50 רשויות מקומיות יעלו באופן חריג את הארנונה שלהן לעסקים, לעומת 20 שיפחיתו, ו–13 רשויות מקומיות יעלו באופן חריג את הארנונה למגורים, לעומת ארבע בלבד שיפחיתו. כל הרשויות הללו קיבלו אישורים להעלאות ולהפחתות חריגות של הארנונה ממשרדי הפנים והאוצר.
הארנונה של 2017 עלתה ב–1.77%, לפי מנגנון "הטייס האוטומטי" שקובע את שיעור העדכון השנתי של הארנונה. מנגנון זה מורכב מממוצע בין מדד המחירים לצרכן למדד השכר במגזר הציבורי. עם זאת, לעשרות רשויות מקומיות ההעלאה הזאת לא הספיקה. 25 רשויות הגישו בקשות להעלות את הארנונה למגורים בשיעורים גבוהים יותר, ו–65 רשויות הגישו בקשות להעלות את הארנונה שלא למגורים.
על פי מדיניות הממשלה, העלאות חריגות בארנונה אמורות להיות מבוססות על תוכנית הבראה או התייעלות, שיעור ההעלאה המקסימלי לא יעלה על 7.5% (כולל העדכון) וסך ההעלאות ב–2014–2016 ואלה הצפויות ב–2015–2017 לא יעלו על 25%. במקרים אחרים, יאושרו העלאות של לא יותר מ–5% כולל שיעור העדכון, תוך הגבלות מסוימות. בין היתר, אם יוכח למשרדי האוצר והפנים כי הרשות פועלת ביעילות נמוכה — לא יאושרו לה העלאות חריגות.
הפחתות חריגות מאושרות רק לרשויות יציבות, שהגירעון הנצבר בקופתן אינו עולה על 15% מההכנסה השנתית, שתקציבן השוטף ב–2014–2015 מאוזן, ושהוכיחו כי יוכלו לאזן את התקציב ב–2017 לאחר הפחתת הארנונה.
בית שאן בלטה במיוחד בהעלאת הארנונה, לאחר שביקשה העלאה של 2.35 מיליון שקל בתקבולי הארנונה למגורים ו–2.8 מיליון שקל בארנונה שלא למגורים. בסופו של דבר אישרו משרדי הממשלה את מלוא ההעלאה בארנונה למגורים ורק 2.3 מיליון שקל העלאה בארנונה שלא למגורים. בסך הכל ישלמו תושבי העיר 10% יותר מבשנה שעברה. בגבעת זאב אושרה העלאת ארנונה של 1.8 מיליון שקל למגורים, ואף אושרה העלאה של 430 אלף שקל בארנונה השנתית — עלייה של 8.14% לעומת שנה שעברה.
בסביון אושרה העלאה של 1.68 מיליון שקל בתקבולי הארנונה למגורים, כתוצאה משינוי סיווגים. מועצת כפר שמריהו תעלה את תקבוליה מארנונה ב–538 אלף שקל בסעיף המגורים, וגם זאת כתוצאה משינויי סיווג. באפרת אושרה העלאה חריגה של 5.63%, מה שיגדיל את הכנסות המועצה מארנונה ב–873 אלף שקל.
באילו רשויות הארנונה תרד?
20 רשויות ביקשו להפחית את הארנונה למגורים, אך רק ארבע מהן עמדו בקריטריונים הממשלתיים. בראש מפחיתות הארנונה נמצאת ראש העין, שביקשה להפחית כמעט 5 מיליון שקל — אך אושרו לה לבסוף כ–2 מיליון שקל, באמצעות שינויי סיווג. אחריה מדורגת שהם, שהפחיתה את הארנונה למגורים ב–3.44% ותגבה 1.05 מיליון שקל פחות עקב ההפחתה. השלישית היא המועצה האזורית חבל אילות, שהפחיתה את תקבולי הארנונה ב–408 אלף שקל, והאחרונה היא כפר סבא, שערכה שינויי סיווג מקיפים בעיר — שבחלקם הארנונה הועלתה, ובאחרים פחתה — ובסך הכל פחתו כלל התקבולים בארנונה ב–7,000 שקל.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "ניתן לזהות עלייה משמעותית ברשויות מסוימות אשר נמצאות בתוכניות הבראה, ובהן בעיקר רשויות מוחלשות. רשויות אלה נמצאות במשבר תקציבי עמוק אשר אינו מאפשר להן לאשר תקציב מאוזן. לפיכך מונה לרשויות חשב מלווה והן נדרשו לחתום על תוכניות הבראה, שמטרתן היא נקיטת צעדים להגדלת הכנסות ולצמצום הוצאות באופן שיאפשר לאזן את תקציבן השוטף".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
פקק של 45 דקות בתוך החניון: עכשיו הפתרון
המסמך המפתיע שעלול להחמיר את מצבם של נתניהו ומוזס