עדות נוספת ליוקר המחיה הקשה בישראל. מחירי הדירות בישראל הם הגבוהים בכל אירופה על פי דו"ח הנדל"ן השנתי האחרון שפרסמה דלויט, חברת הייעוץ ורואי החשבון. הדו"ח לשנת 2022 מציג מציאות מדהימה לפיה בעלי בתים בישראל שילמו בממוצע מעל 21,000 שקל למ"ר עבור דירות חדשות, מה שיוצר ניגוד בולט עם עמיתיהם האירופים.
על פי הניתוח של דלויט המחירים בישראל גבוהים ב-16% מהמחירים באוסטריה, שממוקמת במקום השני. אל מול מדינות אחרות הפער רחב עוד יותר ומגיע ל-19% בגרמניה, ב-23% בצרפת, 39% בהולנד, וב-43% ומעלה באנגליה. כל זאת, אף שקצב התחלת הבנייה בישראל גבוה מזה של מרבית מדינות אירופה.
עם זאת, הירידה התלולה בהתחלות הבנייה בתקופה האחרונה מאיימת עוד יותר על הצרכן הישראלי. ברבעון הראשון של 2023 ירד מספר התחלות הבנייה ב-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ל-14,981 דירות חדשות בלבד.
תל אביב מדורגת בראש דירוג הערים היקרות ביותר לרכישת דירה עם מחיר ממוצע של 14.7 אלף יורו (60 אלף שקל) למ"ר — עלייה של 22.5% לעומת 2021. אחריה נמצאת פריז, עם 14.6 אלף יורו למ"ר, ואחריהן מינכן (11.4 אלף יורו למ"ר). העיר הזולה ביותר היא פטרס ביוון, שבה המחיר למ"ר הוא 1,056 יורו בלבד.
ישראל מדורגת בין חמש המדינות האירופיות שבהן הכי קשה לרכוש דירה, אחרי סלובקיה, צ'כיה, סרביה ואסטוניה. על פי הנתונים, בישראל נדרשות כיום משכורות ממוצעות מלאות של 10.2 שנות עבודה, ללא הוצאות כלל — כדי לממן את מחירה של דירה סטנדרטית בגודל של 70 מ"ר. לפני שנתיים, בדו"ח שפורסם ב-2021, נדרשו הישראלים ל-9.2 שנות עבודה לרכישה של דירה דומה. במקום הראשון נמצאת בלגיה, שבה יידרשו האזרחים ל-4.3 שנים לרכישת דירה, ואחריה ניצבת בלגיה (4.7 שנים).
פערים בין ערים בישראל
הדו"ח מתפרסם מספר ימים לאחר שמחקר של ה-OECD הכתיר את ישראל כמדינה היקרה ביותר באיחוד האירופה. ישראל עקפה בדירוג מדינות עם ממוצע שכר גבוה יותר כמו שוויץ ואיסלנד. על פי הנתונים העדכניים מיוני 2023, ישראל ירדה למקום הרביעי אחרי שוויץ, איסלנד ואירלנד, אולם קשה להתעלם מהמסקנות העגומות.
דוח מחירי הדיור של דלויט, שמתפרסם זו השנה ה-12, בוחנ את שוק הנדל"ן למגורים ב-21 מדינות באירופה. הערכה מקיפה זו חושפת מגמות רלוונטיות, תחזיות וגילויים קשים. ישראל מופיעה בצורה בולטת, ולא לטובה.
בשנת 2022 זינקו מחירי הדירות לגבהים חסרי תקדים של 5,701 אירו למ"ר (בערך 21,000 שקל). זה מציב את ישראל לפני מדינות אירופאיות רבות, עם אוסטריה בפיגור של 4,925 יורו למ"ר וגרמניה ב-4,800 יורו למ"ר. נתונים אלה לא רק מגדירים את ישראל כיקרה יותר ממקבילותיה האירופיות, אלא גם מדגישים את הפער העז בהשוואה למדינות המועדפות על משקיעי נדל"ן ישראלים. יוון ופורטוגל מחזיקות בממוצעים של 1,330 ו-1,723 אירו בהתאמה.
דורון גבור, שותף וראש תחום הנדל"ן בפירמת Deloitte מסביר, כי הנתונים משוקללים לכדי השוואה לדירות של 70 מ"ר, שנפוצות מאוד באירופה, אך כמעט שלא קיימות כדירות חדשות בישראל. לפיכך ההשוואה מעט תיאורטית, אם כי מובן שגם אם היו נצמדים למחיר למ"ר לדירות הנפוצות בישראל (כ־100 מ"ר), ישראל ותל אביב היו נותרות במקומות גבוהים. "הסטטיסטיקה גם לא כוללת את הפערים הבין־אזוריים שקיימים במדינות השונות", אומר גבור. "באוסטריה, למשל, שהגיעה למקום השני ביוקר הדירות הממוצע שבה, פערי המחירים בין הערים השונות נמוכים יחסית. ואילו היחס בין מחירי הדירות בתל אבי לבין המחירים הממוצעים בכלל המדינה הוא פי שלושה, מה שמעיד על כך שיש כאן גם ערים זולות. הפער גם מעיד, בין היתר על הפערים החברתיים־כלכליים הגדולים בין האזורים השונים בישראל".