עליות שערים בבורסה בת"א
עליות שערים בוול סטריט. איך ת"א תגיב מחר?

 המסחר בוול סטריט ננעל בעליות שערים חדות, ברמות הגבוהות של היום, על רקע נקודת האור שעלתה מנאומו של ברננקי ועל רקע המגמה החיובית של מגזר הפיננסים וחדשות טובות מזירת המיזוגים והרכישות.

המדדים המובילים בוול סטריט רשמו עליות שערים חדות של 5.8%-7.1% בהובלת מדד הנאסד"ק. המגזר הבולט במסחר היה המגזר הפיננסי, שחלק ממניותיו זינקו בעשרות אחוזים.

את האווירה החיובית ניתן לייחס לדבריו של יו"ר ה'פד', בן ברננקי, שנשא היום דברים בנושא רפורמות כלכליות. יו"ר הבנק המרכזי האמריקני ציין כי ארה"ב נמצאת בעיצומו של המשבר הפיננסי החמור ביותר מאז שנות ה-30'. עם זאת, ברננקי מספק נקודות אור, כשהוא מעריך כי אם מצבם של הבנקים יתייצב המיתון יסתיים בתוך כשנה. "עומקו ואורכו של המיתון תלוי ביכולת שלנו לייצב את המוסדות הפיננסים".

"הרגולטורים חייבים לוודא שהבנקים נוהגים באחריות", אומר ברננקי. "יש להמשיך ולבחון את התקינה החשבונאית ולוודא שהיא מונעת את החריגות הקיצוניות של הגופים הפיננסים". "ה'פד' ומשרד האוצר ינקטו בכל הצעדים הנחוצים על מנת לטפל במשבר, וידאגו לנזילות של הבנקים". אמר.

"העולם לא עשה מספיק כדי למנוע את חוסר האיזון בשווקים הפיננסים ובמסחר הבינלאומי. הרפורמה במוסדות הפיננסים של ארה"ב להעשות בתיאום בינלאומי". ברננקי הסביר כי ממשלות ברחבי הגלובוס חייבות להמשיך במאמצים המוניטרים והפיסקליים על מנת לצאת מהמשבר. "יש צורך בפיקוח הדוק יותר על השווקים הפיננסים. עלינו לוודא שהבנקים לוקחים סיכונים בצורה אחראית ומדודה". יו"ר הפד הסביר כי גופים פיננסים גדולים וחשובים שלא יכולים להרשות לעצמם לקרוס חייבים לעמוד בדרישות הרגולטוריות הנוקשות ביותר".

בתוך כך, הממשל האמריקני בוחן באילו צעדים חדשים יש לנקוט, על מנת לייצב את סיטיגרופ , שבוע לאחר שהבנק קיבל סיוע נוסף, שלישי במספר. כך מדווח ה"וול סטריט ג'ורנל". מנכ"ל סיטיגרופ, ויקראם פנדיט, אמר במזכר פנימי ששלח לעובדי הבנק כי הוא מאוכזב מהצניחה בערך המניה, וסבור שמחירה אינו משקף את חוסנו של הבנק ואת פוטנציאל הרווח שלו.

הרשימה השחורה של מודי'ס

בן ברננקי (צילום: Alex Wong, GettyImages IL)
שוק צמא לחדשות טובות. ברננקי | צילום: Alex Wong, GettyImages IL

סוכנות דרוג האשראי, מודי'ס פירסמה היום רשימה של חברות אשר עלולות לעמוד בפני פשיטת רגל. הרשימה מכילה את החברות המקבלות את הדרוגים הנמוכים ביותר, הנחשבים לספקולטיביים, כאשר מספר החברות אשר לוקחות חלק באותה רשימה הנקראת "הדרג התחתון" גדל פי שנים בשנה האחרונה ל-283 חברות לעומת 157 חברות.

הסקטורים המובילים את הרשימה הם מגזר הרכב, הקמעונאות ועוד מגזרים אשר מבססים את עסקייהם על הוצאות הצרכנים אשר פחתו במידה רבה בעקבות המשבר הכלכלי. האנליסטים של סוכנות הדירוג ציינו כי "המספר הרב של החברות אשר קיבלו דירוג מינימלי מצביע על הקשיים העסקיים בהן מצויות החברות והחשש כי יגיעו למצב של חדלות פירעון על רקע מחנק האשראי והמיתון הגלובלי".

תחזיות קודרות

לפי סקר חודשי של סוכנות הידיעות "בלומברג", שיעור האבטלה בארה"ב עלול להגיע השנה ל-9.4% ולהישאר ברמות גבוהות עד שנת 2011, כשהוא מאיים על תחזית הצמיחה ארוכת הטווח של הכלכלה הגדולה ביותר בעולם. התחזית המעודכנת עוקפת את זו של חודש שעבר לפיה שיעור האבטלה יגיע ל-8.8% "בלבד". על פי הסקר, במהלך השנתיים הקרובות, שיעור האבטלה בארה"ב ישמור על רמה הגבוהה מ-8.1%.

קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הזהירה כי ככל הנראה, הכלכלה העולמית תתכווץ השנה, ותהיה שלילית. הקרן חוזה קצב צמיחה הנמוך מ-0%. כך אמר דומיניק שטראוס-קאהן, יו"ר ה-IMF, בכנס בטנזניה, והוסיף כי "זהו הביצוע הגרוע ביותר ברוב תקופות חיינו". "מינוף פיננסי מתמשך של מוסדות פיננסיים בעולם, יחד עם קריסת אמון העסקים ואמון הצרכנים, פוגעים בביקוש ברחבי הגלובוס, בעוד שהמסחר העולמי נופל לקצב מדאיג ומחירי הסחורות נופלים", אמר שטראוס-קאהן. ראש ה-IMF אמר כי "אנחנו לא מדברים רק על הבטחת צמיחה כלכלית, או הכנסות של משקי בית - אלא מדברים על מניעת האיום של תסיסה אזרחית, ואולי אפילו מלחמה".

ברקע, קרנות גידור ברחבי העולם עלולות לפטר כ-20 אלף עובדים במהלך שנת 2009, המהווים כ-14% מכוח העבודה של הענף. כך על פי הערכות של חברת המחקר Options Group בניו יורק. בשנה שעברה, קרנות גידור פיטרו כ-10,000 עובדים ברחבי העולם. בשנת 2007 מספר העובדים בקרנות הגידור הגיע לשיא של 155 אלף איש, ומאז ירד ל-145 אלף. כ-920 קרנות גידור נסגרו בשנה שעברה, המהווים 12% מהתעשייה.

הנתונים מזירת המאקרו הראו כי המלאים הסיטונאים ירדו בינואר בחודש החמישי ברציפות, אך ירדו פחות משצפו בשוק. זוהי התקופה הממושכת ביותר בה נרשמה התכווצות במלאים מזה 7 שנים, כך דיווח משרד המסחר בארה"ב. המכירות הסיטונאיות נפלו לרמה הנמוכה ביותר של מכירות שנרשמה מזה יותר מ-3 שנים. על פי קצב המכירות הנוכחי ייקח 1.3 חודשים למפיצים להפיץ את הסחורות שבידיהם, זוהי תקופת המלאי הארוכה ביותר שנרשמה מאז ינואר 2002.

 

לכתבה המלאה ב'גלובס' לחץ/י כאן