אשי ערים באזורי הביקוש הביעו בשנה האחרונה את התנגדותם לפרויקטי תמ"א 38, מחשש שהתוכנית אינה מספקת פתרון מקיף לשכונות המגורים ותפגע בהתחדשות הכוללת של עירם. מענה ראשוני לסוגיה עשוי להיות מהלך חדש של הרשות להתחדשות עירונית, שצפויה להעניק לראשונה 12 מיליון שקל לתכנון התחדשות עירונית שכונתית בשמונה ערים: טבריה, צפת, חיפה, כפר סבא, פתח תקוה, רמת גן, גבעתיים וחולון.
על פי ההערכות ברשות, למהלך יש פוטנציאל לחידוש של כ-50 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ. מספר זה מורכב מתכנון של כ-32 אלף יחידות דיור חדשות שיתווספו לכ-20 אלף יחידות הקיימות בשכונות שנבחרו.
שכונות המגורים נבחרו על ידי הרשויות המקומיות והוגשו כמענה לקול קורא שפירסמה הרשות. מנתוני הרשות עולה כי כ-30 רשויות מקומיות הגישו בקשות להיכלל במהלך, מהן נבחרו שמונה. בניגוד לתוכניות מתאר עירוניות המקודמות ברשויות המקומיות כמהלכים כלל-עירוניים, או למהלכים נקודתיים של פרויקטי תמ"א 38, ואף למתחמי פינוי-בינוי ספציפיים - מהלך זה כולל הכנת תוכניות מתאר ומסמכי מדיניות להתחדשות עירונית ברמת שכונת המגורים. התכנון יבוצע על ידי מתכננים שייבחרו ממאגר משרד הבינוי והשיכון ויתוקצבו על ידי מענק הרשות.
לדברי גורי נדלר, ראש אגף תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, "מסלול התכנון השכונתי הוא מסלול ייחודי, שבו מתוכננת מחדש השכונה כולה, לרבות אזורים לפינוי-בינוי, לשימור ולחיזוק ולהתחדשות מרקמית. היתרון במסלול זה הוא בראייה הכוללת ובהכנת תוכנית המכילה גם את תשתיות השכונה, כמו רחובות, מבני ציבור וגינות".
גבעתיים ורמת גן מעדיפות לחדש שכונות
ראש העיר גבעתיים, רן קוניק, הצהיר בראיון ל-TheMarker שנערך באפריל כי הוא מתנגד לתמ"א 38. "המדינה נגד התחדשות עירונית, היא לא עושה דבר כדי לקדם התחדשות - ורק מדברת בסיסמאות", אמר קוניק. "ברוב המקרים המדינה היא שגורמת להתחדשות העירונית להיות פחות ישימה. תמ"א 38 היא דוגמה קלאסית לכך - היא טובה ליזמים ולבעלי הדירות, אבל לא לגבעתיים", הוסיף.
במסגרת המהלך הנוכחי ביקשו בעיריית גבעתיים לחדש את שכונת בן גוריון בצפון-מזרח העיר. במסגרת המהלך צפויה השכונה לעבור תכנון מחודש שיכלול כ-5,400 דירות - מהן כ-1,800 קיימות. ברשות להתחדשות עירונית ציינו כי שכונה זו כבר סומנה כאזור להתחדשות עירונית בתוכנית המתאר, וכעת יבוצע תכנון מפורט לאזור. בתחומי השכונה עתידים לעבור הקו הצהוב של הרכבת הקלה, וקו מטרו.
ראש המינהלת להתחדשות עירונית בגבעתיים, רקפת פסו קונפורטס, אמרה ל-TheMarker כי "הכלי התכנוני שהמדינה מעמידה לרשותנו כעת הוא הזדמנות חשובה ואנחנו זקוקים למהלך כזה. במסגרת תוכנית המתאר זיהינו את הרצועה הזאת כאזור להתחדשות עירונית והכוונה היא לאפשר תכנון של מתחמי פינוי-בינוי, ולא פרויקטי תמ"א 38 - בעיקר משום שהבנייה באזור מאופיינת בצפיפות נמוכה יחסית, והוא נסמך על דופן שדרות בן גוריון, שהוא ציר משמעותי שיכול לשאת בנייה גבוהה. הגובה הממוצע כיום של הבניינים בשכונה הוא 4-2 קומות, ובמסגרת תכנון שכונתי כולל ניתן יהיה גם להפריש שטח משמעותי לצורכי ציבור - שחסר בעיר ונדרש ביתר שאת בהינתן יחידות דיור נוספות".
לדבריה, "ציר בן גוריון משמעותי לא רק לגבעתיים, אלא גם מבחינה מטרופולינית, שכן נשענות עליו שלוש ערים - רמת גן, בני ברק וגבעתיים, אך כיום הוא לא מתפקד טוב מספיק כרחוב, אלא יותר כציר מעבר לכלי רכב. באמצעות תכנון כולל ניתן להפוך את בן גוריון לרחוב המותאם להולכי רגל עם תחבורה ציבורית טובה, יותר שטחי מסחר במפלס הרחוב, ותוספת של שטחי ציבור".
שכנתה של גבעתיים, רמת גן, שגם ראש העיר שלה התבטא בחריפות נגד פרויקטי תמ"א 38, נכללת אף היא במהלך החדש וביקשה לחדש באמצעותו את שכונת רמת עמידר, הנמצאת סמוך לכביש 4 ולאוניברסיטת בר-אילן. מנתוני הרשות עולה כי בשכונה זו קיים פוטנציאל לכ-9,000 יחידות דיור - מהן כ-6,000 חדשות.
לראשונה: התייחסות גם ליישובים על השבר
מהלך ההתחדשות כולל, בין השאר, שכונות מגורים בטבריה וצפת, המוגדרות בסיכון ססמי משום שהן נמצאות על השבר הסורי-אפריקאי. השכונות בערים אלה צפויות לקבל מימון לתכנון אלפי יחידות דיור בשטחן. מנתוני המהלך עולה כי בטבריה יתוכננו כ-4,000 יחידות דיור בשכונת קרית משה הסמוכה למרכז העיר, מתוכן כ-3,000 יחידות חדשות - והשאר קיימות. במסגרת התכנון, ייכללו גם תוספות של שטחי מסחר ותעסוקה לאזור.
עיריית צפת ביקשה לחדש במסגרת המהלך את שכונת כנען הממוקמת סמוך לעיר העתיקה, ולתכנן בה כ-5,000 דירות - מתוכן כ-4,000 קיימות. שכונה זו קרובה לצירי תחבורה ראשיים ולמרכז מסחרי גדול, ומבניה הוקמו בשנות ה-50. בשכונות המגורים של צפת וטבריה, שיעור הדירות שנבנו לפני 1980 הוא 100%. עם זאת, ללא כדאיות כלכלית ומהלכים משלימים מצד המדינה והרשויות המקומיות, התכנון המחודש של שכונות אלה עשוי להישאר על הנייר.
ערים נוספות שנכללות במהלך התכנוני הן חיפה, שם הגישה העירייה בקשה לתכנון 4,800 יחידות חדשות בשכונת קרית שפרינצק ורמת שאול, הממוקמות על מורדות הכרמל. מנתוני בקשת עיריית חיפה עולה כי שטח השכונות הוא כ-850 דונם, ומתגוררים בהן 9,800 תושבים, בעוד שטחי המסחר הקיימים בשכונות אלה הוא כ-2,800 מ"ר ושטח המגרשים המיועדים למגורים בהן הוא כ-370 דונם. שיעור הבתים בשכונות שנבנו לפני 1980 הוא כ-70%.
בפתח תקוה הגישה העירייה בקשה לחידוש שכונת יוספטל בעיר הסמוכה לכביש 40. שכונה זו מאופיינת בשיכונים ותיקים שנבנו בשנות ה-50 ובתשתיות ישנות. בכפר סבא ביקשו לשקם את לב העיר ולתכנן את האזור - שבמרכזו רחוב ויצמן ומבנה העירייה - מחדש. באזור זה עתיד לעבור קו מטרו.
בעיריית חולון הגישו בקשה לחדש את שכונת ג'סי כהן הישנה, עם הכפלת יחידות הדיור בשכונה, שכבר סומנה כאזור להתחדשות עירונית במסגרת תוכנית המתאר לעיר. השכונה ממוקמת סמוך לנתיבי איילון ולשתי תחנות של רכבת ישראל.
ב-2018 השקיעה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כ-20 מיליון שקל במסלול רשויות - בגבעת שמואל, לוד, יהוד-מונוסון, ירושלים, נס ציונה ומגדל העמק. בתחילת השנה הנוכחית השקיעה הרשות 14 מיליון שקל באשקלון, חולון, קרית ים ובאר שבע.
"לשמחתי, בסבב זה הגישו בקשה ערי פריפריה הנמצאות בסיכון ססמי גבוה, ואני שמח שההתחדשות העירונית תתאפשר גם בהן", אומר חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. לדבריו, "הרשות שמה לה למטרה להגיע לכל מקום בישראל, בין אם במרכז ובין אם בפריפריה, כדי לחדש את השכונות הוותיקות ולהפוך את המבנים בהן לבטוחים ונעימים יותר למגורים".
קוניק אמר כי הוא "מברך על השינוי התודעתי שחל בחודשים האחרונים ביחס לתהליכי התחדשות עירונית. אני רואה בהתחדשות עירונית כלי חשוב להתפתחות הערים בטווח הארוך, ובהתאם לכך התכנון הנכון הוא ברמה שכונתית ובהסתכלות לטווח ארוך ולא נקודתי - כפי שקורה בתמ"א 38 לסוגיה. לשם כך, הרשויות ובעיקר אלה הצפופות כמו גבעתיים, זקוקות לתמיכה ולאמצעי תכנון מהמדינה. אנו מודים ומברכים על זכייתנו בקול הקורא, ונעשה כל שביכולתנו כדי לפתח את השכונות ולחדשן, כשבמקביל יתוכננו ויוקמו תשתיות מתאימות לקליטת התושבים שיתווספו לעיר, כך שאיכות החיים הגבוהה בעיר לא תיפגע".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
האייפון נשאר הרחק מאחור: כך השתלטה סמסונג על שוק הסמארטפונים בישראל
"חייבים לגמול לגָדול": המשימה הבלתי אפשרית של אלוביץ' בשימוע בתיק 4000