את מלחמת העולם שהתרחשה בשבועות האחרונים בשלטי החוצות ועל קירות תחנות האוטובוסים בין שני בתי הספר הגדולים לפסיכומטרי קידום ויואל גבע אי אפשר היה לפספס. שני בתי הספר האלה, כמו גם המכונים ובתי הספר האחרים, מצויים כרגע בשיאה של ההרשמה לקורסים לקראת מועד אפריל של הבחינה הפסיכומטרית, המועד אליו נרשמים המספר הגדול ביותר של הנבחנים מדי שנה.
אם נוסיף לנתון הלכאורה טריוויאלי הזה את המצב הכלכלי המסובך ואת העובדה שמחירו הממוצע של קורס פסיכומטרי סובב סביב 5,000 שקל, ניתן להבין מדוע בתי הספר, ובראשם קידום, הורידו את הכפפות ויצאו למלחמה על כל תלמיד.
כ-70 אלף תלמידים, מתוכם כ-45 אלף דוברי עברית, ניגשים מדי שנה למבחן. כ-20 בתי ספר להכנה לבחינה מתמודדים על קהל היעד, מתוכם חמישה הנחשבים לגדולים ביותר בתחום: יואל גבע, קידום, לחמן שבבעלות קידום, HIGH Q , אנקורי, ושורה של בתי ספר קטנים יותר, כמו smart.
הקורסים דומים למדי, ומועברים בכיתות של 15-45 תלמידים מול מדריך בתוספת עזרי לימוד ואתרי אינטרנט מפותחים. כל בתי הספר מציעים שיעורים פרונטליים, תרגולים ותגבורים, ומתגאים במורים מנוסים בתחום. מלבד בתי הספר ה"מסורתיים", קיימות מסגרות נוספות ללימודי פסיכומטרי בשיעורים פרטיים ובאמצעות האינטרנט.
מחיריהם המלאים של הקורסים נעים בין כ-6,000 שקל (לחמן ואנקורי) לכ-7,900 שקל (יואל גבע ו- HIGH Q) אולם בתי הספר כולם מציעים הנחות למגוון סקטורים, ובראשם לחיילים משוחררים. לאוכלוסייה זו, שהיא קהל היעד העיקרי של הקורסים, מוצעת הנחה היכולה להוזיל עבורם את העלות בעשרות אחוזים.
חלק מהחיילים המשוחררים זכאים לקבל מהצבא שובר המזכה אותם בקורס פסיכומטרי בבתי הספר השונים תמורת 1,500 שקל בלבד, ובמקרים אחרים לשלם חלק ניכר מהסכום בחלק מכספי הפיקדון לו הם זכאים עם שחרורם.
ענף שמגלגל 250 מיליון שקל בשנה
לפי ההערכות, מגלגל שוק ההכנה לפסיכומטרי כ-250 מיליון שקל בשנה. עדי מימרן, מנכ"ל בתי הספר קידום ולחמן, מספר ש-85% מהתלמידים במבחני השפה העברית עוברים קורס: "הסטטיסטיקה מוכיחה שלמי שהשתתף בקורס הכנה יש סיכוי לשפר את הציון שלו בבחינה בכ-50 נקודות לעומת מי שלא תרגל בקורס. הבחינה עצמה היא לא בחינה ברמה מאוד גבוהה בפרקים של מתמטיקה ואנגלית, למשל. מה שהופך אותה למאיימת הוא מימד הזמן המאפשר בממוצע דקה להשיב על כל שאלה".
בחירת קורס פסיכומטרי אינה דבר פשוט. למרות שבסיס מרבית הקורסים עומד, כאמור, הלימוד הפרונטלי כל אחד מבתי הספר מציע מספר שונה של שעות לימוד, תרגול ותגבור, וגישה מעט שונה.
לדברי מימרן, בחירת קורס פסיכומטרי היא בחירה אמוציונלית: "לפני הבחירה הצרכנים בודקים לעומק, ומתייעצים עם חברים ומשווים. זה תחום בעל מעורבות מאוד גבוהה והמחיר כאן פחות משמעותי".
ניסיון להשוות בין הקורסים השונים מצביע בעיקר על כך שבתי הספר מנסים למצוא לעצמם נישה ייחודית באמצעותה הם מבקשים לגייס תלמידים.
* קידום: מציעים תוכנית לימודים אישית לכל תלמיד. לדברי מימרן, בבסיס הרעיון עומדת התפישה שהתלמידים שונים זה מזה וכי על מנת למקסם את היכולות כל אחד צריך לקבל את התוכנית המתאימה לו ביותר. כך החזקים ירוצו קדימה והחלשים יקבלו חיזוק: "בקידום אין שני תלמידי שמקבלים את אותם שיעורי בית, והמדריכים שלנו מנוסים ומוכשרים במיוחד על מנת להתאים לכל אחד את התוכנית האופטימלית עבורו".
בנוסף מפעיל בית הספר קורס למצטיינים "מועדון 700" אליו מתקבלים רק תלמידים שעברו מבחן דיאגנוסטי.
* לחמן: בית הספר מתמחה בקהלים צעירים ולכן מפעיל קורסים שמתאימים לחיילים תוך כדי שירות או לקראת שחרור, שאינם יכולים להגיע למספר גדול של שיעורים במהלך השבוע. מדובר בקורסים מרוכזים המתקיימים אחת לשבוע ובימי ו' בבוקר. בנוסף מתמחה בית הספר בנושא האנגלית ושיעורי האנגלית מועברים על ידי דוברי אנגלית כשפת אם.
* יואל גבע: בית הספר לבגרות ופסיכומטרי של יואל גבע, הנחשב למתחרה עם קידום על המקום הראשון במספר התלמידים. בית הספר מפעיל אמנם 9 סניפים בלבד, אולם זוכה לפופולריות רבה. בבית הספר מבקשים להדגיש דווקא את זמן ההכשרה הארוך שעוברים המורים ואת איכותם. לדברי איתי ישורון, המנהל המקצועי של תחום הפסיכומטרי בבית הספר, הוותק הממוצע של המורים הוא 10 שנים. "על פי המידע שבידינו, המורים אצלנו מרוויחים יותר מבבתי ספר אחרים, ולכן אנחנו מרשים לעצמנו לבחור אותם בפינצטה. המורים עוברים קורס של 4 חודשים לפני שהם נכנסים להעביר קורס.
* HIGH-Q: בית הספר המפעיל קורסים לבגרות ולפסיכומטרי מציע כיום קורס אחד חינם לבגרות לנרשמים לקורס פסיכומטרי. בבית הספר מדגישים את אתר האינטרנט הייחודי שפותח על ידי צוות ביה"ס, במסגרתו מערכת אישית ללימוד כל המילים והאנלוגיות, תוכנת אימון אישי ומערכת בחינות המאפשרת למורים לעקוב און ליין אחרי הרמה של התלמידים.
* אנקורי: בית הספר מציע שני סוגים של קורסים: target ו-relax. "קורס relax כולל כיתות קטנות עם צרכים שונים עם שיחות אישיות ומפגשי למידה אישיים", מסביר רני ארגוב, מנהל אנקורי פסיכומטרי, "ואילו המשתתפים ב-target הם לרוב מחזיקי שובר מהצבא או חיילים הזכאים להשתמש בכספי הפיקדון". באנקורי מוכשרים המורים בקורס באורך חודשיים, וחודשיים נוספים של מפגשי חניכה וניהול מעקב וטיוב הדרכה. המדריכים באנקורי מתוגמלים גם לפי שביעות הרצון של התלמידים ולכן יש להם אינטרס לתמוך בתלמידים.
* SMART: לדברי ערן שטיין, מנהל המכון, המכון שם דגש על איכות המורים ומקפיד על הוותק שלהם, העומד בממוצע על 4.5 שנים, ומינימום שנתיים.
יש אלטרנטיבות לבתי הספר
במקביל לבתי הספר הגדולים, פועלים גם עשרות בתי ספר ומכונים קטנים המלמדים כמה מאות תלמידים בשנה, קורסים ייחודים, ואתרי אינטרנט בחינם ובתשלום (דוגמת הפסימולטור: תוכנת תרגול פסיכומטרי חינמית בכתובת www.psymulator.co.il.
* אחד על אחד: בית ספר שהוקם ע"י שני מדריכים לשעבר באחד מבתי הספר הגדולים. בבסיסו תרגול אישי עם מדריך לפסיכומטרי במסגרת גמישה של שעות. הקורס מתחיל כשלושה חודשים לפני הבחינה וכולל אבחון פסיכומטרי מקיף, הכרות אישית וקשר רציף עם המדריך לאורך הקורס, גמישות בלוחות הזמנים, התאמת אופן הלימוד באופן אישי לכל תלמיד וצרכיו, ותרגול באמצעות אתר האינטרנט של המיזם.
הקורס כולל 15-40 מפגשים פרטיים בהתאם לרמת התלמיד ולתוצאות המבחן הראשוני, ובנוסף פתרון של פרקי פסיכומטרי מלאים ובחינות מלאות, כשהמדריך צופה בתלמיד ומתחקר את הבחינות יחד איתו. הקורס כולל גם בחינות סימולציה כיתתיות במטרה להרגיל את התלמידים לתנאי הבחינה האמיתיים.
בעקבות תלונות על הקושי לבטל הרשמה, מסדירה הצעת חוק את תנאי הביטול.
בשנים האחרונות היו המכונים ללימוד פסיכומטרי "על הכוונת" של הארגונים הצרכניים, לאחר שבארגונים הצטברו עשרות תלונות של צעירים שנרשמו לקורס במכונים, נאלצו מסיבות שונות לבטל את ההרשמה, ונקנסו על-ידי המכונים בסכומים גבוהים. המכונים, שהחתימו את הצעירים על חוזים דרקוניים, היו מכוסים מבחינה חוקית. אולם המחאה הציבורית הביאה לכך שלפני מספר שבועות, ממש ברגע האחרון לפני שהכנסת יצאה לפגרת בחירות, אושר בקריאה שנייה ושלישית את החוק לפיקוח על מכוני ההכנה לבחינה הפסיכומטרית. הצעת החוק, אותה יזם חבר הכנסת סילבן שלום (ליכוד), מטילה שורת הגבלות על המכונים, וקובעת את האופי והתנאים שבהם יוכלו לפעול.
על פי הצעת החוק, מכוני הבחינות ייאלצו לעמוד מעתה בתנאים ברורים כדי שיהיו זכאים לקבל תשלום מהקרן לחיילים משוחררים.
אחד מסעיפי ההצעה נוגע לזכות הביטול לאחר הרישום לקורס: מעתה, צעירים הלומדים לבחינה הפסיכומטרית יוכלו לקבל את כספם חזרה אם יבחרו לבטל את השתתפותם בקורס עד חודש לפני מועד קיומו. ממועד זה ועד ליום פתיחת הקורס, ישלמו המשתתפים דמי ביטול בגובה 10%, ובמקרה של ביטול ההשתתפות בקורס לאחר תחילתו ישלם התלמיד 40% מהעלות המקורית.