בשבוע שעבר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים רשמיים המעידים כי מחירי הדירות בחודשי ינואר־פברואר ירדו. כלומר, כבר לא מדובר במניפולציות רכישה של קבלנים, שמוסיפים תוספות ללא מחיר, פורסים תשלומים לטווח ארוך יותר, או מחפשים אי אלו הטבות כדי למשוך קונים: המחירים עצמם ירדו ב- 0.2 אחוזים.

עד כאן החדשות הטובות, ועכשיו אלו שפחות: הירידה לא התחלקה באופן שווה מבחינה גיאוגרפית: האזורים שבהם ירידת מחירי הדירות הייתה בקצב המהיר ביותר הם מחוזות ירושלים והדרום. לעומת זאת, דווקא מחוז הצפון, מתמיד בעליות מחירים בקצב מהיר יחסית. במקביל, מחוז המרכז מעלה אף הוא במחירי הדירות שבו, אך במידה סולידית יותר.

בינתיים הרוכשים הפוטנציאלים יושבים על הגדר ומחכים. רובם להורדת ריבית והגמשת תנאי המשכנתאות. על פי בדיקת גלובס, בחלוקה לערים, שלוש הערים הבולטות ביותר בירידות במכירות של דירות חדשות ב־2022 הן: תל אביב (ירידה של 52 אחוזים במכירת דירות חדשות לעומת 2021), בת ים (58 אחוזים) וקריית אונו (57 אחוזים).

הנתונים הללו אומרים משהו נוסף: אם הקונים הפוטנציאלים לא קונים- סימן שהם בינתיים שוכרים דירות. אבל האם מחירי השכירות עולים בהתאמה? בעזרת אתר יד2 בדקנו את מחירי השכירות בגוש דן  כיום, לבין מחירי השכירות בסוף שנת 2022 וגילינו, להפתעתנו, שגם שם יש ירידות מחיר.

הניתוח בוצע בנפרד לדירות 3 ולדירות 4 חדרים ובחן ערים באזור המרכז. המחירים מבוססים על ממוצע מחירי המודעות שהועלו בלוח הנדל"ן של יד2. התקופות הנבחרות למען ההשוואה הן כאמור סיום הרבעון הראשון של 2022 (בו הורגשה עליית המחירים בכלל שוק הנדל"ן) מול סיום הרבעון הראשון של 2023 (בו רואים ניצנים קלים של ירידה במחירים).

 

בדירות 3 חדרים הירידה הניכרת ביותר במחירי השכירות היא בעיר ת"א- יפו (ירידה של כ-15 אחוזים).
בסה"כ מתוך 10 ערי המרכז שנבדקו, בכ-5 מהן אנו רואים ירידה במחיר השכירות.

בדירות 4 חדרים הירידה הניכרת ביותר במחירי השכירות מתרחשת גם היא בת"א-יפו, עם ירידה של כ-13 אחוזים.

סך הכל מתוך 10 ערי המרכז שנבדקו, 4 ערים עם ירידה במחירי השכירות ואחת (רמת גן), בה אין שינוי באחוזים במחיר. אז מי כן קונה דירות היום? הרוכשים שלא מושפעים מהמשכנתאות, והם מנצלים את הכוח לדרוש ולקבל הנחות מפליגות על דירות חדשות. כשהגל הזה יעבור מעניין יהיה לראות האם השוק יכנס לקיפאון, או שהמחירים יוסיפו לרדת.