"הערבויות הן כלי שאתה אף פעם לא יודע מתי תצטרך לשלם עבורן ולכן אין לך דרך להעריך את עלותן. זה בטוח לא נטול עלות. זהו מכשיר אחד מני רבים שעומדים לרשותנו", כך אמר היום (ב') ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בתדרוך לעיתונאים, כשנשאל מה עמדתו לגבי "תוכנית גושן", המציעה הענקת ערבויות ממשלה לצורך גיוס אשראי חוץ-בנקאי חדש.
שר האוצר, יובל שטייניץ, שנכח גם הוא בתדרוך הוסיף בנושא כי "ההצעות שמופיעות במסקנות צוות 100 ימים לא מחייבות אותי. הכול בגדר הצעות לדיון. אז ניהלתי את צוות 100 הימים וכעת אני שר האוצר". המסר ששני האנשים שינהלו את כלכלת ישראל רצו להעביר היום היה ברור: הכול פתוח והכול יכול לקרות, עוד לא הוחלט דבר.
שטייניץ התייחס גם למה שמכונה "סיוע ממשלתי לטייקונים" והדגיש כי "מדובר על בעיות של חברות ספציפיות שלאו דווקא מתמחות ביצוא ובמתן תעסוקה לישראלים אלא מהשקעה בנדל''ן בחו''ל. צריכים לעשות הפרדה בין יצוא לבין השקעה בחו''ל. סדר העדיפויות שלנו הוא לסייע לכלכלה שלנו ולתעסוקה שלנו. יש חברות ענק שתורמות ליצוא ישראלי והן לא בקשיים כמו טבע ושטראוס".
ראש הממשלה ושר האוצר נשאלו גם האם נראה ירידה בשיעורי המס עוד השנה. נתניהו סירב להתחייב לנושא ואמר כי "אתם תשמעו על רפורמה במסים עוד השנה. זה לא אומר שהמסים ירדו השנה". נתניהו הדגיש את החשיבות באימוץ "אסטרטגיה של מדינה קטנה", שלדבריו יכולה לשנות דברים בזריזות רבה ותמך ברעיון הפחתת המס, אך כאמור, סירב להתחייב ללוח זמנים.
שינוי טון
נתניהו הכחיש בתוקף את הפרסומים לפיהם הוא סיכם עם שר הביטחון ויו''ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, על כך שלא יתבצע כל קיצוץ בתקציב הביטחון. שר האוצר שטייניץ הוסיף כי "יש לי, כיו''ר ועד חוץ וביטחון של הכנסת ובוודאי לראש הממשלה, הידע והרגישות שלנו בתחום הביטחון. הכלים הללו מאפשרים לנו להבין מה הצרכים האמיתיים וסדר העדיפויות בתקציב המדינה וגם בתקציב הביטחון", תוך רמיזה ברורה כי הקיצוצים הללו לא יאחרו להגיע.
לגבי קיצוץ אפשרי בשכר במגזר הציבורי וההתחייבות האפשרית מול יו''ר ההסתדרות, עופר עיני, שלא לבצע קיצוץ אלא הקפאה בלבד בשכר במגזר הציבורי, שינה ראש הממשלה את הטון והשאיר את האופציה פתוחה. "סיכמנו שיהיה שולחן עגול ובו נציג את התוכנית הכלכלית 30 יום לפני הצגתה בממשלה. הגוף הזה הוא מייעץ והוא חשוב כי אנו מחפשים שיתוף פעולה. אך זה גוף מייעץ בלבד. רק התחייבתי שלא נקצץ בשכר הציבורי ללא הסכמה", הדגיש ראש הממשלה.
"אנו שואפים לקיים את כל ההתחייבויות הקואליציוניות. קיבלתי ניתוח של התקציב והופעתי. הסכומים לאוכלוסיות ספציפיות הם לא כצעקתם", הדגיש נתניהו כאשר נשאל האם הוא יוכל לעמוד בכל ההבטחות וההתחייבויות הקואליציוניות שלקח על עצמו.
"אמון מלא"
גם בנוגע למבנה הפיקוח על שוק ההון, אחד הנושאים הבוערים ביותר, השאיר נתניהו ערפל רב: "אני לא יודע מה המודל הנכון וזו אחת השאלות הכי קשות", אמר, וזאת בניגוד לפרסומים שהוא כבר הסכים לאמץ את המודל של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר. שר האוצר הוסיף בנושא כי "נבחן בזהירות את כל המודלים. אסור לבצע מהפכות מיותרות".
לגבי היוזמה של תקציב דו-שנתי אמר ראש הממשלה כי "האפשרות של שני תקציבים בשנה וחצי היא אבסורד". שר האוצר הוסיף כי היתה התלבטות קשה לגבי הנושא. "זימנו עשרות מומחים מאקדמיה וראשי משק. זה לא בלב קל. הרוב המכריע סברו כמונו. אסור לנו ללכת למרתון של 2 תקציבים בשנה וחצי. זה לא היה משדר יציבות". שני הבכירים הכחישו כי נוצרו חילוקי דעות בינם לבין פישר בנוגע למתכונת של תקציב דו-שנתי. עם זאת, מקורב מאוד לנתניהו מסר ל"גלובס" כי "הנגיד הוא יועץ ויועץ חשוב. ביבי מאוד מחשיב את דעתו. עם זאת, ההחלטות הכלכליות הלא מוניטריות מתקבלות בממשלה".
"יש לי אמון מלא ביובל. לא הייתי מפקיד את התפקיד הזה בלי אמון מלא בו. ברור שבמצב של משבר כלכלי עולמי האחריות נופלת על מי שעומד בראש הממשלה. אך יש בינינו יחסים מיוחדים ונעבוד כצוות", אמר נתניהו.