המסחר בבורסה בת"א התנהל בירידות שערים שהחריפו במהלך המסחר כשמדד המעו"ף איבד 4.6% מערכו וירד שוב מתחת לרמה של 700 נקודות, ממנה עלה לראשונה באוגוסט 2005. את הירידות מובילה אפריקה ישראל שנופלת ב-21.8% ומניית קבוצת דלק שמאבדת 20.9% מערכה. שוק המניות אינו היחיד להציג היום מפולת; מצטרף אליו בירידות חדות, כצפוי, שוק האג"ח.
המגמה השלילית הסתמנה כבר מהבוקר, עת שפתיחת המסחר התעכבה לאחר שמדד המעו"ף רשם ירידה של יותר מ-2.5%. במדדים הסקטוריאליים מובילים מדד הנדל"ן שיורד ב-12.3% ומדד הבנקים שיורד ב-5.1%. מדד התל-טק מאבד מערכו 6.7%.
פרט למדדי המניות, נראה כי אמון המשקיעים ביכולת החזר החוב של חברות בישראל המשיכה להתערער. האג"ח הקונצרניות ירדו היום בהובלת מדד התל בונד 20 שרשם היום ירידה חדה של 3.9% כשבלטו בו לרעה סדרות האג"ח של אפריקה ישראל - למשל סדרה י"ד, שצונחת ב-24.8%.
ברקע למסחר, הסיבות לירידות רבות ומגוונות: הירידות החדות אמש בוול סטריט בשיעור של כ-5% במדדים המובילים, כשחלק גדול מהמניות הדואליות הנסחרות הן בבורסה של ת"א והן בבורסות בניו-יורק פתחו את יום המסחר בפערי ארבירטאז' שליליים משמעותיים.
מחיר הנפט הגולמי המוביל את שוק הסחורות ירד אל מתחת לרמה של 55 דולר לחבית לאור החששות ממיתון. עוד ברקע למסחר, המסחר היום בבורסות אסיה ננעל בירידות חדות כשמדד ההנג סנג מאבד 6.6% מערכו והניקיי יורד ב-5%. לעומת זאת, באירופה נפתח המסחר בעליות שערים קלות.
לא ניתן שלא להזכיר את המשבר בקופות גמל, ומעגל הקסמים הכרוך בהם: אלו האחרונות נוהגות להשקיע באג"ח קונצרניות שהחליפו את מקומן של האג"ח המיועדות, ונאלצות למכור אותן (ואיפול אג"ח ממשלתיות, כיוון שהן סחירות יותר ולהן יש קונים) - ובכך מביאות את שערי אג"ח החברות ליפול. הירידות האלו פוגעות בתשואות הקופות - ומביאות לגל פידיון נוסף, וחוזר חלילה.
בוועידת ראש הממשלה לייצוא ולשיתוף פעולה בין לאומי, התייחס אתמול שר האוצר, רוני בר-און, לעניין ההתערבות הממשלתית לסיוע במשבר הפיננסי הנוכחי. בראון אמר כי "בתקופה האחרונה, וגם במהלך היום הזה ממש, שמעתי קריאות רבות מצד בכירים במשק להתערבות הממשלה והאוצר. בחלקן של קריאות אלה יש מימד פופוליסטי, חלקן מייצגות אינטרס עסקי או פוליטי מסוים".
לגבי האינפלציה במשק הישראלי, כפי שאירע בחודשים קודמים, אין קונצנזוס בשוק ההון לגבי הגידול באינפלציה באוקטובר. התחזיות למדד שיתפרסם ביום שישי נעות בין 0.2%- לבין 0.4%. גם החודש, הסיבה לשונות בין האומדנים נובעת מההשפעה העצומה של סעיף הדיור, המהווה 21% מהמדד, סעיף כמעט בלתי ניתן לחיזוי. מה שכן חוזים לנו הוא האטה מהותית בגידול האינפלציה, אם לא עצירתה.
מניות בכותרות
אפריקה ישראל , ריכזה עניין לאחר שהודיעה היום לבורסה בת"א כי כלל החזקותיו של לב לבייב בחברה (74.9%) משועבדות לבנקים בארץ. 45.9% ממניות החברה משועבדות לבנק פועלים .
בתגובה לדו"חותיה של סלקום , אופנהיימר פרסמו עדכון סקירה למניה, ובו הם משמרים המלצת "תשואת יתר", אך מורידים את מחיר היעד ל-33.5 דולר (128 שקל למניה). התוצאות, אומרים האנליסטים, עלו על תחזיותינו ועל תחזיות השוק וסלקום ממשיכה לשמר את מעמדה כחברה מובילה בשוק. "מאידך, המינוף הגבוה מתחיל לתת את אותותיו".
כי"ל הודיעה כי מגזר המוצרים התעשייתיים של החברה, השיקה את Merquel, קו מוצרים חדש להפחתת פליטות כספית במתקנים המונעים באמצעות פחם, כגון תחנות כוח ומפעלי מלט. קו המוצרים החדש, המבוסס על ברומידים אנאורגאניים, מיועד לשימוש בטכנולוגיות ייעודיות שפותחו בשנים האחרונות ברחבי העולם לצורך הפחתת פליטות כספית. הכי"ל מעריכים את השוק למוצר החדש במאות מיליוני דולרים כשחקיקה סביבתית המחייבת שימוש בו ובמוצרים דומים קיימת בארה"ב וצפויה להיות מחוקקת במרחב האירו.
סוכנות דרוג האשראי S&P מעלות חתכה אתמול (ד') את דרוג אגרות החוב של חברת בז"ן (סדרות סחירות ולא סחירות א', ב' ו-ג') ל-"A/שלילי" מ-"AA/יציב". מדובר בהורדה של 3 דרגות.
גולף סיכמה רבעון עם ירידה של 26% ברווח ל-22.1 מיליון שקל, הרווח התפעולי גדל ב-46.7% והגיע ל-31.7 מיליון שקל, במכירות חל גידול של 9.4% ל-178.1 מיליון שקל, גולף הכריזה על חלוקת דיבידנד בהיקף 50 מיליון שקל.
ההפסד של חברת אלרון מקבוצת אי.די.בי. שבשליטת איש העסקים נוחי דנקנר, גדל ב-17.5% ל-23 מיליון דולר. החברה רשמה עלייה של 26.7% בהכנסות , שהסתכמו ב-1.266 מיליארד דולר.
קבוצת הביטוח והפיננסים הפניקס שבשליטת קבוצת דלק , בניהולם של יהלי שפי והיו"ר אהוד שפירא, נמצאת בשלבים סופיים של ניסוח תוכנית התייעלות וקיצוצים בהוצאות, זאת על רקע ההרעה הניכרת בתוצאותיה. היא מצטרפת בכך להראל השקעות ולמנורה מבטחים , אשר הודיעו לאחרונה על תוכניותיהן לקיצוצים בהוצאות.
ל"גלובס" נודע כי במסגרת הסכם העסקה החדש של מנכ"ל מזרחי טפחות , אלי יונס, הוא צפוי לקבל אופציה ל-2.5% ממניות מזרחי טפחות במחיר מימוש הקרוב למחיר השוק. השווי הכלכלי של האופציות (בלאק ושולס) נאמד ב-52 מיליון שקל.
מניית חברת ייצור השבבים ממגדל העמק, טאואר דיווחה על ירידה של 40% בהפסד ל-21 מיליון דולר. כשהחברה רשמה שיא במכירות של 58.5 מיליון דולר.
עוד במגזר התל-טק, המשיכה לרכז עניין מניית אורכית , שהודיעה אמש על הפסד של כ-9 מיליון דולר ברבעון והודיע על פיטוריהם של 90 מעובדי החברה. למרות ירידה אמש של כ-20% בערך המניה בת"א, תיפתח היום המניה את היום המסחר בפער ארביטראז' שלילי של כ-16%.