לעיכוב משמעותי בהתקדמות פרויקטי מגורים. בעקבות זאת צפוי עיכוב משמעותי במסירת דירות חדשות, כשאלפי רוכשים קיבלו לאחרונה מכתבים מחברות הבנייה המתריעים מפני איחורים של עד חצי שנה ממועד המסירה המקורי. כעת הם יצטרכו לשאת בעלויות של שכירת דירה נוספת לצד תשלומי המשכנתא.
"קיבלנו מהקבלן מכתב בו הוא מתריע שייתכן איחור של חודשיים-שלושה במסירת הדירה," מספר י' ממרכז הארץ. "עשינו תכנית מוקפדת לפיה נמסור את הדירה בה אנחנו גרים היום יומיים אחרי הכניסה לדירה החדשה. אז עכשיו נצטרך לשכור דירה לכמה חודשים? מי ישלם לנו על זה?".
חברות בנייה נדרשות לפצות רוכשי דירות אם איחרו למסור את הדירה ביותר מ-60 יום. הפיצוי הכספי לפי חוק הוא 150% מגובה שכר הדירה הממוצע לדירה דומה בגודל ובמיקום, כשהחישוב הוא רטרואקטיבי החל מיום האיחור הראשון. למרות הנהלים הקבועים בחוק, ולאור הסגר ומניעת הגעת עובדי הבנייה, התאחדות הקבלנים ביקשה מהממשלה לבטל את חובת הפיצוי.
"בכ-70% מאתרי הבנייה בכלל לא עבדו בתקופת הקורונה", נמסר מהתאחדות הקבלנים (בוני הארץ). "כמו שהמדינה נהגה לפצות את כול מגזרי העסקים שנפגעו ממשבר הקורונה, היא צריכה לסייע גם לקבלנים בנושא זה. בשונה ממגזרים עסקיים אחרים, אנחנו לא מבקשים פיצוי על המכה שספגנו עקב משבר הקורונה שהביאה להפסדים ממשיים, אבל לא נוכל לעמוד גם בפיצוי רוכשי הדירות על איחור במסירת הדירות שלא באשמתנו, אלא בגלל מדיניות ממשלתית שסגרה את אתרי הבנייה בימי הקורונה. אנחנו לא חושבים שהקבלנים צריכים לשלם את מחיר אירוע הקורונה".
בהתאחדות מסבירים שעיקר האיחורים יהיו בפרויקטים שנמצאים בשלבי הבנייה המוקדמים יותר, בהם הרוב המוחלט של העובדים הם פלסטינים שמתמחים בעבודות כמו שלד, טיח וריצוף. "ערב המשבר עבדו באתרי הבנייה בישראל כ-67 אלף עובדים פלסטינים. הממשלה הטילה סגר על השטחים בשלב מסוים, וכשהיא התירה לעשרות אלפי עובדים להיכנס לישראל לעבודות בניין, הרשות הפלסטינית החליטה למנוע את זה מהם", אומרים גורמים בכירים בהתאחדות.
"גם כיום, כשמנסים לחזור לשגרה, יש באתרי הבנייה רק כ-40 אלף עובדים פלסטינים, וקצב הבנייה לא חזר לקדמותו. מאות אלפי רוכשי דירות נמצאים באי וודאות גדולה, כשמה שבטוח שהם יקבלו את הדירות שרכשו באיחור של כמה חודשים, נכון להיום (כי מה אם יהיה גל שני וגל שלישי?), אבל לא ברור מי יפצה אותם על זה. ההתאחדות סבורה כי כפי שנעשה במגזרי עסקים אחרים, על המדינה לפצות נפגעים בעקבות הקורונה, וקוראת להקים קרן פיצויים עבור רוכשי דירות שהשלמת דירתם תתאחר"
גורמים במשרד המשפטים אמנם הודיעו תחילה כי הדיירים יאלצו להסתפק בפיצוי מופחת, השווה ל-100% מדמי השכירות של דירה דומה, אך הקבלנים מסבירים כי לא קיבלו הצעה כזו. "לא שמענו מגורם רשמי על הצעה כזאת, אבל גם בעלות זו איננו מוכנים לעמוד, כי האיחור אינו באשמתנו".
לפני כחודשיים הוקם צוות בין-משרדי שבראשו עומד ארז קמיניץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים אזרחיים. הצוות כולל גם נציבים של משרד הבינוי והשיכון ומשרד האוצר, והוא יידרש לקבוע אם משבר הקורונה מצדיק עיכוב בבניית דירות ומסירתן. אם יוחלט להצדיק את העיכוב, מדובר בהליך חקיקה שבמסגרתו יעודכן חוק המכר.
ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר בית לשיווק פרויקטים, מאמין כי נדרשת חקיקה שתאפשר לרוכשי דירות לדחות את המסירה לרוכשי דירתם הישנה. "ענף הנדל"ן הוגדר בצדק על ידי הממשלה כענף חיוני לאורך כל תקופת משבר הקורונה. ואולם, הענף עבד באופן חלקי, ולכן במרבית הפרויקטים הודיעו על דחייה של שלושה עד ארבעה חודשים במועדי האכלוס גם למי שרכשו כבר את הדירה וגם לקונים חדשים. יש להבין כי קונים רבים מכרו כבר את דירתם הקיימת ונדרשת חקיקה חוזית משלימה שתאפשר להם לאחר מסירות בהתאמה לרוכשי דירתם הישנה. ללא חקיקה כזו משלימה לקוחות רבים יהיו בחשיפה חוזית וכלכלית ויאלצו או לעבור לדירה שכורה לתקופה קצרה או לחילופין לשכור את הנכס בהסכמה מרוכשי דירתם הקיימת על מנת לא להיזרק לרחוב."
ממשרד הבינוי והשיכון, שבראשו עומד עכשיו יעקב ליצמן (יהדות התורה), נמסר כי "משרד הבינוי והשיכון מקיים בעת האחרונה בחינה מקיפה של השלכות משבר הקורונה על ענף הבנייה, ואת הצורך בהחלטות רגולטוריות הנובע ממצב זה. במסגרת זאת נבחנים גם ההיבטים הנוגעים לחוק המכר (דירות), לרבות הנושא של איחורים במסירת דירות. לאחר גיבוש עמדת המשרד בנושא, תוצג העמדה במסגרת הצוות הבינמשרדי שהוקם, ושם יתקבלו ההחלטות הנוגעות לעניין".