קניית סלולרי חדש הפכה ממזמן לחוויה מלאת מכשולים וגירויים. מצד אחד עומדות יצרניות הטלפונים, המציעות ללקוחות הפוטנציאליים מגוון רחב של מכשירים. מצד שני עומדות המפעילות הסלולריות הרוצות לכבול את הלקוח אליהם לרשת עם חבילות דור שלישי או התחייבויות ארוכות טווח. בתווך עומדים הלקוחות, שחלקם מעוניינים בטלפון סלולרי אך ורק כדי להוציא ולקבל שיחות, או לכל היותר לקבל ולשלוח SMS. אלה מתוסכלים: שוק טלפוני הדור 2.5 נחשב לזניח מאוד אצל המפעילות וכולל מספר זעום של דגמים. הפתרון המתבקש הוא קניית מכשיר ללא התחייבות, ללא דור שלישי וללא נעילה לרשת מסוימת. השוק הרלוונטי לקהל הזה הוא השוק הפתוח, שהחל לתפוס תאוצה בארץ בשנה האחרונה, ולפי הערכות מגלגל כ-200 אלף מכשירים בשנה. הסיבה שהמפעילות אינן משווקות סלולריים שעולים 300 שקל היא כנראה ההתחייבות - בעוד שמכשירים יקרים משולמים בתשלומים ומצריכים התחייבות, לקוחות לא יתחייבו על מכשיר זול.
אודי מרצי, מנכ"ל "hMobile - פישמן סלולר", טוען שכמות הטלפונים שהשוק הזה מגלגל כבר מופיעה על הרדארים של המפעילות הסלולריות: "אני בטוח שהתחום הזה כן מציק למפעילות באיזשהו אופן, מכיוון שלקוחות המגיעים לרכוש אצלן טלפון מציינים שבהום סנטר זה עולה סכום מסוים ללא התחייבות". hMobile היא חברת הסלולר של רשת הום סנטר המוכרת מכשירים בשוק כבר תקופה ארוכה, אולם רק בחודשים האחרונים החלה לבלוט. כרגע hMobile מוכרת את המכשירים שלה ב-12 סניפים של הרשת. מרצי מסביר שהוא עובד גם עם היבואניות הרשמיות של הטלפונים וגם עם יבואניות מקבילות (טלפונים בייבוא לא רשמי), בעיקר במכשירי נוקיה וסוני אריקסון.
ניב לזר, מנהל תחום הסלולר והתקשורת בסופר-פארם, מסכים עם מרצי. לדבריו, קהל היעד של המכשירים בשוק הפתוח הוא בעיקר לקוחות שלא רוצים התחייבות למפעילות הסלולר אך רוצים מכשירים מתקדמים שהם לא בהכרח דור 3 או 3.5, אלא מכשירי דור 2.5 ו-2.75: "המאסה בשוק הזה היא של מכשירים בטווח המחירים הבינוני-זול. יחד עם זה יש שוק מאוד גדול של מכשירי סמארטפון", לזר מוסיף.
מגוון הטלפונים הנמכרים בשוק הפתוח מחולק לשניים: מכשירים הנמכרים בחנויות קטנות וטלפונים הנמכרים ברשתות השיווק הגדולות, כמו הום סנטר, אופיס דיפו או סופר-פארם. מרצי מרגיע את הלקוחות שחוששים לקנות מחוץ למפעילות: "אנחנו נותנים שירות עם כתובת וכל הממשקים בעברית. אין אצלנו מכשירים מוברחים ממוחזרים".
הדבר החשוב ביותר בעת רכישה מסוג כזה הוא הייעוד של הטלפון. הטלפונים המדוברים מגיעים בדרך-כלל עם מסכים באיכות בינונית, מצלמה באיכות נמוכה מאוד ובהרבה מקרים גם ללא יכולת בלוטות' שהפכה בסיסית בשנתיים האחרונות.
חשוב גם להתייחס לנושא התיקונים והאחריות - רוב הטלפונים הזולים עשויים מחומרי פלסטיק שנראים רגישים לנפילות. בבדיקה שלנו, לא יכולנו לבדוק את איכות הטלפון לאחר מספר חודשי שימוש ולכן כדאי להתייחס בצורה רצינית לנושא הזה.
השירות בהום סנטר שונה מזה שאצל המפעילות: "לקוח שהמכשיר שלו מתקלקל מקבל מכשיר חלופי עד שהטלפון שלו יחזור מתיקון לאחר עשרה ימים. במקרה של מוטורולה, הלקוח צריך לגשת למרכזי השירות של החברה. בסמסונג, רשת דינמיקה נותנת את השירות", אומר מרצי. במקרה של סופר-פארם, היבואנים מוציאים שליח לאיסוף הטלפון מהלקוח, אולם הלקוח נשאר במשך שבוע ללא מכשיר חלופי. "אנחנו לא מתעסקים בהחלפות מכשירים. השירות לטלפונים מתבצע ישירות מול היבואן", מסביר לזר. *
פישמן סלולר שייכת לקבוצת פישמן רשתות, שבבעלות אליעזר פישמן, בעל השליטה ב"גלובס"
נוקיה 2600 קלאסיק - 650 שקל
ה-2600 קלאסיק מעוצב במראה מעוגל, כאשר הפאנלים הצבעוניים שלו מספקים לו מראה ייחודי. אולם כאשר מחזיקים את המכשיר ביד, מגלים מהר מאוד שהטלפון עשוי מפלסטיקים פשוטים מאוד, שכנראה לא יחזיקו נפילות רבות. מצד שני, האחיזה נוחה מאוד והשימוש בכפתורים יתאים גם לבעלי אצבעות גדולות.
כמו דגמים אחרים בקטגוריה הזו, גם המכשיר הזה לא משופע בתכונות. יש לו מצלמת סטילס עם חיישן של 0.3 מגה פיקסל באיכות נמוכה מאוד, ספיקרפון באיכות בינונית מינוס, מסך באיכות בינונית וזיכרון מצומצם של 10 מגה. בצד היותר טכנולוגי, הדגם הזה מגיע עם תקשורת בלוטות', שתאפשר לכם להתחבר לאוזניות אלחוטיות, הוא תומך בקבצי MP3, יש לו רדיו והוא מאפשר להסתנכרן למחשב כדי להעביר אנשי קשר ותמונות.
המכשיר הזה מחזיר את אופנת הפאנלים, כאשר האריזה המקורית מגיע עם פאנל בצבע שמפניה ופאנל חלופי בצבע תכלת כהה. בנוקיה חושבים כנראה, שקהל המשתמשים של הדגם הזה עדיין מעוניין להחליף את הפאנל שלו כל תקופה מסוימת. לא ברור למה נוקיה חושבת שהגיע הזמן להחזיר את האופנה הזו, אבל עדיין נחמד לקבל פאנל רזרבי בתוך הערכה המקורית.
* בשורה התחתונה: הנוקיה 2600 קלאסיק הוא בהחלט מכשיר חביב המציע תמורה הולמת למחיר עבורו תשלמו. *
מוטורולה W180 - 300 שקל
W180 של מוטורולה הוא הדגם הכי זול בו נתקלנו בסקירה שלנו. מדובר במכשיר המעוצב במראה המזכיר את דגמי ה-V3 המצליחים של החברה האמריקאית, כאשר הכפתורים בנויים כחתיכה אחת המוטמעת בתוך גוף הטלפון. למרות שברוב מכשירי החברה שעוצבו כך הכפתורים היו נוחים מאוד, דווקא כאן, הלחיצה קצת מעצבנת, בעיקר בגלל הפלסטיק המספק תחושה זולה. מצד שני, במבט חטוף, ה-W180 נראה הרבה יותר טוב מטלפונים ברמת מחיר כפולה ממנו.
כמו דגמים אחרים, גם ה-W180 לא מגיע עם מצלמה, אולם הוא מאובזר עם רדיו FM, אוזניות סטריאופוניות להאזנה נוחה וגם רמקול חזק. למרות חוזקו של הרמקול, הספיקרפון סיפק ביצועים נמוכים, כאשר אנשים איתם דיברנו התלוננו שהם שומעים אותנו חלש.
בנתונים הטכניים, המכשיר מגיע עם מסך באיכות נמוכה, אולם מספקת בשביל מטרות הדגם הזה.
תשכחו כאן מקבצי MP3 או תמונות של דוגמניות, כי הטלפון הזה מגיע עם זיכרון אפסי.
ממשק: הבעיה הגדולה עם המכשיר היא הממשק המיושן של מוטורולה. בדגם הזה התייחסנו רק לדבר אחד, חיפוש אנשי קשר בתוך הטלפון, וכאן מדובר בתהליך לא חביב המכריח אתכם לכתוב את שם האיש שאתם מחפשים בתפריט נפרד ורק לאחר מכן לעבור לרשימה השמית המלאה.
בשורה התחתונה: למרות הפאשלה הזו, אנו ממליצים על הדגם הזה למי שלא מצפה ליותר מדי מהטלפון שלו ומחפש רק מכשיר לשיחות. *
אלקטל C701 - 600 שקל
אלקטל הצרפתית (Alcatel) היא כנראה היצרנית היחידה הפועלת בארץ רק בשוק הפתוח. החברה מציעה בארץ בעיקר טלפונים בסיסיים ומעוצבים הפועלים בטכנולוגיית דור 2.5. היבואנית, קלינפון, ממתגת את מכשירי החברה כאופנתיים, ולכן מציעה את C701 בשלושה צבעים: שחור, כתום או תכלת בעיצוב צדפה.
המכשיר מצופה גומי רך וכיף להחזיק אותו. בצדו החיצוני מסך אנכי הכולל תצוגה של השעון, חיווי של הבטרייה, הקליטה ושיחה מזוהה. מכיוון שהמסך יחסית קטן, שמות אנשי הקשר יזוזו כטיקר בזמן הזיהוי שלהם.
ממשק: אחד הדברים החשובים במכשיר טלפון הוא הממשק, וקשה להגיד שאלקטל תקבל ציון לשבח בקטגוריה הזו. הממשק אמנם קל להתמצאות, אולם בעיה קריטית הורסת במקצת את ההנאה: אפשר לחפש איש קשר רק באמצעות האות הראשונה של השם המבוקש. אם יש לכם עשרה חברים עם האות א', תצטרכו לגלגל את התפריט מטה, עד שתגיעו לשם המבוקש. במשלוח החדש של המכשירים שהגיעו לחנויות הבעיה נפתרה.
בניגוד לדגמים המתחרים, ה-C701 מתפקד גם כמכשיר מוזיקה. כפתורי המוזיקה הייעודים הנמצאים בחזיתו מאפשרים הפעלה של הנגן במהירות. למרבה הפלא, יש כאן בלוטות' סטריאופוני, יכולת להרחבת הזיכרון באמצעות כרטיס וגם רמקול סביר. שאר היכולות של המכשיר כוללות מצלמה סופר בסיסית באיכות של 0.3 מגה פיקסל וספיקרפון טוב.
בשורה התחתונה: ה-C701 הציע יכולות גבוהות מאוד ביחס למתחרים בקטגוריה, אולם הממשק שלו קצת הרס את החוויה. *
נוקיה 1600 - 350 שקל
נוקיה 1600 הוא כנראה הסלולרי הכי פשוט ובסיסי של החברה שאתם יכולים למצוא בארץ. מדובר בדגם ללא מצלמה, עם מסך בעל 65 אלף צבעים ברמה בינונית מאוד. מראהו של ה-1600 לא מטעה: זול, פלסטיקי ופשוט.
הטלפון הזה מתאים בעיקר לאנשים שהסלולרי משמש אותם לשיחות ותו לא. אפשר לשמור בו 200 אנשי קשר ולהוסיף עוד 250 אנשי קשר באמצעות כרטיס ה-SIM.
ה-1600 לא מגיע עם אוזניות חוטיות והוא גם לא תומך בתקשורת אלחוט בלוטות' לחיבור לדיבוריות תאומות. מצד שני, הוא מגיע עם ספיקרפון חזק, אבל עם איכות שמע יחסית נמוכה. כמו כן, גם איכות הקול הפנימית של המכשיר, היא לא מהטובות שראינו בטלפוני נוקיה בארץ. למרבה הפלא, ה-1600 מגיע עם יכולת להקראה קולית של השעה, פיצ'ר חביב מאוד שעדיין לא ראינו בטלפונים יקרים בהרבה של נוקיה.
אחד החסרונות ב-1600 הוא כפתור הניתוק, המתפקד גם בתור כפתור כיבוי המכשיר. התופעה הזו שכיחה מאוד במכשירי נוקיה, אולם משום מה, ב-1600 הכפתור הזה רגיש מדי והוא יכול לגרום בקלות לטלפון שלכם לבצע פעולת כיבוי. כפתורי המכשיר נראים זולים גם הם, ההדפסה נראית כמו נייר שעליו שמו פלסטיק שקוף והנדסת הכפתורים נעשתה בצורה צפופה מדי. מה שאומר, שאם יש לכם אצבעות גדולות, יש סיכוי שלא תסתדרו עם הדגם הזה.
בשורה התחתונה: מכשיר זול שגם נראה זול. *
סמסונג X650 - 510 שקל
X650 של סמסונג מגיע עם גימיק חביב של שירות "הודעות חירום", המאפשר לשלוח הודעת SMS בשעת מצוקה לרשימת נמענים שהוגדרה מראש. ההודעה נשלחת במספר לחיצות כפתור, גם כאשר פומית הטלפון סגורה. במידה ואחד מן הנמענים מתוך הרשימה מחזיר שיחת טלפון לשולח, השיחה מפעילה אוטומטית את הרמקול במכשיר. בדרך זו יכול המתקשר להאזין למתרחש בצד הנמצא במצוקה ולסייע.
בנתונים הטכניים, ה-X650 מגיע עם מצלמת 0.3 מגה פיקסל. מה שאומר, שהמצלמה הזו טובה בעיקר לצילום ושמירת התמונה בתוך המכשיר עצמו. בעיה אחרת, בשביל להוזיל עלויות, הדגם הזה לא מגיע עם מסך חיצוני. ככה שבשביל שתראו מי מתקשר אליכם או שתרצו לבדוק מה השעה. תהיו חייבים לפתוח את פומית המכשיר. כמו כן, תוכלו למצוא כאן גם רדיו.
הדגם הזה לא מגיע עם בלוטות', למרות מחירו היחסית גבוה לקטגוריה ולמרות הגימיקים, הוא מגיע רק עם 3 מגה זיכרון. מצד שני, ה-X650 לא תומך בקבצי MP3, ככה שכמות הזיכרון הנמוכה לא תפריע לכם. בשורה התחתונה: מדובר בטלפון יחסית יקר ביחס ליכולות שלו.