שבוע הספר העברי יצויין השנה בסימן 100 שנה לתל-אביב וייערך רשמית בין התאריכים 10-20 ביוני. בפועל מוענקות הנחות שבוע הספר במהלך כל חודש יוני. מבדיקת "גלובס" עולה כי השנה בשונה משנים קודמות מעניקות מרבית החנויות והרשתות הנחה עבור רכישה כמותית, היינו: כדי למצות את המחיר המוזל של חגיגות הספר, יש לרכוש יותר מספר אחד.
בשתי הרשתות הגדולות ההנחה על רכישת ספר יחיד עומדת על כ-20%-25% והיא תקפה על מכלול הספרים (למעט ברשת סטימצקי שם מדובר על ספרים בעברית בלבד. באמצעות אתרי האינטרנט ההנחה לספר יחיד עומדת על 40% ו-50%.
מבצעי הכמות כוללים ספר שני במתנה ברשת סטימצקי, ספר שני ושלישי ב-5 שקלים כל אחד בצומת ספרים, ספר שני ב-1.90 באקדמון וספר שני בשקל בדיונון.
מהבדיקה עולה כי ברשת אקדמון, נכללים מרבית הספרים במבצע ספר שני ב-1.90 שקל, בצומת ספרים מדווחים על כ-5,000 ספרים הנכללים ברשימה (רובם מהוצאות הבית: מודן, כנרת-זמורה-ביתן-דביר) ובסטימצקי נכללים במבצע ספרים של 28 הוצאות. במקביל מתקיים גם "יריד הספר" המסורתי במסגרתו מציגות כל הוצאות הספרים את מרכולתן בדוכנים שאורכם תמיד נראה אין סופי.
לדברי אמנון בן-שמואל מנכ"ל התאחדות הוצאות הספרים השותפה בארגון הירידים המתקיימים במרבית הערים הגדולות ההנחות שיעניקו הוצאות הספרים יחשפו רק עם פתיחת הירידים. "אני מעריך שהשנה, התחרות בין המו"לים לצד התחרות מול הרשתות בשילוב עם המצב הכלכלי תוביל להנחות עמוקות מהרגיל. במכירה בדוכנים ההנחה כוללת את כל הכותרים וכמובן שברכישה ישירה כזו הצרכן מביע יותר פרגון למו"ל וגם ליוצר."
כאמור, הנחות גבוהות של 40% ואף 50% נמצאו דווקא ברכישה באתרי האינטרנט: כך באתר דיבוק2 (dbook2.co.il) ובאתר וואלה שופס (wallashops.co.il) - הנחות של 40% ובאתר של רשת דיונון (dyonon.com) ניתן לרכוש ספרים, כולל רבי מכר, בהנחות של 50% ללא התניות קניה. רשימת הספרים שבדק "גלובס" כללה 10 ספרים, כולם מתוך רשימות רבי המכר של הרשתות. הרשימה כללה רומנים מקוריים ומתורגמים, ספרי ילדים, ספרי בישול ועוד.
היכן כדאי לקנות ספרים?
העסקה המשתלמת היא כאמור נגזרת של מספר הספרים הנרכשים.
* ספר אחד: ככל ניתן לומר שהמבקשים לרכוש ספר אחד ימצאו את ההנחות הגדולות ביותר באתר "דיבוק2" (40% הנחה), או באתר "דיונון" (חלק מהספרים שנדגמו מוצעים שם אפילו ב-50% הנחה) . מתוך 10 ספרים שברשימה 6 נמצאו כזולים ביותר באתר "דיבוק2" ברכישת ספר בודד. בקנייה מקוונת יש לשים לב לעלויות המשלוח: ב"דיבוק2", 5 שקלים לדואר רשום ו-25 שקל באמצעות שליח, ובדיונון 10 שקלים לקנייה עד 120 (חינם בסכום הגבוה מכך), 25 שקל עלות שליחות (חינם בקנייה מ-180 שקל). כל האתרים מאפשרים איסוף עצמי ללא חיוב.
* 2 ספרים: כאן מציעה סטימצקי את ההצעה המשתלמת: ספר ראשון במחיר מלא, והשני חינם. ברשימה זו נכללים גם חלק מהספרים המככבים ברשימת רבי המכר. בקניית צמד ספרים - יוענקו שניים נוספים, ומבצע נוסף שהחל היום ככך הנראה בעקבות התחרות ההולכת ומעמיקה בתחום: ברכישת 3 ספרים יוענקו 4. מבצעים דומים מתקיימים ברשת אקדמון, שם משלמים 1.90 עבור הספר השני, ובסניפי דיונון ובאתר bookme.co.il שם ניתן לקבל ספר שני תמורת שקל.
* 3 ספרים: צומת ספרים מאפשרת רכישת ספר ראשון במחיר מלא, ושני ספרים נוספים ב-5 שקל כל אחד. כך לדוגמה:
בבחירת 3 ספרים שמחירם הקטלוגי הוא 88 שקל, התחשיב הסופי עבור כל ספר הוא כ-32.60 שקל (98 שקל סך הכול). מדובר אמנם בהצעה משתלמת אולם ראוי להיזכר במבצע משתלם יותר שהציעה הרשת במהלך השנה: 4 ספרים ב-100 שקל.
תחרות משתלמת
התחרות הגדולה בשוק, המצב הכלכלי הקשה והרצון להגדיל בצורה משמעותית את המכירות הוא זה שהביא את הרשתות והאתרים למבצעים תלויי הכמות, השונים ממבצעי שבוע הספר שהיו נהוגים בשנים קודמות. לדברי עופר יצחייק, מנכ"ל רשת אקדמון המפעילה 10 סניפים במוסדות אקדמיים, ואתר אינטרנט, המבצע הנוכחי ברשת (1.90 שקל על ספר שני) שאול מעולם רשתות המזון המהיר, "שוק הספרים הפך להיות תחרותי כמו כל שוק אחר. אנחנו מאמינים שספר הוא מוצר צריכה ולכן היחס למבצעי המכירה של ספרים הוא כמו יחד למבצעי מכירה של מוצרי צריכה אחרים".
בשונה משנים קודמות בהן מבצעי שבוע הספר של רשת אקדמון היו האגרסיביים ביותר השנה מעניקה הרשת הנחה סמלית של 8.5% לרכישת ספר בודד.
יצחייק טוען כי התשובה של אקדמון למתחרים השנה מגולמת במבצע הספר הנוסף במחיר סמלי "בשונה מהרשימה המוגבלת של ספרים שניים או שלישיים שמציגים המתחרים, אצלנו נכללים במבצע יותר מ-60,000 כותרים".
לדברי איריס בראל, מנכ"ל סטימצקי, "הנחות שבוע הספר שונות מההנחות המשתנות בכך שהן חלות על כל המוציאים לאור. החשיבות של חגיגות הספר היא לא רק בהנחות, אלא בהעלאת הספרים על סדר היום הציבורי".
ואילו סמנכ"ל השיווק בצומת ספרים טל פלוסקר, מסבירת כי התחרות בין הרשתות והניסיון שלהן לבלום תחרות פועל לטובת הצרכן. "המטרה היא להנגיש את הספרים לקוראים ובתוך כך לתת את ההנחה הגדולה ביותר".
לא רק ספרים
הפרגון לשפה העברית יבוא השנה ברשת סטימצקי המבטיחה הנחות על תקליטורים של מוסיקה ישראלית.
מי שמעוניין בספרים נטו יכול למצוא את מבוקשו באתרי האינטרנט:
* אתר סטימצקי ibooks.co.il מציע הנחות דומות לאלה שבחנויות. משלוח חינם.
booknet.co.il של צומת ספרים מציע הנחות דומות לאלה שבחנויות. משלוח -חינם.
* באתר אקדמון academon.co.il תקפים המבצעים שבחנויות. משלוח 5 שקלים (דואר רשום).
* באתר דיונון dyonon.com מצאנו גם מבצעים משתלמים אפילו יותר מאלה שניתן למצוא בחנויות הרשת ובין היתר ספרים ב-50% הנחה.
* bookme.co.il מציע ספר שני בשקל או הנחה של כ-25%-35% מהמחיר הקטלוגי. משלוח 10 שקל בקניה נמוכה מ- 130 שקל וחינם על קניה מעל 130 שקל.
* dbook2.co.il מעניק הנחה של 40%. משלוח 5 שקל (בדואר רשום).
מדפדפים ברשת
מי שמסתפק בקריאת ספרים משומשים או מושאלים יוכל למצוא ברשת מגוון אפשרויות לקריאה מוזלת.
* booksmood.co.il משמש כספריה ניידת באמצעות השאלת ספרים בשליחות עד הבית. המוטו המודגש באתר הוא חסכון בזמן, בכסף ובמקום אחסון. משך ההשאלה הוא עד חודשיים. ההזמנה מבוצעת דרך האתר או טלפונית, במתכונת של מנוי ל-5, 10, 15 או 20 ספרים: המחיר לכל ספר נע בין 18 ל-25 שקל, כולל השליחות. בשלב זה אזורי החלוקה מכסים את הישובים שמבית ליד ועד גדרה. ישובים שמעבר לטווח הזה נעזרים בשירותי הדואר.
* book4book.co.il באתר מוצעים ספרים חדשים או משומשים וכן מתכונת החלפת הספרים. ספרים משומשים מצאנו בעיקר לספרים ותיקים וטובים לדוגמה הספר יונה ונער של מאיר שלו הנמכר ב-72 שקל כספר חדש, 57 שקל כמשומש או 20 שקל במתכונת החלפה, לפיה תמורת הספר מעבירים לאתר ספר אחר.
* obook.co.il כאן ניתן למצוא ספרים חדשים ומושמים, לדוגמה הספר יונה ונער מצאנו ב-71 שקל כחדש וב-32 שקל כמשומש.
עתיד הספרים (והסופרים)
החוק הצרפתי מגן על מחירי ספרים בשנה הראשונה לפרסומם.
רבות דובר בעבר על מצבם הכלכלי העגום של חלק מהסופרים, ועל מערכת יחסי הגומלין הקשה בין המוציאים לאור לבין רשתות הספרים. לדברי מנכ"ל רשת סטימצקי, איריס בראל, על-פי הסטטיסטיקה הישראלי הממוצע רוכש 6 ספרים בשנה. "זהו בהחלט נתון מרשים המשקף אולי את מבצעי המכירה האגרסיביים של רשתות הספרים, אולם במקביל חשוב לעודד סופרים ולהבטיח את שכרם. במטרה לעשות זאת אני מציעה ליישם את ה"חוק הצרפתי" הקובע כי בשנה הראשונה אסור למכור ספר במחיר הנמוך ממחירו הקטלוגי."
בראל מודעת לעובדה שהמחיר הקטלוגי של הספרים העומד על כ-88 שקל, מהווה גורם מרתיע לקונים ולכן מציעה שבמקביל להחלת החוק ייקבע כי מחיר ספר חדש יעמוד על כ-65 שקל בלבד.
גם בן-שמואל תומך בחוק הצרפתי המיושם ב-17 מדינות. "כשסופר מרוויח 12.5% ממחיר הספר, הרווח ממכירת ספר במתכונת 4 ב-100 הוא מגוחך. בכדי להגן על היוצרים ועל המוטיבציה, ולשמור על קיומן של חנויות הספרים הקטנות - חייבים להתאים את החוק לשוק המקומי וליישמו במהרה. החוק, יעביר את התחרות מהרשתות למו"לים שבעקבותיו ייאלצו להוריד את מחירי הספרים החדשים לרמה סבירה".
פלוסקר, מנגד, מתנגדת לחוק הצרפתי וקובעת כי ללא הנחות אין סיכוי למכור את כמות הספרים הנמכרת כיום.
לדבריה, ב-3 השנים האחרונות מכירות הספרים (בצומת ספרים) עלו בכ-35%, הודות למדיניות ההנחות. "יותר מ-4,000 כותרים יוצאים בשנה ויישום חוק כזה יגרום לכך שהחנויות יהפכו לבית קברות לספרים. המצדדים בחוק שוכחים לשים לב שגם בצרפת גורסים 10 מיליון ספרים בשנה".