אחרי עשור של עליות מחירים בלתי־פוסקות בשוק הדיור, שבמהלכן מחירי הדירות יותר מהוכפלו, 2017 רושמת עלייה צנועה יחסית, וייתכן שמדובר בהתחלה של שינוי מגמה. גם אם המחירים עדיין לא יורדים, בערים רבות ברחבי הארץ הם עומדים במקום כבר כמה חודשים. במציאות כזו, בעלי דירות רבים יבקשו ככל הנראה למכור את הדירות שבבעלותם, והיצע הדירות מיד שנייה יגדל. ביקשנו לבדוק היכן אותם מוכרים לא יידרשו לזמן ומאמץ רבים כדי למצוא לעצמם קונים, ואיפה דווקא צפויה להם עבודה רבה. לשם כך, אתר yad2 אסף את נתוני כניסות הגולשים ללוח הדירות למכירה באתר מתחילת השנה, ובדק אילו שכונות ריכזו את מרב העניין.
יש להדגיש כי אין קשר הכרחי בין השכונות המעניינות ביותר לבין השכונות הנמכרות ביותר. ראשית, בחלק ניכר מהמקרים, השכונות שבהן נמכרות הכי הרבה דירות הן גם שכונות גדולות. יש מקרים שבהם שכונה מסוימת מעניינת את הרוכשים הפוטנציאליים, אך אין בה היצע גדול של דירות.
למרות זאת, השכונות המבוקשות ביותר ממוקמות בערים הגדולות. כך, שלוש שכונות ירושלמיות ניצבות בעשירייה הפותחת, ולחיפה ובאר שבע יש שתי שכונות בעשירייה. תל אביב משתחלת רק למקום ה–15, כשנציגתה היא שכונת הצפון הישן. בעשירייה השנייה ניתן למצוא גם שכונות בראשון לציון ובראש העין.
1. רמות, באר שבע - 341 אלף חיפושים
השכונה הגדולה בצפון־מזרח באר שבע הוקמה בשנות ה–90 עם גל העלייה הגדול מבריה"מ, בין השאר כדי למנוע עזיבה של אוכלוסייה אמידה אל יישובי הלוויין שבקרבת העיר. רמות מורכבת מכמה אזורים נפרדים וגדולים, שלכל אחד מהם מאפיינים שונים.
קרבתה לקמפוס אוניברסיטת בן־גוריון הפכה את המגורים בה למושכים יותר בעבור סטודנטים וחלק מהסגל האקדמי. בשבע השנים האחרונות נרשם בה גל נוסף של בנייה חדשה לקראת הקמת פארק תעשייה סמוך, ובהתאם לתוכניות להעברת בסיסים צבאיים רבים לאזור. תנופת פיתוח זו צפויה להיות מורגשת היטב בהיצע הדירות ובהיקפי הבנייה בשכונה בשנים הקרובות. בשכונה יש מוסדות ציבור ושירותים רבים, בעיקר בחלקה הדרומי, כמו גני ילדים, בתי ספר, מרכזים קהילתיים, אמפיתאטרון, מגרשי ספורט ומרכזים מסחריים.
מחיר דירה ממוצע: 12 אלף שקל למ"ר.
2. פסגת זאב, ירושלים - 273 אלף חיפושים
השכונה הצפון־מזרח ירושלמית, "שכונת טבעת" מעבר לקו הירוק שבסיסה הוקם בתחילת שנות ה–80, היא מהגדולות ביותר בעיר, עם יותר מ–42 אלף תושבים. היא נושקת לשכונות פלסטיניות כמו שועפאת ובית חנינא, ואוכלוסייתה בעלת צביון מגוון — בעיקר חילוני ודתי־לאומי, עם מיעוט חרדי וערבי. היא נהנית משירותיה של הרכבת הקלה, שמקלה במידה מסוימת על ריחוקה של השכונה ממרכז העיר.
בשכונה פועל קניון לב הפסגה, אך היא נעדרת כמעט כליל מקומות בילוי כמו בתי קפה או מסעדות. המחירים בשכונה נמוכים ביחס לשכונות אחרות בבירה, וכ–75% מהדירות בה הן בבעלות הדיירים.
מחיר דירה ממוצע: 16.3 אלף שקל למ"ר.
3. קרית השרון, נתניה - 270 אלף חיפושים
השכונה הוקמה בתחילת שנות ה–2000 במזרח העיר נתניה, מצפון לאזור התעשייה ספיר. השכונה מתאפיינת בעיקר בבניינים בגובה בינוני בני 8–11 קומות, ובחלקה המזרחי יש בניינים גבוהים מאוד בני יותר מ–20 קומות. השכונה גובלת בשטח פתוח וגדול המכונה חורשת הסרג'נטים (או בשמו הרשמי: פארק האלונים).
אחד המאפיינים הבולטים של השכונה הוא חלוקתה לרבעים, שבמרכזם פארק קטן או גן שעשועים. כמו כן, לאורך שדרות לנטוס פועלים שני מרכזים מסחריים. השכונה ידועה בקהילתיות של תושביה וביוזמותיהם המשותפות.
מחיר דירה ממוצע: 17.5 אלף שקל למ"ר.
4. גילה, ירושלים - 231 אלף חיפושים
השכונה בקצה הדרומי של הבירה, הגבוהה בעיר, הוקמה גם היא לאחר מלחמת ששת הימים בשטח שסופח לישראל. מרבית תושבי השכונה — מהגדולות בעיר, עם 32 אלף תושבים — הם משפחות חילוניות ודתיות־לאומיות המשתייכות למעמד הביניים.
עם זאת, אופי הבנייה והרכב האוכלוסייה משתנה בין חמש תת־השכונות של גילה, החל בווילות רחבות ידיים וכלה בבניינים בבנייה טרומית. למרות גודלה וריחוקה ממרכז העיר, לא התפתחו בשכונה מוקדי מסחר ותעסוקה משמעותיים. עם זאת, רבים מהבתים זוכים לנוף מרהיב של העיר וסביבתה.
מחיר דירה ממוצע: 19.8 אלף שקל למ"ר.
5. נאות אילן/נוה זאב, באר שבע - 200 אלף חיפושים
אחת השכונות הגדולות בבירת הנגב, המאכלסת כרבע מאוכלוסיית העיר, הוקמה בתחילת שנות ה–90 כדי לתת מענה לגל העלייה הגדול, ולקראת תחילת שנות ה–2000 הוקם חלקה החדש. מרבית השכונה מתאפיינת בבנייה רוויה של בניינים בגובה 5–18 קומות, אך יש בה גם קוטג'ים ודופלקסים.
השכונה נחשבת ליעד מועדף בעבור משפחות צעירות, שנהנות מגנים ציבוריים, שירותי מסחר נגישים ומגוונים ביחס לשכונות אחרות בעיר, ומגוון בתי ספר. ברחוב המרכזי בשכונה, יוהנה ז'בוטינסקי, נמצא קניון שנחנך ב–2010, ועשרות חנויות ממוקמות לאורכו.
מחיר דירה ממוצע: 12.1 אלף שקל למ"ר.
6. נוה שאנן, חיפה - 190 אלף חיפושים
מהשכונות הוותיקות והגדולות בחיפה. בולטת בנוף החיפאי בהיותה מישורית. סגנונות הבנייה בשכונה, שראשיתה בשנות ה–20 של המאה הקודמת, רבים ומגוונים, וכך גם אוכלוסייתה, ותיקים ועולים, חילונים וחרדים, בעלי דירות וסטודנטים הגרים בדירות שותפים.
הקרבה לטכניון וריבוי המסחר ומקומות הבילוי בה הופכים אותה לאטרקטיבית בעבור צעירים וסטודנטים, והביקוש לשכירות בשכונה גבוה במיוחד.
מחיר דירה ממוצע: 16.3 אלף שקל למ"ר.
7. אם המושבות החדשה, פתח תקוה - 186 אלף חיפושים
הדר המושבות החדשה, בשמה הרשמי, הוקמה בסוף שנות ה–2000 בצפון העיר, ומתגוררים בה 18 אלף תושבים. השכונה היוקרתית, הבנויה ברובה מבניינים בני 9–23 קומות, מאופיינת בעיקר באוכלוסייה חילונית ממעמד סוציו־אקונומי בינוני־גבוה, לרבות משפחות צעירות רבות.
התושבים נהנים ממוסדות חינוך ומרכזי קניות בתחום השכונה, אך עדיין נאלצים להתמודד עם בעיות האופייניות לשכונה בהקמה, כמו מחסור מסוים במבני ציבור ותשתיות. השכונה ידועה במעורבותם של תושביה בקידום איכות החיים בה ובקיום מסגרות חברתיות־קהילתיות.
מחיר דירה ממוצע: 19.4 אלף שקל למ"ר.
8. קרית חיים מזרחית, חיפה - 179 אלף חיפושים
השכונה בקצה הצפוני מזרחי של חיפה שוכנת בצדה המזרחי של מסילת הרכבת חיפה־נהריה, בלב אזור הקריות. בראש השכונה מינהלת עירונית שזוכה לאוטונומיה מסוימת ברמה העירונית.
בנוסף, אזור התעשייה הענק שחוצץ בין השכונה לשאר שכונות העיר יוצר אצל חלק מהתושבים תחושה שהעירייה זונחת את הטיפול בהם. עם זאת, בשנים האחרונות נקבע מקומם של כמה משרדי עירייה בשדרות אח"י אילת בעיר, מרכז הבילוי של השכונה החוצה אותה ממזרח למערב.
מחיר דירה ממוצע: 12.2 אלף שקל למ"ר.
9. ברנע, אשקלון - 170 אלף חיפושים
השכונה היוקרתית, אחת הוותיקות והגדולות באשקלון, ממוקמת בחלקה הצפוני של העיר, והבנייה בה מתאפיינת בעיקר בבתים צמודי קרקע. עם זאת, ניתן למצוא בה גם מעט בניינים רבי קומות, שהחדשים שבהם מתנשאים לגובה של 17 קומות. השכונה נמצאת במרחק הליכה קצר מהים, ויש בה פארקים גדולים בדרומה ובמרכזה.
מחיר דירה ממוצע: 12.5 אלף שקל למ"ר.
10. הר חומה, ירושלים - 160 אלף חיפושים
השכונה (חומת שמואל, בשמה הרשמי) הוקמה ב–1997 בדרום־מזרח ירושלים כדי ליצור חיץ בין השכונות הפלסטיניות בבירה לבין בית לחם, במה שעורר בשעתו סערה פוליטית ומדינית. היא מאופיינת בריבוי משפחות צעירות, ולפי נתוני עיריית ירושלים ב–2016 התגוררו בה 17.7 אלף תושבים.
עם זאת, היא צפויה לגדול בשנים הקרובות, ועל פי התוכניות עתידה לאכלס 40 אלף איש. אוכלוסיית השכונה היא דתית־לאומית (60% מהתושבים) וחילונית, והבנייה בה רוויה. למרות ריחוקה ממרכז העיר, עדיין חסרים בשכונה מוסדות ציבור ומוקדי מסחר.
מחיר דירה ממוצע: 18.6 אלף שקל למ"ר.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
אבסורד ישראלי: ככל שמחירי הדירות עולים - נפתח התיאבון של הרוכשים
זו לא חלטורה, זו דרך חיים: שש נשים שמתפרנסות מליקוט עבודות