שוקי איגרות החוב בעולם הגיבו בצורה שונה לתמורות הכלכליות שגרם המשבר הכלכלי . מצד אחד, רצונם של המשקיעים לעבור נכסים חסרי סיכון, עם הפחתות הריביות המוניטריות ברחבי העולם, הביאו לידי כך שאיגרות החוב של הממשלות המרכזיות בעולם רשמו ברוב המקרים עליות מחירים. מנגד, איגרות החוב הקונצרניות רשמו בדרך כלל הפסדי הון בשל הירידה החדה בפעילות העסקית והחששות מפני גל של פשיטות רגל וממחנק האשראי, הן זה הבנקאי והן זה שבשוק ההון.
בשבועות הנוכחיים, אנו עדים להתייצבות המערכת הפיננסית בארה"ב. מבחני העמידות לבנקים האמריקאיים הבהירו למשקיעים את עומק הקשיים של מוסדות אלו, ובדיעבד התברר כי מצבם בעייתי אבל לא במידה שממנה חששו המשקיעים. כתוצאה מכך, נרשמה חזרה לשווקים, ובמיוחד לאיגרות החוב הקונצרניות שרשמו תשואות עודפות על אלו הממשלתיות.
מחירי איגרות החוב מתאפיינים בקשר הדוק למחזור המאקרו-כלכלי. בהתחשב בכך שהכלכלה העולמית נמצאת, כנראה, בראשיתו של שלב חדש במחזור העסקים, זה עיתוי מתאים להציג מספר רעיונות השקעה לשוק הסולידי, לטווח שבין שנה ל-3 שנים.
רעיונות השקעה הללו מבוססים על שתי הנחות: האחת - הכלכלה העולמית נמצאת כעת בנקודת השפל, או קרובה מאוד אליה. השנייה - גם הריביות המוניטריות בעולם נמצאות ברמת שפל.
בהתחשב בשתי ההנחות האלה, הכלכלה העולמית עומדת לדעתנו בפני שינוי כיוון: לקראת צמיחה - אם כי מאוד הדרגתית - שתלווה בעלייה של הריביות המוניטריות. בנוסף על כך, לא ניתן לפסול את האפשרות, כי היציאה מהמיתון העולמי תלווה גם בהתגברות של האינפלציה. גם בגלל ההתגברות בפעילות העולמית, וחשוב לא פחות, כתוצאה מהזרמות הכספים האדירות של הבנקים המרכזיים (טריליוני דולרים ברחבי העולם) שבוצעו בשל המשבר.
אנו צופים כי שילוב של המחזור המאקרו-כלכלי והחזרה ההדרגתית של ביטחון לפעילים בשוקי החוב, יבואו לידי ביטוי במספר אופנים: ראשית, נראה עלייה של עקומי התשואה הממשלתיים ועלייה בריבית הליבור. כמו כן, צפוי צמצום בפערי התשואה בין איגרות החוב הקונצרניות המדורגות לבין איגרות החוב הממשלתיות. נראה גידול במספר ההנפקות של איגרות חוב של פירמות ובהיקפן, ובמיוחד בהנפקות ללא גיבוי ממשלתי. זהו, אם כן, הרקע ל-6 רעיונות ההשקעה שמוצגים כאן בפניכם.
1. קיצור המח"מ
בסביבה של ריביות עולות החשש המרכזי הוא שמחיריהן של איגרות החוב שלהן מח"מ ארוך, ובעיקר הממשלתיות, ירד, וכתוצאה מכך יירשמו הפסדי הון למחזיקים בהן. לפיכך, יש לפעול באופן אסטרטגי לרכישה של איגרות חוב בעלות טווח קצר עד בינוני לפדיון. כלומר, טווח של עד 4 שנים.
2. אג"ח בעלות רמת דירוג בינונית עד נמוכה
שובו של הביטחון למשקיעים והגידול בתיאבון לנכסים יותר מסוכנים, בשילוב עם הירידה במרווחים בין אג"ח בדירוג גבוה לאג"ח ממשלתיות, מפנים כעת את הזרקור לעבר איגרות חוב בדירוגים נמוכים יותר (או לא מדורגות) המכונות High Yield. באג"ח אלה ניתן למצוא תשואה גבוהה יותר לעומת איגרות החוב הקונצרניות בדירוג השקעה, ולדעתנו, האג"ח הללו מייצגות יחס סיכוי מול סיכון הולם למדי. יחד עם זאת, חשוב לציין, כי כניסה להשקעה כזאת אינה מתאימה לכל משקיע, וכי התנודתיות עלולה להיות גבוהה.
3. איגרות חוב בריבית משתנה (Floater)
המדיניות המוניטארית של הבנקים המרכזיים בעולם הובילה את הריביות לרמה נמוכה. אנו אמנם מעריכים שרמות הריבית הנמוכות ילוו אותנו גם בחודשים הקרובים, אך עם זאת, בראייה לטווח של עד 3 שנים, המהלך המרכזי שישפיע על שוקי החוב יהיה מהלך העלאות הריבית. לכן, ניתן להקדים את המועד ולהתחיל להצטייד באיגרות חוב בריבית משתנה, שיהיו עדיפות על פני איגרות החוב בריבית קבועה, כאשר התמונה תתהפך. חשוב לציין, כי איגרות החוב בריבית משתנה משלמות קופונים הגבוהים מעבר לריבית הלייבור, זאת בהתאם לרמת דירוג החוב של המנפיק.
דוגמה להשקעה כזאת ניתן למצוא באג"ח של חברת החשמל לישראל הנקובות בדולר ומיועדת להגיע לפדיון בשנת 2020. אג"ח זו, המדורגת ברמה של BBB, נסחרת בתשואה לפדיון של מעל ל-7% (ראו דוגמאות נוספות בטבלה).
4. איגרות חוב הרגישות לשינוי בדירוג
בתקופה האחרונה אנו עדים לשטף של הורדות דירוג. חברות דירוג האשראי מיישרות קו עם השוק על רקע המשבר שפקד את השווקים, והפחתות דירוג נרשמות באג"ח של מדינות וחברות שונות.
החברות מודעות לחשיבות שמעניקים המשקיעים לדירוגים שמספקות חברות הדירוג (גם אם לא תמיד בצדק), וכך, בגל ההנפקות האחרון, ביצעה חברת דאו כימיקל הנפקה של 6 מיליארד דולר באיגרות חוב לטווחים שונים בדירוג של BBB עם קופון רגיש לדירוג האשראי. כלומר, במידה שדירוג החברה יירד, הקופון של האיגרות חוב ייעלה. כך מובטח למשקיעים שהם לא יפגעו משמעותית, גם אם האג"ח תזכה להורדת דירוג.
5. איגרות חוב להמרה (Convertibles)
איגרות חוב המגלמות תשואה לפדיון שהיא גבוהה יותר מאיגרות חוב רגילות, מאחר שהן אינן מהוות חוב בכיר והן בעלות אופציה ממשית להמרה למניות (פרמיית המרה סבירה). משקיע המניח כי תהליך התאוששות בשווקים צפוי להימשך, עשוי ליהנות מעליית ערך באג"ח הללו באמצעות המעבר של ממסלול אג"ח למסלול המנייתי. בהקשר זה ראוי לבדוק היטב אם קיים באיגרת החוב הספציפית מנגנון של פדיון כפוי מוקדם מצד החברה. ובכל מקרה, עדיף לפעול באמצעות קרן נאמנות המתמחה באפיק זה.
TIPS .6 (אג"ח של ממשלת ארה"ב הצמודות למדד)
כאמור, האינפלציה עלולה להתברר כגורם הסיכון המרכזי בטווח הקצר-בינוני. מרבית הכלכלנים צופים כי על הכלכלה העולמית יהיה לשלם את מחיר הזרמות ההון בסכומי העתק שנעשו בשנה האחרונה, והמחיר יכול לבוא לידי ביטוי בפגיעה בקצב הצמיחה, ו/או באמצעות עלייה בסביבה האינפלציונית בעולם.
כיום, שוק האג"ח האמריקאי צופה שיעורי אינפלציה צנועים מאוד בשנים הקרובות ואפילו דפלציה בטווח הקצר. אם נוסיף למשוואה את העובדה כי מחירי הסחורות שבו לעלות, מידת האטרקטיביות של אסטרטגיית ההשקעה הזו גדלה עוד יותר. אם הנחת העבודה היא כי האינפלציה השנתית הממוצעת בארה"ב תעמוד על כ-1.5% או יותר בחמש השנים הקרובות, אז יש עדיפות להשקעה ב-TIPS על פני השקעה באיגרות החוב הנומינליות.