הנפילות בבורסות העולם בסוף השבוע גרמו היום לירידות חדות בתל אביב. למרות הירידות הגדולות, בעיקר באסיה, בשוק ההון החליטו להמתין למחר, כאשר השווקים בחו"ל ישובו להיסחר ובנק ישראל יפרסם את גובה הריבית במשק. הסוחרים גם ממתינים לפקיעת אופציות המעו"ף ביום חמישי הקרוב, פקיעה שללא ספק תשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.
בנוסף, המשקיעים המקומיים ממתינים להחלטת הריבית בארה"ב, שתפורסם ביום רביעי. הרוב מצפים להורדה נוספת של הריבית ב-0.5%, לרמה של 1%.
בביצה המקומית מתחזקת התחושה כי החלטת הריבית של בנק ישראל איננה כה צפויה כמו זו של הפדרל ריזרב, וכי נגיד הבנק, סטנלי פישר, מחזיק את הקלפים קצת יותר קרוב לחזה.
ההערכה הרווחת היא שבנק ישראל יוריד את הריבית בעוד 0.25%, לרמה של 3.5%. אך הערכות אלו צריכות להילקח בעירבון מוגבל ולו בשל היותן מאופיינות בשונות גבוהה מהרגיל.
בלידר שוקי הון מעריכים, כי הריבית תישאר ברמת 3.75% וטוענים שבנק ישראל עלול לדחות את החלטת הריבית, בשל המצב הפוליטי בארץ. מעבר לזה, מעריכים כלכלני לידר שישנה "הסתברות של 50% להורדת הריבית מחר, לאור החשש להשלכות מחנק האשראי העולמי על ישראל". בלידר מוסיפים כי "יתכן שהפיחות בשקל והחשש מאי יציבות פוליטית ירתיעו את בנק ישראל".
יחד עם זאת, בבית ההשקעות מציינים כי בחירות מוקדמות הם דבר שגרתי בישראל ולא צפויה פריצה תקציבית כתוצאה מכך. בלידר מצפים ששוק האג"ח ישאב עידוד מהאפשרות לממשלה תחת בנימין נתניהו, וכאשר התקציב של שנת 2009 יהיה עד אז זהה לתקציב 2008, כלומר ריסון תקציבי.
למרות אי הבהירות, בבית ההשקעות פריזמה איתנים בדעתם בנושא הריבית. "אנו מעריכים כי בנק ישראל יפחית באופן אגרסיבי את הריבית בחודשיים הקרובים לרמה סביב 2.5%", אומר היום רפי גוזלן, סמנכ"ל השקעות ראשי בפריזמה. "ההחלטה להפחית את הריבית באמצע החודש, מובילה אותנו להסתברות גבוהה יותר להפחתה נוספת של 0.5%, על פני הפחתה של 0.25%", מוסיף גוזלן.
הדולר ממשיך לתפוס כותרות, כאשר בשישי האחרון הגיע לרמה של 3.88 שקל, התחזקות של 12.1% מתחילת אוקטובר. באותו היום התקיים מסחר ערני במיוחד בדולר ברחבי העולם, כאשר המטבע האמריקני התחזק מול האירו והליש"ט, אך נחלש מול הין היפני. המהלך המרשים שעשה הדולר מול השקל זכה לפרשנויות רבות. את הסיבה לעליית הדולר תולים, רוב הנוגעים בדבר, בהערכת כי ארה"ב תהיה הראשונה שתצא מהמשבר, ולכן נרשמת התחזקות בשערו מול רוב המטבעות העיקריים, וכמובן גם מול השקל.
היום אמנם לא התקיים מסחר במטבע חוץ, אך במסחר באופציות על הצמד שקל-דולר נחלש המטבע האמריקני ב-1.1%, לרמה של 3.84 שקל. הסיבה היא הציפייה למימוש רווחים על ידי השחקנים המובילים, אשר מנצלים את המומנטום בזירת המט"ח לרשום רווחים ריאליים ולא רק על הנייר. לכן הגיעה העת לתיקון קל לעלייה החדה בדולר, אך הכיוון הכללי, לפחות לפי ההערכות האחרונות, הוא כלפי מעלה.
המלצות בתי ההשקעות והבנקים ממשיכות להתרכז סביב אגרות החוב השקליות ובמיוחד הארוכות. הסיבה היא ההערכה הרווחת שהכיוון הכללי של הריבית הוא כלפי מטה, דבר שיתמוך באפיקים הללו. צמצום פער האינפלציה הצפוי על-ידי שוק ההון, 1% בטווח הקצר ו-2% בטווח הארוך, גורם למנהלי ההשקעות להעדיף גם את צמודי המדד בעלי הטווח הבינוני. את אג"ח הקונצרניות ממליצים מנהלי ההשקעות עבור משקיעים בעלי אורך נשימה גבוה במיוחד, כלומר, משקיעים שיכולים לחכות למועדי הפדיון שלהן.
בסיום יום המסחר ירד מדד המעו"ף ב-2.8%, מדד תל אביב 100 איבד 3.2%, מדד תל-טק 15 צלל ב-5.1% ומדד הנדל"ן הוביל את הירידות עם צניחה של 7.2%. מחזור המסחר הסתכם ב-1 מיליארד שקל בלבד.
נתחיל בנקודות האור של מדד המעו"ף: מניות כי"ל והחברה לישראל . בסוף השבוע פירסמה פוטאש כי הגדילה את אחזקתה בכי"ל ב-1% נוסף, והגיעה לאחזקה של 11% בכי"ל. בנוסף, מנכ"ל פוטאש, ביל דויל, ציין כי הירידות האחרונות בשווקים מביאות הזדמנויות חדשות עבור החברה, וככל הנראה אין זאת הרכישה האחרונה של פוטאש.
רק בשבוע שעבר פירסמה פוטאש שרשמה רווח של 1.24 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2008, יותר מכל שנת 2008. נציין כי מרבית הרוכשים של כי"ל היו היום המשקיעים הישראלים, בשל אי קיומו של המסחר בעולם.
בהראל פיננסים טוען מנהל מחלקת מחקר, אמיר אדר, כי "מחירה הנוכחי של המניה משקף תרחיש פסימי למדי, וזאת בלשון המעטה", אך לא פרסם מחיר יעד חדש למניה. בסיום המסחר עלתה כי"ל ב-1.1%. מניית החברה לישראל עלתה ב-4.1% על רקע ההערכות כי תכניס שותף נוסף לטאואר.
לצמד תשובה ולבייב זה היה יום קשה נוסף עם ירידה של 6.5% בקבוצת דלק , וירידה של 9% במניית אפריקה ישראל . הסיבה לכך נעוצה בביצועי מניות חברות הבנות בסוף השבוע, בו מניית דלק US ירדה ב-5.2% ומניית אפי פיתוח ירדה ב-26.6%.
אחת מהמניות האהובות על המשקיעים בשנים האחרונות, פרטנר , זכתה היום בכלל פיננסים להורדת המלצה, מ-"תשואת יתר" ל-"תשואת שוק". כמו כן, נחתך מחיר היעד ל-80 שקל למניה, גבוה ב-9.6% ממחיר המניה היום, בעת פתיחת המסחר. הסיבה לכך היא שינוי מחיר ההיוון בשל שינויים בתנאי המאקרו. "פרטנר הצליחה להציג תשואה חיובית של 10% בשנה האחרונה, מול ירידה של 36% במעו"ף. השנה הבאה עלולה להיות פחות מוצלחת מבחינתה", כך אומרים בכלל פיננסים. מניית החברה ירדה ב-2.7% בתום המסחר.
טבע , שריכזה עניין כהרגלה, סיימה את יום המסחר בירידה של 4.5%.