בזירת המט"ח המקומית הסתיים שבוע המסחר בהמשך התחזקותם של המטבעות הזרים המובילים, הדולר והאירו כנגד השקל, כאשר הדולר רשם בסיכום השבוע החולף התחזקות של 4% והאירו היציג נקבע מעל ל-5 שקלים.
נראה כי מדד המחירים לצרכן הנמוך שהתפרסם באמצע השבוע בארץ ממשיך לתת את הטון על המסחר בדולר / שקל. המדד שנותר ללא שינוי למרות שבשוק צפו לו עלייה של 0.4%, הגביר את הערכות כי בנק ישראל יאלץ להפחית את הריבית השקלית פעם נוספת לאור הירידה בחששות מפריצה אינפלציונית.
היום פרסמו גם כלכלני בנק לאומי את סקירתם השבועית ובה הם מעריכים כי הדולר יוסיף להתחזק בטווח הקצר כנגד השקל.
נזכיר כי אתמול החליט בנק ישראל לעדכן שוב את מדיניותו לגבי הפקדות דולריות של בנקים מסחריים וקבע כי בנקים שיפקידו מט''ח לתקופה של יותר מחודש ימים, יקבלו ריבית השווה לתשואה על שטר אוצר של ממשלת ארה"ב עם פירעון של חודש. פיקדונות לאוברנייט ושבוע לא יישאו ריבית. כך עולה מחוזר ששלחה יחידת השווקים בבנק ישראל לבנקים המסחריים והגיע ל"גלובס".
הדולר היציג זינק ב-0.918% ונקבע ב-3.739 שקלים. האירו היציג עלה ב-0.677% ונקבע ב-5.0248 שקלים. בסיכום שבועי התחזק הדולר ב-4% והאירו התחזק ב-2.7% כנגד השקל.
פריקו - הירידות החדות בבורסות העולם ובשוק המקומי עשוי לגרום למשקיעים מקומיים לגוון את השקעותיהם ולתמוך בהתחזקות הדולר.
אמש התנהל המסחר בבורסה התל אביבית בירידות שערים חדות של מעל 3% אחוזים על רקע הירידות בבורסות העולם. בסיום המסחר ירד מדד ת"א 25 ב- 3.70% ומדד ת"א 100 ירד ב- 4.18%. בזירת המט"ח התחזק הדולר ושערו היציג נקבע ברמה של 3.7050 שקל לדולר. לאחר פרסום היציג המשיך הדולר להתחזק אל עבר רמת 3.73 שקל לדולר.
מדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע נותר ללא שינוי למרות ציפיות לעלייה בשיעור של 0.4%. נציין, כי בשנה האחרונה (12 החודשים האחרונים) עלה המדד בשיעור של 5.5%, ומתחילת השנה עלה המדד ב- 4.4%. מחירי הדיור, העגבניות והמלפפונים עלו במהלך חודש ספטמבר ותמכו בעליית המדד. מנגד קיזזו את העלייה ירידות במחירי הנופש מחירי הפירות ומחירי הלבשה.
העובדה כי מחירי הסחורות ממשיכים להיחלש, כמו גם ההאטה הצפויה בכלכלת העולם תומכים בהמשך הירידה בשיעורי האינפלציה בחודשים הקרובים. הירידה בקצב האינפלציה והציפייה כי היא תתכנס אל עבר אמצע תחום יעד הממשלה (1% - 3%) כבר ברבעון הראשון של שנת 2009.
התנודות שנרשמות בשוקי ההון בעולם מלמדות על הפוטנציאל שטרם בא לידי מיצוי גם בזירה המקומית כאשר השילוב של ירידת הריבית השקלית, חשש של ליציבותם של גופים מובילים בשוק הישראלי וחוסנו של הדולר בעולם אל מול המטבעות המרכזיים עשויים לתמוך בפיחות השקל כפי שפירטנו רבות בעבר אל עבר רמת 3.65 ויותר.
היציאה לחופש בחג הסוכות וצמצום ימי ושעות המסחר בחול המועד עשויה לתרום לפוטנציאל תנודות השערים עם יציאתם של פעילים לחופשת החג דבר הטומן בחובו פוטנציאל לתנודות שערים בזירות השונות. המשך המשבר בשווקים העולמיים כמו גם הירידות החדות בבורסות העולם ובשוק המקומי עשוי לגרום למשקיעים מקומיים לגוון את השקעותיהם ולתמוך בהתחזקות הדולר.