צוותי העבודה של משרדי האוצר והתמ"ת יחד עם נציגי ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים דנו היום (ה') במנגנון הפיצוי למעסיקים ולעובדים בעקבות המלחמה בדרום ומצב החירום שהוכרז באזור בין באר שבע לאשדוד.
בפגישה סוכם כי כל הסדר פיצוי עתידי שייקבע בדיונים לא יגרע מחובתו של כל עובד לבצע את עבודתו כסדרה אל אם ניתנה הוראה מפורשת בידי כוחות הביטחון, לרבות פיקוד העורף, שלא לצאת ממקום המגורים או שלא להגיע למקום העבודה. בתוך כך, הוסכם כי מנגנון הפיצוי שיומצא על ידי הגופים יתחשב גם בהיעדרות ממקום העבודה של אחד ההורים בשל השגחה שלו על ילדיו הקטנים, בעקבות סגירת מוסדות החינוך באזור המיוחד.
הצדדים קבעו כי ימשיכו להיפגש במהלך השבוע הבא כדי למצוא את הפתרון והמנגנון הנכון כדי לפצות את העובדים שנאלצים להיעדר מהעבודה ואת המעסיקים על אובדן הכנסות עקב המלחמה ועקב אי הגעתם של עובדים למקום עבודתם.
בהסתדרות היו מעדיפים לראות את המדינה מאמצת את מנגנון הפיצוי ממלחמת לבנון השנייה, לפיו כל העובדים זכאים לשכר בגין הימים בהם נאלצו לשהות בביתם ואילו המעסיקים זכאים לשיפוי על תשלום השכר לעובדים אלה. במנגנון זה, זכו המעסיקים לפיצוי רק לאחר שהוכיחו כי שילמו את מלוא השכר לעובדיהם. עם זאת, בהסתדרות צפויים להסכים גם למנגנון דומה עם התאמות למצב בדרום.
העובדים ממעטים להגיע לעבודה
המצב הביטחוני ממשיך להשפיע על המפעלים בדרום, שרבים מהם נשארו סגורים ואלה שנפתחו נאלצו לעבוד בתפוקה נמוכה לאור היעדרותם של עובדים רבים. על פי נתוני התאחדות התעשיינים, כ-50% מעובדי המפעלים בשדרות הגיעו היום לעבודה; באשקלון כ-80% מהעובדים ובבאר שבע כ-70% מהעובדים. בהתאחדות מבהירים כי חלק משיעור היעדרות העובדים נובע גם מספירות המלאי שנערכות ובעקבות אירועי הסילבסטר אתמול. בכל המפעלים דיווחו כי האזעקות והחרדה הכללית בקרב העובדים פוגעים בכושר הייצור של המפעלים ובתפוקתם.