אוקטובר השחור הסתיים דווקא באופטימיות מסוימת, עם עלייה ברוב המדדים העיקריים כשלקראת סיום החלה מכירה גדולה של מספר גופים שגרמו לעלייה מתונה יותר במדדים. אבל קשה להיות אופטימיים אחרי חודש שבו איבד המדד המוביל של הבורסה כמעט חמישית מערכו, 18.2% ליתר דיוק.
המסחר החל בצורה אופטימית במיוחד עם סיום המסחר בבורסות אסיה, שהציגו את הזינוק היומי הגבוה ביותר ב-16 השנים האחרונות. מדד הניקיי היפני עלה ב-9.9% ומדד ההנג-סנג של הונג קונג עלה ב-12.8%.
הדלק לאותן עליות החל בוול-סטריט, שם החליטו חברי הבנק המרכזי, פה אחד, להוריד את הריבית ב-0.5% לרמה של 1%. ההחלטה שהייתה מוטמעת בשוק התקבלה בצורה די אדישה בארצות-הברית. היום החל המסחר בוול-סטריט בעליות שערים, בעקבות נתוני התוצר המוקדמים לרבעון השלישי של 2008 וממנו עולה כי התוצר האמריקני ירד ב-0.3%. ירידה בתוצר אינה דבר טוב אף פעם, אבל כאשר בשוק ציפו לירידה של 0.5% בתוצר, הדבר מתקבל בברכה בשוק.
אספקט נוסף של ירידת הריבית הוא המסחר במטבע החוץ, שבו האירו התחזק מול הדולר. אצלנו התחזק האירו ב-0.485%, לרמה של 4.8508 שקל. המטבע האמריקני צנח גם לעומת השקל ב-1.434%, לרמה של 3.713 שקל.
"הפעולות אשר ננקטו על-ידי הבנקים המרכזיים צפויים וצריכים להשפיע בעיקר על שוק האג"ח", אמר היום סמי בבקוב, מנכ"ל הראל-פיא, בשיחה שקיים עם יועצי השקעות בבנקים. "עליות של 10% אינן רציונליות ומגדילות את חוסר הודאות בשווקים", אמר בבקוב שמצא דבר חיובי אחד בשוק: "נקודת אור בודדת היא הירידה בפער ריבית הליבור לתשואת האג"ח האמריקאי. צמצום הפער מעיד על פתיחת זרזיף בשוק האשראי, ועלייה קטנה ברמת הביטחון של הבנקים בנתינת אשראי".
נחזור אלינו ואל תחילת המסחר, שהחל מעט באיחור בשל פקיעת אופציות המעו"ף. הפקיעה שהייתה משעממת בחודשים האחרונים, חזרה להיות מסעירה ומחזור המסחר בה היה 1.3 מיליארד שקל, ומדד המעו"ף עלה בפקיעה ב-2.4%, לרמה של 740.8 נקודות.
אתמול התחושה הייתה כי שחקני המעו"ף מנסים "להחזיק את השוק", כלומר, למכור מניות כדי למנוע עליות חדות, לאחר שמדדי המניות בארה"ב עלו ב-10%. גם היום בבוקר התחושה הייתה כי אנו נהיה בפקיעה גבוהה בשל העליות באסיה, תחושה שהפכה למציאות של ממש עם הזרמת הפקודות במהלך טרום המסחר. אך לקראת קביעת מועד פתיחת המסחר ודחייתו בכמה דקות, הגיעו המוכרים וגרמו לפקיעה להסתיים בעלייה מתונה יותר.
בסיום יום המסחר עלה מדד המעו"ף ב-0.3%, מדד תל-אביב 100 עלה ב-0.4% ומדד התל-טק עלה ב-0.3%. בשוק אגרות החוב ירדו אג"ח השקליות הארוכות ב-1%, ואג"ח השקליות צמודות המדד בעלי אותו טווח זמן עלו ב-0.4%. מחזור המסחר הסתכם ב-3.4 מיליארד שקל.
בסיכום השבועי ירד מדד המעו"ף ב-5.2% ומדד תל אביב 100 ירד ב- 5.7%.
כ"יל זינקה ב-5.6%
הכוכבת של היום הייתה כי"ל , עם זינוק של 5.6% לאחר זינוקים בשאר המתחרות של החברה בעולם ובעיקר פוטאש. האחרונה מחזיקה גם 11% מכי"ל, ועלתה בימים האחרונים ב-25%. העלייה מגיעה על אף אזהרת רווח שפרסמה המתחרה הגרמנית של כי"ל, K S, שהודיעה על צמצום בייצור בעקבות צמצום בביקושים. מה שצריך להטריד את משקיעי כי"ל הוא כמובן הצמצום בביקושים, אך עם הירידות האחרונות שהיו במניה חלק מהמשקיעים חושבים שהמחיר כבר מגולם.
שינוי בולט במהלך היום עשתה קבוצת דלק , שהחלה את היום עם ירידה של כמעט 5%, עם המשכו עברה המניה לעליות כך שסיימה בעלייה של 0.9%. הסיבה לתנודתיות נמצאת אצל המשקיעים, שלא יודעים עדיין איך לקבל את ההחלטה בקבוצת דלק לחלק את חברת הנדל"ן, דלק נדל"ן , כדיבידנד בעין. ההשלכות החיוביות הן הורדת החוב שיש לדלק נדל"ן ממאזניה של הקבוצה, אך גם הגעה למצב כזה, של פרידה מחברה, לא מתקבל בצורה חיובית.
עוד מעיקה על הקבוצה חברת הבת, דלק רכב , יבואנית מאזדה ופורד בישראל, שירדה מתחילת החודש בלמעלה מ-30%, בשל חשש המשקיעים כי לא תצליח לשמור על הרווחיות הגדולה שלה ועל מעמדה בתחום הרכב הישראלי. להוציא החששות מהאטה, גם השקעה שביצעה החברה בסך של 70 מיליון שקל, במניות חברת פורד האמריקנית, מוסיפים לתחושה הלא חיובית סביב החברה. היום דווקא הייתה אתנחתא בירידות ומניית דלק רכב סיימה בעלייה של 0.5%.
טבע סיימה היום בעלייה של 0.5%. זאת לאחר שמתחרותיה, אלאן וביוג'ן, המשווקות את תרופת הטיסברי שמתחרה בקופקסון כתרופה לטרשת נפוצה, דיווחו היום על מקרה נוסף, שלישי במספר, של חולה שלקה במחלת עצבים נדירה PML.
מניות הבנקים המשיכו לרכז עניין, לאחר שאתמול אישר בנק לאומי את הפרסום ב"גלובס" והודיע כי רווחיותו ברבעון השלישי של השנה תעמוד סביב האפס.
אתמול מדד הבנקים היה היחידי שסיים את המסחר בירידות שערים, וכך גם היה היום שמדד הבנקים סיים בירידה של 1.5%. מניית בנק לאומי סיימה את יום המסחר בירידה של 0.6%, ומניית בנק הפועלים סיימה בירידה של 3.1%.