המסחר בת"א ממשיך להתנהל בירידות שערים, שאף התגברו בהתאם למגמה שמאותתים החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט. מדד המעו"ף ומדד הבנקים מאבדים 0.6% ו-2.4% בהתאמה. התל-טק יורד ב-2.6% ומדד הנדל"ן נסוג ב-3.1%.
מבין מניות המעו"ף בולטת בעלייה מניית אסם, שמוסיפה 2.1% על רקע דו"חות טובים של נסטלה השוויצרית המחזיקה באסם ב-53.8%, ומהכיוון השני, בולטות בירידה כור שנופלת 8.5%, אפריקה שצונחת 4.1% כי"ל שמאבדת 1.4% ומניית בנק לאומי שצונחת 4.2%.
אתמול, לאחר יומיים בהם לא היתה פעילה בשל חופשת חג, התאפיינה הבורסה בת"א באווירה שלילית, שהלכה והחריפה עם יום המסחר ולקראת הסיום רשמה את הירידות החדות ביותר של היום - עם פתיחתו השלילית של המסחר בוול סטריט.
ברקע למסחר בת"א היום, גם המגמה המעורבת של המסחר באירופה שאתמול סיים בירידות שערים חדות של כ-5% בהובלת מניות הבנקים וסקטור הסחורות.
ראשי המשק הישראלי מתכנסים כעת בלשכתו של שר האוצר רוני בר-און בתל אביב על מנת לדון במשבר הכלכלי הנוכחי, השלכותיו על המשק הישראלי ובעיקר במדיניות הכלכלית הנדרשת על מנת למנוע את כניסת המשק הישראלי למיתון.
בפגישה נמצאים בכירי האוצר ביניהם, מנכ''ל המשרד, ירום אריאב, הממונה על אגף התקציבים, רם בלינקוב, החשב הכללי, שוקי אורן והממונה על שוק ההון, ידין ענתבי. בנוסף יהיה נוכח נציג של בנק ישראל, יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, מנואל טרכטנברג, פרופ' דני צידון ופרופ' רפי מלניק. מטעם המגזר העסקי ישתתפו נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, נשיא לה''ב, יהודה טלמון, נשיא לשכות רואי חשבון, ראובן שיף, ונשיאי התאחדות הקבלנים והמלונאים. לצידם ישב גם יו''ר ההסתדרות, עופר עיני.
שר האוצר אמר במפגש כי "אנו מגבשים חבילת צעדים להתמודדות עם ההאטה הצפויה בקצב הצמיחה במשק". השר הוסיף כי בין יתר הכיוונים שנבחנים במשרד האוצר נמנים האצת תהליכים מעודדי צמיחה שעוגנו בתקציב 2009, פעילות בתחום התשתיות, שוק העבודה, האצת שינויים מבניים והסרת חסמים בירוקראטיים בתחומים החיוניים לצמיחת המשק.
השר ציין כי התמודדותו של המשק עם ההתפתחויות הפיננסיות עד כה הוכיחו את בגרותו וחוסנו של המשק, "אינני שולל התערבות. זהו חלק מרכזי מאחריותי כשר אוצר. לא אהסס לפעול אך אעשה זאת רק במקרים בהם יוכח קיומו של כשל שוק רלוונטי המחייב יוזמה ממשלתית ממוקדת ואפקטיבית".
אתמול נודע כי משרד האוצר, בנק ישראל ורשות ניירות ערך שוקלים צעדי התערבות בשוק האג"ח הקונצרני כדי לפתור את כשל השוק שגורם לירידת מחיריהן הרבה מעבר לערכן הכלכלי.
ועדת ההיגוי של המשבר, בראשה עומד שר האוצר רוני בר-און, כוללת את ירום אריאב מנכ"ל האוצר, המפקח על הביטוח ידין ענתבי, החשכ"ל שוקי אורן, יו"ר רשות ניירות ערך זוהר גושן, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו.
לא מדובר בהתערבות ממשלתית ישירה כדי לרכוש אג"ח בשוק, אלא בעידוד גופים מוסדיים לרכוש אג"ח קונצרניות כדי לפתור את כשל השוק ולצמצם את הפגיעה בתשואות קופות הגמל. עיתוי ההפעלה לא מוגדר ומותנה במצב השווקים ושיקול הדעת של מקבלי ההחלטות.
על-פי המסתמן, המדינה תבטיח לגופים מוסדיים שירכשו אג"ח קונצרניות רצפת תשואה של 95% מהסכום שהושקע בפועל ברכישה. בתמורה תקבל המדינה אפסייד מעליית מחיר האג"ח. ההנחה היא שהשוק כיום אינו בשיווי משקל, וכשמחירי האג"ח יתאוששו, המדינה תוכל להרוויח; בינתיים הערבות הממשלתית תסייע להניע את השוק באמצעות הזרמת ביקושים.
מעבר לטיפול באג"ח קונצרניות, גובשה חבילת צעדים שנועדה לצמצם את הנזק ממחנק אשראי הצפוי בשנת 2009, שיפגע ביכולת הבנקים להלוות ויפגע בעסקים קטנים. הצעד המרכזי כולל הזרמת הון לבנקים. הזרמת ההון הממשלתי תבוצע בדרך של הגדלת ההון העצמי של הבנקים על ידי הזרמת 6 מיליארד שקל (10% מההון העצמי) באמצעות פיקדון כספי מדינה לתקופה של שבע שנים.
בתוך הצוות הבכיר, המנהל את המשבר בישראל ומגבש את תוכניות חילוץ המשק למקרה שתרחישים שונים וקשים אכן יתממשו, התגלע משבר. גורם בכיר באוצר האשים אתמול את זוהר גושן, יו"ר הרשות לניירות ערך, ב"חבלה" במאמץ המשותף.
הטענה היא שבשיחות רקע שקיים גושן עם עיתונאים בימים האחרונים, הוא פרש בפניהם את שלל תוכניות החילוץ האפשריות המתוכננות, ובכלל זה פרקים שהציע ואינם מקובלים על הצדדים האחרים.
ל"גלובס" נודע כי כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, התכוון לדבר אתמול עם שר האוצר, רוני בר-און, ולמחות על הפרסומים, ואילו השר בר-און - לאחר שבאוצר הגיעו למסקנה כי מקור הפרסומים בגושן - התכוון לשוחח עם גושן ולהביע את מורת רוחו.
בכירים בבנק ישראל מוטרדים מההערכות המופרזות, כלשונם, לגבי החלטת הריבית הקרובה, לפיהן הנגיד סטנלי פישר יוריד ביום שני הקרוב את הריבית באחוז אחד, והם מנסים להנמיך ציפיות. לדברי הבכירים הירידה תהיה מצומצמת ואף קיים סיכוי סביר כי בסופו של דבר יחליט פישר להותיר את הריבית על כנה. זאת לאור ההורדה המפתיעה, ערב יום הכיפורים, להפחית מחוץ למועד הקבוע את הריבית במשק בחצי אחוז לרמה של 3.75%.
בכיר בבנק אמר ל"גלובס": "שמענו הערכות שלפיהן בגלל המדד האחרון, שהפתיע לטובה והיה נמוך מהציפיות, הריבית תרד באחוז אחד. אין לזה אחיזה במציאות. אסור להסתמך על מדד נמוך אחד. כבר היינו בסיפור הזה שראינו מדד אחד נמוך והפחתנו ריבית. חייבים להתחיל להוריד ציפיות. הריבית כבר ירדה באוקטובר בחצי אחוז. אפילו האפשרות שהריבית לא תרד עד החודש הבא נראית כתרחיש סביר לחלוטין".
ישראל עשתה צעדים משמעותיים בדרך לחברות במועדון היוקרתי של ארגון המדינות המפותחות (OECD), אבל הדו"ח שפירסם הארגון אתמול, חידד את העובדה שחברה וכלכלה בריאות חייבות עוד פרמטרים מלבד צמיחה, משמעת תקציבית ויחס חוב-תוצר בירידה.
ע"פ הדו"ח, שיעור העוני בארץ נמצא במקום הגבוה מבין מדינות המערב (24.5%), כשאחד מכל ארבעה מוגדר עני - פי 2.5 מהשיעור הממוצע במדינות OECD שעומד על 10.6%. שיעור העוני בקרב קשישים בישראל מעט טוב יותר מהשיעור בקרב כלל האוכלוסייה, והוא 23.5% - כנראה על רקע העלאת קצבאות הזיקנה בממשלת אולמרט. לעומת זאת, מצב הילדים בישראל גרוע. 34% מהילדים בארץ חיים במשפחות עוני, לעומת ממוצע של 12% במדינות ה-OECD.
גם בזירת המט"ח העניינים רוחשים. אתמול שני המטבעות הזרים המובילים רשמו מגמה מעורבת אבל חדה מול המטבע המקומי, כשהדולר מזנק מול השקל אל מעל רמת ה-3.9 שקלים, וכן האירו מתחזק מול המטבע המקומי. אתמול הדולר היציג זינק ב-2.26% ל-3.834 שקלים; והאירו היציג צלל ב-2.22% ל-4.942 שקלים.
בהתייחס לשקל הישראלי, האנליסטים במריל לינץ' העריכו אתמול כי הסבירות שייכנס למשבר, ע"פ הגדרתם, היא קטנה מאוד. להערכתם, השקל הוא המטבע הבטוח ביותר באזור המזה"ת אירופה ואפריקה. "השקל מציג תכונות דפנסיביות, ששירתו אותו נאמנה בתנאי שוק קשים ביותר". כן מעריכים כי השקל בערכו הנוכחי, נסחר בחסר לשוויו האמיתי.