קמפיין מימון ההמונים לטובת כיסוי הגנתו המשפטית של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו עורר סערה כשהצליח לגייס מיליוני שקלים. אולם בירור מעמיק מגלה שלא ברור אם נתניהו יוכל להשתמש בכסף, וכי סימן שאלה גדול מרחף מעל העמותה שמגייסת את הכסף עבורו.
את הקמפיין יזם העיתונאי ינון מגל (לשעבר ח"כ מטעם הבית היהודי, כיום ימינה), שטען היום בצוהריים כי עד כה גויסו מעל ל-2.5 מיליון שקל, שאותם תרמו אלפי ישראלים. קמפיין גיוס הכספים, שמבוצע באמצעות עמותת "מוסרי" שם לו למטרה לגייס 7 מיליון שקל, סכום שצוין ככזה שנדרש לנתניהו למימון המשך משפטו ולהימנעות מעסקת טיעון שנרקמת בימים אלה.
הקמפיין עצמו עלה באתר האינטרנט "גיבצ'אק" (Givechak) תחת הכותרת "נתניהו, לעולם לא תצעד לבד" ומבקש מ"אנשי ימין" לתרום למענו. "המשפט הזה אינו של נתניהו בלבד, והוא לא יושב שם לבדו. לכן כולנו לוקחים היום חלק במימון המשפט – כי המשפט הזה הוא של מחנה הימין כולו", הוסבר שם.
לדברי עו"ד בן-ציון ציטרין, מומחה בנושא עמותות, עולות כמה בעיות ושאלות בגיוס הכספים שמבצעת העמותה. הראשונה, לדבריו, היא האם לפי עקרונות העמותה מותר לה בכלל לגייס כספים בגיוס המונים למטרות מימון הוצאות משפטיות?
על פי מסמכי עמותת "מוסרי" שהוגשו לרשם העמותות, היא מגדירה את מטרותיה כך: "העמותה פועלת לתיקון עוולות לפי רוח תורת ישראל באמצעות מחקר, פרסום וניהול מאבקים ציבוריים, סיוע לנפגעים, חינוך והסברה".
"לא נאמר שהיא פועלת באמצעות גיוס המונים ולא ברור אילו עוולות הם באים לתקן", אומר ציטרין. "לא כתוב 'עוולות משפטיות'. מנוסח משהו מאוד כללי. ומה זה 'לפי רוח תורת ישראל'? עמותות מנוהלות לפי חוקי מדינת ישראל".
מעמותת "מוסרי" נמסר בתגובה: "מטרת העמותה היא לתקן עוולות. אם 16 אלף אנשים סבורים שנעשה עוול, הם יכולים להשתמש בעמותה כדי לתקנו".
אם הכסף עובר לעורכי הדין, זה תקין?
בעיה נוספת שמעלה עו"ד ציטרין היא שלפי החוק, נתניהו לא יכול לקבל את הכסף ישירות אליו. הוא מתייחס לחוק שמציין במפורש שאסור לחבר כנסת או ממשלה לקבל כסף או שכר פרטי שלא במסגרת תנאיו כעובד ציבור.
החוק גם מתייחס לעניין המתנות: "חבר כנסת אינו רשאי לקבל מתנה או טובת הנאה אחרת, אם ניתנה לו בשל תפקידו או מעמדו, בין בישראל ובין בחו"ל.
"כאשר חבר כנסת מעוניין לקבל תרומה או עזרה במימון משפטי, עליו לפנות לוועדת האתיקה של הכנסת ולבקש אישור מיוחד מראש. ההיתר הוא תרומה של עד 5,000 שקל מתורם בודד (או בני משפחה אחת), כאשר הכספים ירוכזו בחשבון בנק נפרד שישמש לקבלת התרומות. את החשבון ינהל עורך דין או רואה חשבון שיבחר חבר הכנסת. לאחר האישור וגיוס הכספים, חובה להעביר לוועדה דיווח על אודות התרומות שקיבלו, בציון שם התורם וגובה התרומה. דיווחים אלה יפורסמו באתר האינטרנט של הוועדה".
הבעיה כיום היא שבכנסת הנוכחית טרם הוקמה ועדת האתיקה, בגלל "חרם הוועדות" של האופוזיציה, שאותו מובילה סיעת הליכוד.
"כדי להתגבר על מכשול זה, גורמים בעמותה אומרים שהכסף לא יועבר ישירות לנתניהו אלא לעורכי דינו", מסביר עו"ד ציטרין. "גם זה בעייתי ומאוד גבולי. כי גם אם הכסף יועבר ישירות כשכר טרחה לעורכי הדין של נתניהו, עדיין קיימת טובת הנאה לנתניהו, שכרגע כחבר כנסת היא אסורה עליו. אולי בעתיד, כאדם פרטי, זה כן יתאפשר לו. גם לא מצוין לאילו מטרות מיועד הכסף – אם הכסף מיועד למשל לתשלום קנס שיוטל על נתניהו במסגרת הליך פלילי, הדבר אסור ומהווה עבירה פלילית".
ציטרין מתכוון לסעיף 252 לחוק העונשין, הקובע: "הפותח בכל דרך של פרסום פעולת התרמה למען תשלומם של קנס, הוצאות או פיצוי שפסק בית משפט בפלילים, או נותן פרסום להתרמה כזאת, דינו מאסר שישה חודשים".
יגזרו קופון מהתרומות?
מי שצפוי להרוויח בלי בעיה מהגיוס, לדברי מגל, הוא אתר "גיבצ'אק", שצפוי לקבל 2% מהיקף הגיוס הכולל כשיושלם – כלומר 20 אלף שקל על כל מיליון שקל שיגויסו.
שאלה בעייתית נוספת שעולה היא מה ייעשה עם כספי התרומות שנאספו, אם לא יהיה אפשר להשתמש בהם לטובת המשך מימון הוצאותיו המשפטיות של נתניהו? בריאיון לערוץ NEXTER מבית mako אמר אתמול (ראשון) מגל: "אם תיחתם העסקה, הכסף יוחזר לכל מי שתרם. ננסה אולי, אם יהיה אפשר, לממן את מה שכבר הוצא, לא בטוח שנצליח, אבל כעיקרון הוא יוחזר".
במילים אחרות, אם לא יהיה אפשר להשתמש בכספים לטובת מימון משפטו של נתניהו, יהיו גם מי שיגזרו קופון מכל המצב – כל מי שעבדו בעיצוב הקמפיין והעלאתו.
בשורה התחתונה, עו"ד ציטרין סבור שנתניהו לא ייהנה ישירות מהכסף שגויס למען מימון משפטו, אבל הוא בהחלט נהנה מקמפיין שיווקי אוהד.