המומחים ואנשי המקצוע במדינה אמנם חוששים לדבר על אסטרטגיית יציאה ממשבר הקורונה אבל לנו, האזרחים המודאגים, מותר כבר לחשוב על זה ולהתכונן לזה. בין אם אתם שכירים שהוצאו לחל״ת ולא בטוחים שיש לכם לאן לחזור, או עצמאים שנאלצו להשבית כל פעילות ולא ברור לכם אם תחזרו למצב הקודם, דבר אחד כבר אמור להיות ברור לכולנו: אנחנו אולי נחזור לשגרה, אבל לכיס שלנו זה ייקח לא מעט זמן. עוד יהיה לנו רע מבחינה כלכלית לפני שיהיה טוב, וכדאי שנפנים ונסתגל לזה כבר מעכשיו.
בראש ובראשונה מדובר על שינוי בחשיבה ובתפיסה. לא ריאלי לצפות שהמצב הכלכלי שלנו יחזור תוך יום אחד למה שהיה לפני המשבר, וכדי להתמודד עם המצב חדש כדאי שנסייע לו עד כמה שאפשר באמצעות שינוי הרגלים, הידוק החגורה וקיצוץ במותרות. המפתח הוא לא לוותר לחלוטין על הדברים שחשובים לנו – אבל בהחלט לנסות ולשנות גם אותם בהתאם למצב החדש. הנה כמה צעדים שאפשר להתחיל לחשוב עליהם כבר עכשיו בדרך להתנהלות כלכלית נכונה לאחר המשבר.
חיסכון בהוצאות של חשמל ומים
מובן שכדאי לאמץ את העיקרון הזה גם בימים רגילים, אבל בטח ובטח בעת משבר כלכלי. המחשב, הטלוויזיה והמזגן למשל לא חייבים לפעול כל הזמן, ואפשר בכיף לכבות אותם כשהם לא בשימוש כדי לחסוך בחשמל. בית מואר זה נחמד, אבל אפשר לצמצם את הנורות הדלוקות, להקפיד לכבות את האור בחדרים שבהם אין בו צורך, ואפילו לעבור לנורות חסכניות באנרגיה. פה שקל, שם שקל - בסוף הכל מצטבר. בנוגע למים, אין צורך להתקלח בזוגות חלילה, אבל מקלחות מוזיקליות ארוכות ומפנקות יכולות להתקצר מעט, סגירת הברז בזמן שטיפת הכלים יכולה רק להועיל, והיכרות מחודשת עם הידית הקטנה באסלה תעשה רק טוב לכולם.
הפחתת תשלומי השכירות והמשכנתא
זה ככל הנראה הסעיף הכי גדול שמהווה מעמסה כבדה על חשבון הבנק שלכם, ועל כן דורש את השינוי הכי גדול, הן מחשבתית והן פיזית. אם אתם רואים שתשלומי השכירות, המשכנתא, הארנונה או תחזוקת השטח והמשק הופכים למפלצות שמשטיחות לכם את העובר ושב, כדאי מאוד לשקול לבצע שינוי גדול ומשמעותי ולרכוש דירה חדשה באזור הרבה פחות יקר אך בהחלט לא פחות יוקרתי. בראייה עתידית ההחלטה הזו תחסוך לכם הרבה מאוד כסף.
יש לא מעט אזורים חדשים ומתפתחים בארץ שיכולים לספק לכם את אותה איכות חיים ותחושת קהילתיות ומשפחה, רק במקום גיאוגרפי שונה. אזור העיר חריש, למשל, ממוקם בצפון השרון ונהנה לאחרונה מעושר של פרויקטים חדשים בתחום ובתחום התעסוקה והמסחר, שגורמים לו להרגיש חי ונושם. בשנה האחרונה נפתחו מגוון של מקומות, בתי עסק חנויות ומרכזים מסחריים שמעניקים לתושבים את כל מה שנחוץ להם במרחק דקות הליכה ספורות מביתם, ובעשור הקרוב צפויים להיפתח שלל אזורי תעשייה, מסחר ותעסוקה רבים ברחבי האזור, שיהפכו אותו כבר לעיר של ממש – אבל עדיין נעימה, חמימה וקהילתית מתמיד.
הייחוד של חריש נעוץ בשכונה השיתופית שלה, "בצוותא", שיוצרת אווירת ביחד של מושב קטן בתוך עיר גדולה. מעבר לתחושת הקהילתיות, השכונה השיתופית תאפשר חיסכון משמעותי בעלויות באמצעות החנות השיתופית להשאלת ציוד ולהחזרתו בתום השימוש והשטחים המסחריים השיתופיים, כמו סופרמרקט שיתופי, והשוס - מחירי דירות 3 חדרים מתחילים ב-919 אלף שקלים בלבד, כך שאפשר ליהנות מסגנון ואיכות חיים של אזור מוביל ומבוקש – בהרבה פחות כסף.
דיאטת נתונים
היציאה מהבידוד הביתי, לכשתגיע, יכולה ללמד אתכם רבות על כמה אתם באמת צורכים מבחינת נתונים וטכנולוגיה, במהלך התקופה הזו וגם אחריה. כדאי מאוד לעבור על חשבונות התקשורת שלכם ולראות הם אתם באמת משתמשים בכל מה שאתם משלמים עליו הרבה כסף: האם יש ערוצי טלוויזיה שאיש לא צפה בהם בחודש האחרון? האם חבילת הגלישה בסלולר נוצלה במלואה או שאפשר לעבור לחבילת נתונים מצומצמת יותר? אולי אפשר בכלל לוותר על אחד מהמנויים לערוצי הטלוויזיה? אולי אפשר בכלל לצפות פחות במסך? נקודות למחשבה.
צמצום בקניית המצרכים
שוב, ימי הבידוד הם ימים לא רגילים וההתנהלות שלכם מבחינת מוצרי מזון היא לא שגרתית. אבל ברגע שהמצב יתחיל לחזור לקדמותו, אפשר בקלות לוותר על המשלוחים מהסופר – ועל דמי המשלוח הגבוהים – ופשוט ללכת לעשות קניות בעצמכם. כמו כן, רצוי להסתכל על המזווה שנשאר בבית ולראות מהם המוצרים שקניתם ״סתם שיהיה״ ועל כן נותרו על המדף, ומה המוצרים שהכי צרכתם בתקופה האחרונה, כדי לדעת איך לייעל את רשימת הקניות. כך תוכלו להמשיך לאכול בדיוק את מה שאכלתם עד כה, מבלי לבזבז כסף על מצרכים אחרים ש״צריך לקנות״.
בנוסף, הקורונה הגבילה אתכם לסופרים של עד 100 מטרים מהבית כך שנאלצתם לקנות מה שיש בכל מחיר שהוא - בימי שגרה יש לכם הרבה יותר אופציות לבדוק אונליין, להשוות מחירים, לשנס מותניים ולהגיע גם לסופרים רחוקים יותר כדי לקנות את אותם המוצרים בפחות כסף, אין סיבה להתעצל.
זה גם הזמן להוציא את כל התלושים לחג שקיבלתם ואגרתם, ואת הגיפט קארדים הלא מנוצלים, ולבדוק האם אפשר לשלם באמצעותם בסופרים ובחנויות המזון - מבאס קצת אולי, אבל מדובר בכסף שאפשר להשתמש בו כדי להמשיך לאכול טוב. וכמובן: כמה שפחות משלוחים ממסעדות יקרות. זה אולי גיוון לכם את שגרת האוכל בימי קורונה, אבל בימים כתיקונם אתם יכולים בקלות לבשל את כל מה שהזמנתם הביתה – יש לכם גישה לחנויות טבע, ירקנים ושלל עסקים שמציעים רכיבים איכותיים שנדרשים, ולכל המנות יש מתכונים ברשת. ואם, במקרה, יש לכם "קרייב" למנה מיוחדת ממסעדה ספציפית - הזמינו טייקאווי ולכו לאסוף אותה בעצמכם. חבל על דמי המשלוח ואפילו על הטיפ לשליח.
בחינה מחודשת של שעות הפנאי
תגידו, מה בעצם עשיתם בבית כל הזמן הזה? איך שעשעתם את עצמכם ואת הילדים בלי חוגים, פעילויות וצעצועים יקרים? הסתדרתם בלי לטפס על הקירות? מעולה, זו הזדמנות נהדרת לבחון מחדש האם הכסף שאתם מוציאים על פעילויות פנאי באמת הכרחי. האם הילדים באמת התגעגעו לחוג הקראטה, הכדורגל והשחמט? האם תשלומים על אפליקציות ומשחקי גיימינג באמת מנוצלים כראוי? האם הצלחתם להתאמן כראוי בבית עם משקולות ביתיות וסרטוני יוטיוב כך שאפשר לחסוך את המנוי לחדר הכושר? האם אפשר לוותר על ביקור תכוף בחנויות הצעצועים לטובת כאלה שאפשר להשאיל מהשכנים? אולי אפשר גם לוותר על קניות בגדים לא הכרחיים לילדים, ולהשתמש בבגדים לא משומשים מבני משפחה וחברים? כמה שתצליחו לחסוך כאן יסייע לכם לצאת מהמשבר בצורה נוחה יותר.
הקטנת הוצאות התחבורה
סביר להניח שבתי עסק רבים גילו במהלך המשבר, בלית ברירה אמנם, שהם יכולים לתפקד גם כשמרבית העובדים שלהם עובדים מהבית. גם אם זה לא בדיוק אופטימלי לימי שגרה, כדאי לנסות ולשלב לפחות חלק מהעניין הזה בתפקוד היומיומי. אם אתם בעלי עסק – שקלו לאפשר לעובדים שלכם יום או יומיים קבועים של עבודה מהבית, ובכך תחסכו להם הוצאות תחבורה כמו דלק, אוטובוסים, מוניות וכן הלאה – ולכם הוצאות אחרות של מזון, כלכלת העובדים והחזרי נסיעות. אם אתם עובדים שכירים, נסו לבקש זאת מהבוס. אפשר גם לשנות מעט את הדרך שבה אתם מגיעים לעבודה – להסתמך יותר על הסעות מאורגנות של העסק, טרמפים עם קולגות קרובים או אפילו שימוש בתחבורה הציבורית, כדי לחסוך הוצאות יקרות כמו דלק, ביטוח וחנייה.