עד לפני המלחמה, התקבעה מגמה שלפיה מחירי השכירות עולים למרות שמחירי הדירות בירידה. הם התנהגו "הפוך" מכמה סיבות - אחת מהן היא עליית הריבית, שגרמה לבעלי הדירות לשלם יותר על החזרי משכנתא ולהעלות את מחירי השכירות. במקביל, אין באפשרותם של ישראלים רבים לרכוש דירה - ולכן הם שוכרים.
במקביל, היו סיבות נוספות, כמו הצורך של בעלי דירות במתחמי פינוי-בינוי לשכור דירות באזור, אבל דבר אחד ברור: מאז שהחלה המלחמה, המגמה הזו התהפכה והחלה עצירה בשוק. הישראלים לא קונים דירות, הביקוש כמעט אפסי - ושוק הנדל"ן קפא מלכת. ואולם, אנשים צריכים קורת גג - ולכאורה הפתרון הטוב והנוח הוא שכירות, אלא שגם בשוק הזה נרשמה עצירה וקיפאון.
היינו מצפים שהמחירים ימשיכו להאמיר - אבל כפי שכבר פרסמנו לפני מספר ימים, המחירים עולים רק היכן שהביקוש עולה וזה יכול לקרות רק באזורים בודדים, כמו באשקלון, בהם הביקוש לדירות עם ממ"ד גדל. ברוב הארץ, המחירים בקיפאון.
זה נובע בעיקר מהמצב הכלכלי ומאי הוודאות שמביאה איתה המלחמה. השוק נכנס לקיפאון, יש פחות עובדים (עסקים רבים נסגרו או הקפיאו פעילות, עובדים יצאו לחל"ת, למילואים ועוד) והמצב הנוכחי לא מאפשר לאנשים לשלם יותר.
השפעה ישירה על מדד המחירים
שוק השכירות משפיע באופן ישיר על מדד המחירים לצרכן. ליתר דיוק, הוא מהווה 26% ממנו - גם משום שדיור הוא ההוצאה העיקרית והגדולה ביותר עבור רוב משקי הבית. יש לו חשיבות עליונה בעניין יוקר המחיה. השבועות האחרונים הוכיחו שיש קיפאון ולכן סביר להניח שזה ישפיע גם על נתוני המדד בעוד קצת יותר משבועיים.
קבלן ששוחחנו איתו השבוע סיפר כי השינויים בשוק השכירות ניכרים בסביבה שבה הוא בונה מסיבה פשוטה - רוב הבתים באזור אינם מכילים ממ"ד. מדובר בקבלן שבונה באזור הדרום. אבל לא רק שם המחירים קפאו - אלא גם בתל אביב וביישובי המרכז.
שוכרים חדשים או כאלה שהסתיים להם החוזה החליטו לעבור להורים לבינתיים משיקולים של חיסכון, לטובת בית ממוגן או לשהות עם המשפחה עד שיתברר מה יקרה בהמשך המלחמה וכמה זמן תיארך. רבים אחרים גויסו למילואים ובינתיים לא חידשו חוזה או העדיפו לגור אצל המשפחה או חברים. בנוסף, יש גם לא מעטים שנסעו לחו"ל בתקופה הזאת.
לגבי תל אביב והמרכז: העובדה שמדובר בהרבה דירות שכורות ישנות, הפכה את העניין ללא כדאי. אנשים מעדיפים לחזור להורים או לחפש דירה עם ממ"ד. לכן, נוצרה בשוק תופעה חדשה: רבים רושמים את הדירות שלהם כסאבלט לתקופת המלחמה.הם משכירים דירות לכמה ימים בלבד, שבוע או חודש. כך הם מייצרים הכנסה כלשהי. יחד עם זאת, מתוך הבנה שהביקוש לדירות כאלה קטן, הם מורידים מחירים ומעדיפים להרוויח סכום השווה לסכום שכירות רגילה ולא לסאבלט, כדי לא להפסיד כסף וכדי שיהיה מי שישלם את הארנונה.
חשוב להדגיש כי מחירי השכירות לא יורדים, אלא הם פשוט קפאו. העצירה בעליית מחירי השכירות מגיעה אחרי תקופה ארוכה שבה הם עלו ללא הפסקה, מדובר על קצב עלייה שנתי של כ-5% בשכר הדירה, כאשר בחוזים חדשים העלייה היא 9%.
אז מה יקרה בהמשך? תלוי כמה זמן המלחמה תימשך, כשבשוליים גם נושא הריבית משפיע. לאף אחד אין תשובה כרגע, אבל כל עוד המצב הנוכחי יישמר - מחירי השכירות לא ימשיכו לזנק.
לכתבות נוספות בביזפורטל: