המשבר הכלכלי גרם להאטה קשה במכירות דירות חדשות ואיתו באו גם מבצעים מקוריים הנותנים מענה לחלק מהמצוקות של הלקוחות הפוטנציאלים. המבצעים המקובלים יותר בענף בימים אלה הם תשלום של 15% ממחיר הדירה עם החתימה וכל היתרה בעת מסירת הדירה ללא ריבית כמו בפרויקטים השונים של גינדי השקעות או אפריקה ישראל מגורים.
אך כאמור יש חברות שנוקטות במבצעים מקוריים יותר. למשל חברת "רוקח את ימין" מראשון לציון הבונה בימים אלה בניין בן 6 קומות ו-23 דירות במרכז רחובות. בימים האחרונים הציבה החברה שלט המורה על מבצע חדש וייחודי: "החלף ישן בחדש".
החברה מציעה למתעניינים בדירות בבניין שבנייתו תסתיים בדצמבר, לרכוש את דירותיהם הישנות ולשלם עבור הדירה החדשה רק את ההפרש בין הדירות. הדירה הישנה מחושבת לפי שווי שוק שיוסכם במו"מ בין הצדדים ואם לא יגיעו להסכמה יפנו לשמאי. אם הדיירים לא מצליחים למכור בכוחות עצמם, הדירה נמכרת לחברה הבנייה, והרוכש נכנס לדירה החדשה עם תשלום ההפרש.
מבצע נוסף שנותן מענה לחששות של משפחות בעלי דירה שייך לב.יאיר. החברה מציעה רשת ביטחון ללקוחות המחזיקים דירה בבעלותם וחוששים מרכישת דירה חדשה בטרם מכרו את דירתם הישנה, עקב המצב הכלכלי. אם הלקוח ימכור את דירתו בסכום הנמוך מהמחיר המוסכם שיקבע בין הצדדים.
סמנכ"ל השיווק בחברת ב.יאיר נדב ליסובסקי אמר ל"גלובס" כי "החברה מבצעת גידור מראש ורשת הביטחון הניתנת היא בגובה של 4%-6% בהתאם לפרויקט". ליסובסקי מדגיש כי החברה אינה רוצה לקנות את הדירות יד שנייה. כל הפרטים נסגרים קודם לחתימה על הדירה החדשה ונקבע מחיר מוסכם לדירה הישנה.
לדבריו, באתרים בהם כבר מכרה החברה אחוזים ניכרים מהדירות, היא מוכנה אף להסכים לתת חלון יציאה מהחוזה, ובמידה והתקבלו הצעות נמוכות מדי עבור הדירה הישנה לקבל את המקדמה בחזרה.
"אין מקום להנחות"
שיטת הטרייד אין הייתה נפוצה בין השנים 1998-2001 בעיקר במקומות בהם היה קשה למכור את הדירה הישנה. אחד מותיקי הענף, שמשון הראל מבעלי אמריקה ישראל מתנגד לשיטות הטרייד אין ואומר שלא זו הדרך למכור דירות בזמני משבר.
"אני עוסק בתחום 25 שנה ועברתי את הכל. הצעות של 'אנחנו נמכור עבורך את הדירה' בעיקר בתחילת שנות ה-80, עברו די מהר מן העולם, כי אף אחד לא יכול למכור את הדירה של מישהו אחר יותר טוב מהמוכר עצמו".
הראל מספר שבעבר היה מבצע של חברה שאמרה ש-50 הלקוחות הראשונים יקבלו פיאט אונו, "אבל אף אחד לא רצה את הרכב אלא הנחה שוות ערך של הרכב. הלקוחות חכמים יותר ורוצים הנחה בכסף. אם אתה לא רוצה לתת הנחה במחיר הדירה, תן לו שדרוג או שינויים בדירה ללא תוספת מחיר".
לדבריו, מה שצריך לבצע כעת הם מבצעי מימון כמו סבסוד ריבית המשכנתה, תנאי תשלום נוחים כמו מקדמה של 15% והשאר ללא ריבית או לשדרג את הדירה ולתת ללקוח תקציב לספקים שהיזם עובד איתם של 50 אלף שקל, כשלקבלן זה עולה רק 30 אלף שקל.