שוק המט"ח (Forex) התעצם בשנים האחרונות בעקבות הקמתן של אלפי חברות פורקס המבטיחות למשקיעים רווחים גדולים ומהירים. בפועל, הסטטיסטיקה מלמדת כי לא רק שהעוסקים במסחר יומי במט"ח אינם מרוויחים "משכורת חודשית ביום מסחר אחד", אלא שמרביתם אף מפסידים את מיטב כספם. מעבר לעובדה שכמעט בלתי אפשרי להרוויח ממסחר קצר טווח (יש בעולם גוף אחד בלבד שהצליח להרוויח סכומים גדולים ממסחר יומי לאורך תקופה ארוכה), ההפסדים נובעים מכך שהשקעה במט"ח, בניגוד להשקעה במניות או באג"ח, למשל, היא ספקולטיבית בדרך כלל, היות שפרט למקרי קיצון, קשה להעריך בצורה מהימנה להיכן ינוע ערכו של מטבע מסוים. שימוש נבון במט"ח יהיה בעיקר לשם גידור (הגנה) על ההשקעה שלכם מפני שינויי מטבע בלתי צפויים, ולשם כך תעודות סל מט"חיות הן כלי מצוין.
1. איך להשקיע?
תעודות הסל המט"חיות מאפשרות לכם ליהנות מהשקעה במט"ח ללא צורך בכניסה בפועל אל העולם הספקולטיבי של חברות הפורקס, על-ידי כך שהתעודות מחקות בעצמן עבורכם את התנודות בשערי המטבעות השונים, באמצעות החזקת מזומנים או רכישת חוזים עתידיים על המטבעות המדוברים. באפשרותכם לבחור בתעודות שעוקבות אחר יחס שערים בין צמד מטבעות בודד, תעודות שעוקבות אחר סל של מטבעות, ואפילו תעודות מורכבות יותר.
תעודות מט"חיות ישראליות יש בשפע אצל מרבית המנפיקים, כמו אינדקס (דולר ואירו), תכלית (דולר, אירו ושטרלינג), קסם (דולר, אירו, דולר אוסטרלי וכתר נורבגי), פסגות (דולר ואירו), ומבט (דולר או אירו). גם תעודות סל מט"חיות אמריקאיות לא חסרות. בתחום תעודות על מטבע בודד ישנן, למשל, ה-EU, ה-ERO וה-URR על האירו, ה-FXA וה-ADE על הדולר האוסטרלי, ה-FXB וה-EGB על הפאונד הבריטי, וה-FXY וה-JYN על הין היפני. דוגמאות לתעודות על סלי מטבעות: UUP או UDN, שעוקבות אחר שינוי שער החליפין של הדולר ביחס לסל מטבעות המורכב מאירו, מין, מפאונד, מדולר קנדי, מקורונה שוודית ומפרנק.
2. איך בוחרים מטבעות?
בניגוד לשוק המניות, שנוטה להיות במגמת עלייה בטווח הארוך כתוצאה מהצמיחה של השוק והחברות בו, שערי מטבע אינם מתנהגים על-פי מגמה קבועה כזו או אחרת, ושער החליפין בין המטבעות עולה או יורד בהתאם לעוצמה של מטבע אחד ביחס למטבע האחר. בין הגורמים המשפיעים על שער המטבע ניתן לציין את השינויים בכלכלה המקומית, הבדלים בין היקפי היצוא להיקפי היבוא, שינוי ברמות החוב הממשלתיות, שיעורי הריבית, שינוי במחירי הסחורות המיוצרות או המופקות במדינה ועוד.
על מנת להגן על השקעותיכם מפני שינויי מטבע, ובמקרים מסוימים אפילו להרוויח קצת, עליכם להשקיע בצמדי מטבעות, המורכבים מהמטבע שלכם ומהמטבע שבה נמצאות ההשקעות האחרות שלכם.
לדוגמה, אם אתם רוכשים ניירות ערך הנסחרים בדולרים, אך בעתיד, כשתמכרו אותם, תצטרכו את הכסף בשקלים, תוכלו לגדר את התיק שלכם על-ידי השקעה בצמד שקל-דולר (כלומר, בכיוון שבו השקל יתחזק ביחס לדולר). במקרה הפחות טוב, אם השקל אכן יתחזק ביחס לדולר, שווי ההשקעות הדולריות שלכם ייחלש, אך תפוצו בעקבות הרווח מהשקעתכם בצמד. במקרה הטוב יותר, אם שער הדולר יעלה ביחס לשקל, ההגנה תאבד מערכה, אך תיהנו מרווח גדול יותר מההשקעות הדולריות שלכם.