בנק ישראל הודיע היום (ב') כי החל ממחר יפעיל כלי מוניטרי נוסף פעילות באג"ח ממשלתיות.
במסגרת זאת יפעל בנק ישראל בשוק הפתוח ויבצע פעילות באג"ח ממשלתיות מסוגים שונים ולתקופות שונות לפדיון בשוק המשני.
מטרת צעד זה היא להגדיל את הנזילות שתעמוד לרשות המוסדות הפיננסיים, העסקים ומשקי הבית ולהגביר את האפקטיביות של המדיניות המוניטרית.
בבנק ישראל מעריכים כי פעולות אלה יגבירו את השפעת הריבית שקובע בנק ישראל גם לשיעורי הריבית לטווחים ארוכים יותר.
מידי חודש ימסר באתר בנק ישראל דיווח על הסכום הכולל של פעילות זו בחודש הקודם יחד עם הדיווח החודשי על היקף הנפקות המק"מ.
כלי זה מתווסף למכלול הכלים בהם בנק ישראל משתמש על מנת להשיג את מטרותיו: יציבות מחירים, תמיכה ביציבות המערכת הפיננסית ובעידוד התעסוקה והצמיחה.
בנק ישראל יבחן מעת לעת את דרכי הפעולה בכלי זה ויתאים אותן לפי הצורך.
מדובר בצעד צפוי שכן נגיד בנק ישראל אמר לפני כשבועיים כי הוא שוקל צעדים מסוג זה.
היום אמר הנגיד כי הוא לא פוסל על הסף גם רכישה של אג''ח קונצרניות. נזכיר כי הצעד בא על רקע התקרבות של שיעור הריבית, העומד עתה על 1% בלבד, לרמה של אפס.
כאמור, בנק ישראל הודיע לפני זמן קצר כי החל ממחר (ג') הוא יתחיל להתערב בשוק אגרות חוב ממשלתיות דרך רכישות של נכסים אלו. מדובר בצעד צפוי שכן גם הנגיד, סטנלי פישר, וגם בכיריו רימזו על כך במשך השבועות האחרונים.
בכוונת בנק ישראל לרכוש מגופים הפיננסים (בנקים ובתי השקעות) אג''ח ממשלתי לפי הצורך ולפי שיקול דעתו, וזאת לעומת תוכנית רכישות הדולרים בה בנק ישראל רוכש סכום קבוע וידוע מראש.
ביום חמישי האחרון בכל חודש, יימסר באתר בנק ישראל דיווח על הסכום הכולל של פעילות זו בחודש הקודם יחד עם הדיווח החודשי על היקף הנפקות המק"מ. מבנק ישראל נמסר כי מטרת צעד זה היא להגדיל את הנזילות שתעמוד לרשות המוסדות הפיננסיים, העסקים ומשקי הבית ולהגביר את האפקטיביות של המדיניות המוניטארית.
רכישת אג''ח על ידי בנק ישראל פירושה, הזרמת מזומנים אל תוך המערכת. בבנק ישראל מעריכים כי פעולות אלה יגבירו את השפעת הריבית שקובע בנק ישראל גם לשיעורי הריבית לטווחים ארוכים יותר.
העיתוי שבו בנק ישראל מדווח על הצעד הנוסף אינו מקרי: ריבית בנק ישראל העומדת עתה על 1% בלבד, הרמה הנמוכה ביותר בתולדות המשק, מתקרבת לרמת האפס. בעוד מספר ימים יפחית סטנלי פישר שוב את הריבית וההודעה של היום מבשרת על כך כי הפחתה כזאת תהיה משמעותית ותביא את הריבית קרובה מאוד ל-0%.
בבנק ישראל מסבירים כי הנגיד אינו פוסל על סף רכישת אג''ח קונצרניות גם ורכישות של נכסים אלו עדיין נחשבת הרחבה כמותית (לעומת הרחבה איכותית הכוללת רכישת נכסים רעילים כפי שעושה הפד בארה''ב) בהתאם ליעדי המדיניות של בנק ישראל.
לצעד הזה יעד נוסף כפול ולא מוצהר: סיוע לשוק האשראי החוץ-בנקאי ומימון החוב של הממשלה. לגבי השוק החוץ-בנקאי, הרכישות הצפויות של בנק ישראל "ינקו" את שוק אגרות החוב ויורידו את הלחצים על הקונצרניות. קרי, בנק ישראל יפחית את היצע אג''ח, כך שלמשקיעים יהיו פחות אלטרנטיבות.
במקביל, בצעד זה, בנק ישראל מממן בעצמו את החוב הממשלתי שצפוי לתפוח עקב גרעון עצום של 5% לפחות (35 מיליארד שקלים).
האם מדובר בהפרת חוק אי ההדפסה?
השאלה היא רלוואנטית אך התשובה הינה שלילית, שכן על פי חוק זה, אשר אוסר על בנק ישראל להדפיס מזומנים על מנת לממן גרעונות של הממשלה, לא אוסר על רכישת אג''ח שמניבות ריבית. קרי, בנק ישראל לא נותן "מתנה" לממשלה, אלא רוכש נכס והוא יקבל תמורתו ריבית ובסוף התקופה את הכספים שהבנק ישקיע. לכן, אין כל מניעה שבתיק הנכנסים של בנק ישראל יופיעו גם אג''ח של ממשלת ישראל.