עד לפני כמה שנים מידע על חברות ישראליות או על חברות אחרות שנסחרות בארה"ב ניתן היה למצוא בעיתונים הכלכליים או לקבל אותו ממחלקות המסחר של בתי ההשקעות הפועלים בארץ. כיום ניתן פשוט לשלוף מהאינטרנט מידע רב על חברות ציבוריות בארה"ב, החל ממחיר מניותיהן, מאפייני המסחר היומי בהן, דו"חות כספיים, הודעות שהחברה פרסמה, פרופיל על החברה, מי האנליסטים המכסים את מנייתה ועוד.
איפה באינטרנט? איך יודעים איזה אתר הוא אמין, מדויק, מהיר ומקיף?
אנחנו מכורים לאתר הפיננסי של יאהו, Yahoo! Finance. שמציע מידע על מחירי מניות ישראליות וזרות שנסחרות בארה"ב, מידע על החברות עצמן, ואינפורמציה נוספת.
זהו האתר המקיף ביותר, ולדעתנו גם הנוח ביותר. משקיעים מתחילים שרוצים לעקוב אחר המניות שמעניינות אתכם, ולהכיר את השוק, זה המקום להתחיל בו. הכתובת: http://finance.yahoo.com.
1. עמוד הפתיחה
בעמוד הפתיחה של Yahoo! Finance מוצגת On Line ההתנהגות של המדדים הראשיים בשוק ההון האמריקני - מדד הדאו ג'ונס, מדד נאסד"ק ומדד 500 S&P. בנוסף, מציג האתר את הסיפורים הפיננסיים העיקריים לאותו רגע.
הנתונים מופיעים באיחור של 15 דקות, משום שכך משוחררת יאהו מלשלם עמלות לבורסות השונות שאת המניות הנסחרות בהן היא מצטטת. אם אתם צריכים מידע עדכני עוד יותר, ניתן לרכוש מנוי בתשלום כדי לראות נתונים ללא איחור.
2. חיפוש מניה
במלבן הלבן רושמים את הסימול של החברה הציבורית, לוחצים על "Get Quotes", ומקבלים עמוד חדש שבו מופיעים כל הפרטים על המניה שחיפשנו.
היום, להבדיל מלפני כמה חודשים, מקל Yahoo! Finance על ציבור גולשיו, וכבר עם הקשת האות הראשונה של הסימול, מעניק האתר רשימה של חברות שיכולות להתאים לסימול, וככל שמקישים יותר אותיות, מספר התוצאות מצטמצם וכך, אם אותו משקיע לא זוכר את הסימול המדויק, Yahoo! Finance נחלץ לעזרתו.
בדוגמה שבעמוד זה בחרנו בעמוד של חברת "טבע" מהיום.
3. נתוני המניה
ברגע שהגענו לעמוד שמוקדש לחברה, ניתן לראות כמה דברים:
- המחיר האחרון לפיו היא נסחרת (Last Trade) והתאריך שבו בוצעה העסקה האחרונה.
- השינוי (Change) שחל במחיר המניה - בדולרים ובאחוזים. ירידה צבועה באדום ואילו עלייה צבועה בירוק.
- היקף המחזור של המסחר במניה (Volume), נתון המוצג במספרי מניות, כלומר מספר המניות ש"החליפו ידיים". נתון זה מוצג ליד המחזור הממוצע במניה בשלושת החודשים האחרונים, וכך ניתן לדעת האם באותו יום מסחר ספציפי מתרחש אירוע מסוים בחברה שגורם לציבור המשקיעים לקנות או למכור יותר ממניותיה.
- שווי החברה (Market Capital). אם מדובר בשווי במיליוני דולרים, תופיע האות M ליד המספר. אם מדובר בשווי שמגיע למיליארדי דולרים תופיע האות B (מלשון Billions, מיליארדים).
- מתחת לנתוני המסחר היומיים במניה ניתן לצפות בהודעות האחרונות שפרסמה החברה תחת הכותרת Headlines. ברוב המקרים, ניתן להגיע לחדשות שפורסמו עד שנה אחורה.
4. עוד על...
החלק הלא פחות חשוב בעמוד הבית של חברה ציבורית נמצא תחת הכותרת - More On TEVA, ותחתיה אפשר למצוא מידע נרחב על החברה ועל המניה.
מחירים קודמים -> תחת הכותרת Historical Prices ניתן לצפות במחירי הסגירה של המניה שנים רבות אחורה, ואף מהיום הראשון שבו הונפקה. כניסה ללינק זה מאפשרת לראות בכל יום מסחר, מה היה המחיר היומי הגבוה ביותר והנמוך ביותר ומה היה היקף מחזור המסחר במניה.
גרפים -> תחת הכותרת Charts, ניתן לצפות בגרף של המניה לאורך תקופות שונות, מגרף יומי וכלה בגרף חמש שנתי או אף יותר (אם המניה נסחרת יותר מחמש שנים). לחילופין, ניתן לבחור טווח תאריכים ספציפי לפיו יוצג הגרף.
לוח המודעות -> על רקע הפופולריות של הרשתות החברתיות והבלוגים, צמח עוד מקור של מידע על החברה והמניה, אם כי יש שיפקפקו במהימנותו, והוא מצוי תחת הכותרת Message Board. כאן מגיבים הגולשים למסחר היומי במניה, וגם הסגנון מזכיר לפעמים טוקבקים שאתם מכירים.
פרופיל החברה - > נוסף למידע שקשור ישירות למניה, תוכלו למצוא מידע לא פחות חשוב תחת הכותרת Company. כאן ניתן למצוא פרופיל על החברה, שכולל את תיאור פעילותה, שמות בעלי התפקידים העיקריים שמכהנים בה, מספר העובדים, כתובת אתר הבית של החברה, והכתובות של משרדיה.
כיסוי אנליסטים -> תחת הכותרת Analyst Coverage ניתן למצוא רשימה של בתי ההשקעות שמכסים את המניה, ההמלצות הם נותנים למניה, וגם מה הוא קונצנזוס האנליסטים להכנסות ולרווח של החברה ברבעונים הבאים. הקונצנזוס משקלל את התחזיות של האנליסטים שמכסים את החברה, ויוצר נתון אחד עבור כל נתון פיננסי מהותי כמו רווח למניה או הכנסות.
תנועות בעלי עניין -> תחת הכותרת Ownership ניתן לצפות במכירה או קנייה שביצעו בעלי עניין בחברה (בעל עניין הוא מי שמחזיק 5% או יותר מהון המניות של החברה). באופן כללי, תנועות של בעלי עניין הן אינדיקטור חשוב לציבור המשקיעים, מכיוון שברוב המקרים הן מצביעות על התנהגות המניה בעתיד.
דו"חות רווח והפסד -> תחת הכותרת Financial ניתן לצפות בדו"חות הרווח וההפסד של החברה, במאזן החברה וגם בדו"ח תזרים המזומנים. חברות הישראליות שנסחרות בארה"ב ומוגדרות כזרות, אינן מחויבות לפרסם בכל רבעון דו"ח תזרים מזומנים.
5. חדשות ומידע נוסף
תחת הכותרת Headlines תוכלו לקרוא כתבות שפורסמו על החברה במקומות שונים.
מימין, תחת הכותרת Filter Headlines, יש לכם אפשרות לערוך סינון והתאמה לכותרות ואפילו לפרסומים של החברה, לפי מקורות שונים.
לחיצה על לינק זה תוביל אתכם לשש קטגוריות שונות:
א. Financial News & Commentary, בה אפשר למצוא מידע על החברה גם במקומות כמו האתר של ה"פייננשל טיימס" או מגזין "פורבס".
ב. קטגוריית External Sites, אתרים חיצוניים, שמאמרים שמתפרסמים בהם אינם מצוטטים בידי יאהו, וכאן ניתן למצוא אתרים כמו The Motley Foll.
ג. Multimedia, קבוצה שדרכה ניתן להגיע לשיחות ועידה שביצעה החברה.
ד. Premium News, כתבות שצריך לשלם עבורן, כמו אלה שמתפרסמות ב"וול סטריט ג'ורנל".
ה. Company Press Releases, דרכה ניתן להגיע להודעות לעיתונות שהחברה מפרסמת דרך אתרי הפצת PR שונים כמו Business wire.
ו. Financial Alerts, דרכה אפשר לקבל אלרטים (התרעות) על ספליטים שהחברה מבצעת (פיצול של המניה לכמה חלקים בלי לפגוע בשווי שלה) או על שינוי בדירוג של המלצות אנליסטים.