תפקיד המנכ"ל, למרות היותו בראש הסולם ההיררכי ומשאת נפשם של רבים מתחתיו, כרוך בקשיים רבים, ובראשם הבדידות של מי שנטל עצום מונח על כתפיו.
בעוד שמנהלי דרג ביניים ומנהלים זוטרים יכולים להיוועץ בקולגות המקבילים להם בדרגתם, מנכ"לים רבים חשים כי עליהם לקבל החלטות באופן עצמאי ונמנעים מהפגנת חולשה או היסוס. הם מאמינים שבהיותם מייצגים את פני החברה, עליהם להפגין ביטחון במעשיהם ובהחלטותיהם, ולשדר חיוביות ואופטימיות.
עמדה תובענית זו גובה לעתים מחיר כבד: מנכ"לים רבים מתלוננים על תחושת בדידות שאינם יכולים לחלוק עם הכפופים להם, ושהופכת קשה יותר בתקופות משבר, למשל, כשנדרשת קבלת החלטה הנוגעת לעתיד החברה.
עם מצב זה אפשר להתמודד בכמה דרכים:
שינוי תפיסה
מצד אחד, למנכ"ל אין קולגות, וישנו חשש להיוועץ בסמנכ"לים או בחברי דירקטוריון ולשתפם בתהליך קבלת ההחלטות, שכן הדבר עלול להציגו כפגיע ולא החלטי. מצד שני, חוסר שיתוף שכזה מעביר מספר מסרים בעייתיים לשאר מנהלי הארגון:
ראשית, חוסר השיתוף משדר חוסר אמון במנהלים וביכולתם לקדם את הארגון. מסר כזה מערער את המוטיבציה שלהם, ומחליש את מחויבותם לביצוע החלטות, ומכאן קצרה הדרך לפגיעה בהישגי הארגון.
שנית, הדבר עלול להוביל להתנהגות דומה מצד שאר המנהלים, שיימנעו אף הם משיתוף אחרים בלבטים, בתהליכי קבלת החלטות ובתחושות הנלוות להם.
לבסוף, הבעיה היא שכך נוצר דרג ניהולי שאינו מכיר את מגוון הגורמים המשפיעים על
תהליכי הארגון, והמנהלים פועלים באופן אוטומטי, מבלי להתפתח ולהתקדם ביכולתם האישית והניהולית.
לכן, בניית צוות אמין שניתן לשתף אותו ולהסתייע בו היא הכרחית, והדבר בהכרח יוריד מהנטל שעל כתפי המנכ"ל.
שווה בין שווים
גם השתתפות בפורום מנכ"לים (למשל הפורומים למנהלים במי"ל, מועדוני להב ואחרים), מאפשרת לחלוק בניסיון ובמקצועיות של מנכ"לים אחרים, ולדון בבעיות המשותפות לאופי התפקיד.
דרך הצלחותיהם וכישלונותיהם מתאפשר לימוד הדדי, ולעתים אף נוצרים יחסים אישיים שיכולים לסייע בהפגת תחושת הבדידות המקצועית והאישית.
יציאה לשטח
על המנכ"ל להכיר מקרוב את כל הדרגים בארגון, ולשם כך, ישיבה במשרד והסתפקות בקריאת דו"חות או פרוטוקולים אינה מספקת, ומקשה לעתים על ראיית התמונה הכוללת.
כך לדוגמה, מנכ"ל בחברה קטנה שבה סוכני מכירות בשטח, חייב להתלוות אליהם לפגישות מפעם לפעם ולנכוח בשלב המכירה. מלבד הרווח המקצועי שבכך, הדבר מאפשר התאווררות מלחצי היום-יום.
גם יציאה לכנסים מקצועיים מחוץ לארגון מאפשרת התחככות במנכ"לים אחרים, הניצבים מול אתגרים ניהוליים דומים, ויש בכך כדי לספק משב רוח רענן, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה בינאישית.
אימון אישי
מאמן אישי המתמחה בדרגים ניהוליים בכירים, כיועץ ארגוני או קואוצ'ר, יכול לסייע בניהול המידע הרב שזורם אל המנכ"ל, ולספק לו זווית ראייה אובייקטיבית, המבחינה בנקודות עיוורות שעלולות לחמוק מעיניו. חשוב לא פחות: עבודה עם מאמן אישי יכולה לסייע בהפגת תחושת הבדידות, ולהיות לדמות שאפשר להיוועץ בה גם לגבי פחדים וחששות כמוסים.
לפעמים, בנוסף ליועץ בתחום המקצועי, יש צורך להסתייע גם בדמות חיצונית שאינה קשורה לעולם העסקי, כפסיכולוג, ולהבחין בין עצות מקצועיות להתמודדות עם לחצים במישור הרגשי-נפשי.
הפגת מתחים ושמירה על חיי חברה
ולבסוף, עצה טריוויאלית אמנם, אך כזאת שנוטה להישכח: חשוב להקפיד על Work-Life Balance"", איזון בין החיים המקצועיים לפרטיים. אפילו מנכ"ל חייב לאפשר לעצמו התנתקות מהתפקיד, ולעסוק בתחביבים כמו ספורט או טיול עם המשפחה.
זו לעתים העצה שהכי קשה ליישם, אולם בטווח הארוך יש להניח שדווקא היא תהיה האפקטיבית מכולן, שכן "מילוי מצברים" ומנוחה נכונה הם הדרך הבטוחה להבטיח שתפקיד תובעני כזה יקבל את מלוא המשאבים הנחוצים.
בנוסף, שמירה על קשרים משפחתיים וחבריים יכולה להקל על תחושת הבדידות ומאפשרת יתר פתיחות מול אנשי אמון הנמצאים מחוץ לסביבה העיסקית התחרותית.