הדולר נחלש הבוקר - עד שבנק ישראל החליט להיכנס שוב לזירה. בימים האחרונים דווח ב"גלובס" על הערכות בשוק שהבנק יתערב שוב בשוק המט"ח על מנת להעלות את הדולר חזרה לכיוון ה-3.8 שקלים, והיום זה קרה. למעשה, ההתערבות של פישר היום היא האגרסיבית ביותר מזה כחודש, מאז עבר הבנק לאסטרטגית רכישות אקראיות בשוק.
לפי ההערכות בשוק, בנק ישראל 500-600 דולר. המטבע האמריקני מחק ירידה של 0.4% מהבוקר ועלה ב-0.61%. שערו היציג של הדולר נקבע ב-3.78 שקלים. האירו היציג זינק ב-1.62% ל-5.478 שקלים. אולם בשוק המט"ח העולמי נחלש בדולר בכ-1-1.3% מול המטבעות העיקריים, האירו והליש"ט, ובחדרי העסקאות מעריכים כי הזרים מוכרים דולרים לפישר כחלק מהמגמה העולמית, מה שמקשה על בנק ישראל לחזק את הדולר. סוחרים בחדרי העסקאות מדגישים כי "פישר ממשיך לקנות גם אחרי קביעת היציג". ואכן, לאחר קביעת היציג המשיך הדולר לעלות בכ-0.2% נוספים לעבר רמת ה-3.79 שקלים.
כפי שדווח ב"גלובס", ביום שישי פרץ הדולר את ה-3.75 שקלים כלפי מטה בשל מלחמות הספקולנטים, כאשר בנק ישראל לא התערב בשוק אך היה מיודע לנעשה מאחורי הקלעים. קרן גידור זרה הייתה חשופה לאופציית "דאבל-נו-טאץ' (double-no-touch) מול בנק זר הפעיל בשוק המט"ח המקומי. תנאי האופציה היו פשוטים מאוד: אם הדולר ייגע ב-3.9 שקלים או ב-3.75 שקלים בתקופה של כחודש, הקרן תפסיד. אם הדולר ישמור על יציבות - הקרן תרוויח. במילים אחרות: קרן הגידור הימרה על יציבות בשער הדולר-שקל. ביום שישי, היא הפסידה, שכן הבנק הזר מכר כמויות גדולות יחסית של דולרים והוריד את שער הדולר מתחת ל-3.75 שקלים.
בנק ישראל רכש בחודש אוגוסט יותר מ-4 מיליארד דולר והגדיל את יתרות המט"ח של ישראל ל-56.4 מיליארד דולר. למרות זאת, הדולר נחלש מול השקל בשיעור של כ-5% באוגוסט ומיום רביעי שעבר נקבעו השערים היציגים מתחת ל-3.8 שקלים.
"פישר קונה וכל הזרים מוכרים לו", אמר פעיל בכיר בשוק ל"גלובס". "הולכים לעשות לו בית ספר כרגיל. עם זאת, בנק ישראל חייב להפגין נחישות - אחרת הם פשוט יחסלו אותו".
ברקליס צופה גסיסה איטית של הדולר
בחודש שעבר דיווחנו כי מריל לינץ' פתח פוזיציית שורט על הדולר-שקל בשער של 3.91 שקלים לדולר. היום, מריל לינץ' הוציא עדכון למנהלי ההשקעות שלו אודות הפוזיציה בשקל. הפוזיציה הינה, כמו רוב הזרים הפעילים בשוק המט"ח, שורט על הדולר ולונג על השקל. במחלקת המחקר של מריל לינץ' מעריכים כי הדולר ייחלש ל-3.4 שקלים עד אמצע שנת 2010. את פוזיציית השורט העדכנית על הצמד דולר-שקל פתח מריל לינץ' ב-5 באוגוסט, ללא הגבלת זמן.
כלכלני בנק ההשקעות הבריטי ברקליס קפיטל הפיצו הבוקר סקירת מט"ח ללקוחותיהם, בה הם כותבים שהדולר צפוי להיחלש בשל הכרזת האו"ם מאמש בדבר הצורך בהחלשת מעמדו של הדולר כמטבע הרזרבות המוביל בעולם. האו"ם אף קרא ליצירת מערכת מוניטרית אירופית נוסח "ברטון וודס" (Bretton Woods) שהתקיימה עד שנות ה-70. בהסכם "ברטון וודס", שנחתם לאחר מלחמת העולם השנייה, נקשרו שערי החליפין בעולם באופן עקיף למחיר הזהב, כיוון שהדולר היה קשור לזהב. אולם האינפלציה בשנות ה-70 יצרה מצב בו ערכו של הדולר היה נמוך מערך הזהב שגיבה אותו, מה שיצר חוסר יציבות בשוק המט"ח. כך, בהדרגה, בוטלה ההצמדה של הדולר לזהב.
"אנו ממשיכים לחזות מוות הדרגתי של הדולר", אומרים כלכלני ברקליס. "עם זאת, נכון להיום יש מעט אלטרנטיבות לדולר כמטבע הרזרבות המוביל בעולם. מנהלי השקעות שמביטים לטווח ארוך צריכים למכור דולרים".