כבר בתחילת שבוע שעבר, לאחר המתקפה הרצחנית על קיבוצי ויישובי עוטף עזה, פתחו באזור המרכז מאות בעלי דירות נופש ו-airbnb את בתיהם לאירוח משפחות מהדרום. מאז עלה המספר לאלפים.
גיא דן, מנהל נכסים שמארח בעצמו משפחות בדירות בלב תל אביב, פתח חמ"ל וגייס עשרות בעלי דירות כבר ביממה הראשונה לאחר המתקפה בדרום. "בנתניה יש מישהו בעל משרדים שהסב אותם לדירות לאירוח המפונים, התקין מטבחים על חשבונו, והוא מארח שם 10 משפחות", היא מספר. "אנחנו משלמים ארנונה, מים וחשמל בלי לדרוש דבר מהמשפחות המתארחות, אבל יש מאות ואולי אלפים מבעלי הדירות שרובצות עליהם משכנתאות כבדות עם החזרים משמעותיים בכל חודש, ובזמנים כאלה הבנקים צריכים להקל עליהם. האירוח יכול להימשך גם חודשים".
דן מציין שבעוד בעלי הדירות נרתמו מהר, הבנקים והמדינה היו פחות נדיבים. הוא עצמו פנה אל הבנק שבו מתנהל החשבון שלו וביקש לדחות את תשלומי המשכנתא, אך נענה שהוא לא זכאי להקלות משום שאינו כלול במקבלי ההטבות.
"הם היו מוכנים לדחייה של 3 חודשים בתשלומים החודשיים, בתנאי שאמשיך לשלם את הריבית באותם חודשים, שהיא גם מהווה סכום לא קטן. זה נשמע כמו ריבית דה ריבית בסוף התקופה שזה לא עוזר לאף אחד. בעלי בתי מלון מקבלים סיוע מהמדינה, לפחות שהבנקים ילכו לקראתנו".
לאור התשלומים הכבדים, חושש גיא, חלק מבעלי הדירות יפסיקו להציע את הדירות למפונים מהדרום, ואולי בהמשך גם למפונים אפשריים מהצפון. בעוד המדינה מקצה תקציבים לגופים גדולים, מתלונן דן, היא מתעלמת מבעלי דירות הנופש ובעלי הדירות להשכרה שעומדות ריקות ונרתמים לסייע.
"אנחנו לא מחפשים להרוויח"
מבחינתו, אומר דן, לא הייתה אפשרות אחרת מלבד לסייע לתושבי עוטף עזה, שעברו חוויות קשות ומצאו את עצמם ללא קורת גג. "אנחנו לא יודעים כמה זמן המצב יימשך אך במצב שנוצר, אורך הרוח המתבטא ביכולת הכלכלית שלנו להחזיק את עצמנו כלכלית ולהמשיך לשלם תשלומים שוטפים כמו ארנונה חשמל מים והחזרי הלוואות משכנתא והכל בכדי להמשיך לעזור לאנשים האלו מצטמצם ולכן אנו דורשים עזרה מיידית מהמדינה לבעלי דירות שמצאו עצמם במצב דומה".
על פי דן עד כה נתנו את בתיהם 400 בעלי דירות. מנגד, אלפים דחו את הפנייה לתרום את ביתם מאותה סיבה: ללא תשלום הם לא יוכלו לעמוד בהחזר ההלוואות.
דן ממשיך ומדגיש שלא מדובר פה ברווח, אלא רק בהשתתפות כדי שבעלי הדירות יוכלו להגיש סיוע. הוא מבקש הקפאת תשלומים מלאה, כמו לתושבי הדרום ותשלום חשבונות על ידי המדינה או על ידי הדיירים לפי השימוש.
"אני לא מבקש הטבה אישית או פרטית מהמדינה, גם לא תרומות", הוא מדגיש, מתוך מודעות לביקורת שעלולה לעלות. "אני גם לא גוף ציבורי וכמובן שגם כל האנשים הפרטיים או עסקים קטנים שתרמו עד כה ללא תשלום ומכאן והלאה כפי שציינתי יהיה קשה להמשיך לתרום את הנכסים שלנו ללא עזרה. אנחנו משלמים ארנונה, מים וחשמל בלי לבקש החזר, אבל לפחות שיהיה סיוע במשכנתאות כי אין לנו הכנסות".
"אם יתוקנו תנאי בסיס אלו אני בטוח שאלפי דירות יפתחו לטובת הציבור הרחב שנמצא במצוקה ואין באפשרות המדינה לשכן אותם במלונות. בפועל הדבר יהווה עזרה ישירה למשפחות שלמות שנרתמו למאבק ומצאו עצמן ניזוקים מהמלחמה גם הם".
ההקלות ללקוחות הבנקים - רק למתגוררים עד 40 קילומטר מעזה
ביום שני פרסם בנק ישראל שורת הקלות ללקוחות הבנקים בימים אלו. על פי בנק ישראל הן מיועדות רק לאוכלוסייה המרוחקת עד 30 קילומטרים מעזה, או שגויסו בצו 8 או מקורבים קרבה ראשונה להרוגי המלחמה, או לחטופים או לנעדרים במעגל הראשון, וליתר לקוחות הבנקים במעגל השני. בפועל רוב הבנקים מציעים הקלות גם למי שמתגוררים, או מפעילים עסקים גם עד 40 קילומטרים מעזה
שאר הציבור יוכל לדחות תשלומי הלוואות למשך שלושה חודשים בריבית שלא תעלה על זו הנקובה במתווה ההלוואה. לבנקים ניתנה שהות להחלת המתווה עד ל-31 באוקטובר לכל המאוחר.
המתווה מתייחס לדחיית תשלומי הלוואות במגזרי הפעילות של משכנתאות, אשראי צרכני ואשראי עסקי וכן ליתרת חובה בחשבון עו"ש ועמלות.
יש בנקים כמו המזרחי, דיסקונט, לאומי ופועלים, המאפשרים ללקוחות המתגוררים או מפעילים עסקים גם עד 40 קילומטרים מעזה לקבל הלוואות של עד 25 אלף שקל ללא ריבית וללא עמלות. הבנקים מאפשרים פריסות שונות להלוואה – דיסקונט עד 24 אלף שקל ל-24 חודשים, מזרחי – עד 6 שנים. כדאי לבדוק בין הבנקים, שמעדכנים מפעם לפעם את המבצעים שלהם, פטור מעמלות, משיכת פיקדונות עד 100 אלף שקל ללא עמלה וכד'.
טרם פורסמו הקלות לציבור הרחב או לעצמאים שהכנסותיהם נפגעו קשות מפרוץ מלחמת "חרבות הברזל".