לפני כארבע שנים עזבו איתמר ונעם סת"מ את תל אביב ועברו לגור במושב כפר קיש שבגליל התחתון. משפחתו של איתמר גרה במושב והוא עצמו העביר בו את שנות ילדותו. אחרי שנולד בנם הראשון, השניים החליטו שהגיע הזמן לעבור לצפון ולהגשים את החלום בכפר עם כלב, בית וילדים.
הם נכנסו מהר לעניינים, שכרו בית במושב והחלו מיד בתהליך של בחירת מגרש בשכונת ההרחבה, עליו ייבנו את בית חלומותיהם. ההליך כלל חתימה על חוזי פיתוח מול החברה הכלכלית של המועצה האזורית ותשלום דמי היוון מול רמ"י שנעשו לפני כשנה. השניים מציינים שהשקיעו כבר מעל 600 אלף שקלים על עבודות פיתוח המגרש ורכישתו מהמנהל ואף החלו לשלם מקדמות לבעלי מקצוע שונים על תכנון הבית שלהם. בנוסך אליהם, עוד 47 משפחות צעירות נמצאות במצב דומה וכולן כבר בשלבים אחרונים לפני תחילת הבנייה.
"לפני חודש הכל השתנה", מספר איתמר. "נציג של חברת חשמל בא להחתים גורמים במושב ובמועצה על אישור לכניסה לשטח לביצוע עבודות והקמת עמודי חשמל. רק אז התחילו לעשות פה אחד ועוד אחד והבינו שבסמוך להרחבה עומד לקום קו חשמל מפלצתי - קו 400, כחלק מתמ"א 10. הקו הארוך יוצא מתחנת הכוח חדרה ומסתיים בתחנת מיתוג רביד, ובדרך כאמור, עובר בסמיכות לבתים בהרחבה בכפר קיש. כולם הופתעו מכך, אפילו יושב ראש המועצה".
איתמר מוסיף: "כדי שתבין במה מדבר, קו המתח הזה כולל עמודים בגובה 70-60 מטר, ברוחב מפרש של 17 מטר וגודל הבסיס הוא שמונה מטר. ע"פ ההערכות הבית הכי קרוב לעמוד המתח בהרחבה ייחשף לקרינה שגבוהה מההמלצה של ארגון הבריאות העולמי. אנחנו נמצאים בית אחד ליד וחוששים מאוד לבנות את ביתנו במקום שיכול לסכן את בריאותינו ובריאות ילדינו. זה אבסורד, עברנו לפריפריה תוך התפשרות על נגישות ואיכות של תעסוקה, תרבות ופנאי, שירותי רפואה ועוד, וזאת כדי שנוכל לחיות קרוב לטבע ולשטחים פתוחים. ואז ממש במקרה אנחנו מגלים שעומדים להקים את קו המתח הזה, וזה לא שחסר שטחים פתוחים באזור בהם הקו יכול לעבור מבלי לפגוע בבריאות התושבים ובנוף הכל כך יפה שאנחנו רוצים לגור בו".
לאחר שמשפחת סת"מ ושאר המשפחות הצעירות בכפר קיש החלו לחקור את פשר ההפתעה שנחתה אליהם, הם גילו כשלים רבים שהובילו למהלך והבינו שבמשך שנים יד ימין לא ידעה מה יד שמאל עושה. כך, תכנית בניית קו החשמל קיבלה אישור לעבור בסמיכות להרחבה מבלי שאף אחד מהמושב ומהמשפחות שצפויות לגור בו ידעה מכך.
מה קרה בפועל, איך אף אחד מכם לא ידע על בניית קו המתח?
"הכשל הראשון הוא שבשלב תכנון הקו לא נלקחה בחשבון תכנית ההרחבה שאמורה לקום. אנחנו יודעים את זה לפי מפות התכנון בהן שטח ההרחבה מסומן כשטחים חקלאיים, והגורמים הרלוונטיים לא מכחישים זאת. לאחר מכן, בתהליך אישור התמ"א של קו החשמל, קיים שלב של הבעת התנגדויות. השלב הזה התרחש ב-2013. בשלב זה מועצות וישובים רבים לאורך התוואי המתוכנן הגישו התנגדויות. המועצה האזורית גליל-תחתון ומי שעמד בראשה בזמנו לא הגישו אף התנגדות, וזאת על אף שהקו המתוכנן חוצה את המועצה ואת הנופים בה באופן בוטה.
כתוצאה מכך, אף אחד, לאורך כל תהליך ההרשמה להרחבה וקניית המגרשים, לא יידע אותנו בתכנית הזאת. גם בתהליך השמאות של השטח זה לא נלקח בחשבון, ויש להניח באופן סביר כי יש לכך השפעה על ערך השטח".
איתמר מתאר שהתגלית על הקו שמטה את הקרקע מתחת לרגליהם. "אנחנו נמצאים בשלבי תכנון מתקדמים ולפני הגשת בקשה להיתר. פיתוח השטח והתשתיות לקראת סיום וכבר ממש אפשר לדמיין את הבית שאנחנו רוצים. כמשפחה צעירה שתכננה את עתידה במושב, כיום אנחנו לא בטוחים בכך, ואין לנו תכנית חלופית. אם המצב יישאר לפי התכניות אנחנו לחלוטין צריכים לחשב מסלול מחדש. כמונו עוד משפחות רבות שתכננו לבנות ביתם בהרחבה".
יוצאים למאבק
למרות התחושות הקשות וההרגשה חסרת האונים, המשפחות הצעירות בכפר קיש החליטו שהן לא מוותרות כל כך מהר על החלום והחלו לנסות ולשנות את רוע הגזרה. הם הקימו מטה מאבק שבמסגרתו הם נפגשים עם גופים שונים שרלוונטיים להליך כמו רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה ונוברים בהליך התכנון והאישור של הקו.
"ראש המועצה, ניצן פלג, נרתם מיד לעזרתנו", אומר איתמר. "הוא דוחף לפגישות ולקבלת תשובות מחברת החשמל וממנהל התכנון. הבעיה היא שהמצב הפוליטי מסבך מאוד את קידום הדיונים במישור הזה. שר הפנים, אריה דרעי, פיטר את ראש המנהל לתכנון זאב ביילסקי כאשר הוא התמנה לשר הפנים וכעת מונה מנכ"ל המשרד להיות יו"ר זמני. בנוסף, השר להגנת הסביבה זאב אלקין, שגם הוא רלוונטי לתכנון הקו, החליף משרד ממש בתחילת ההליך".
"בשורה התחתונה, מנהל התכנון שתחת אחריות של משרד הפנים הוא הגורם שבסופו של דבר אחראי על התמ"א ושביכולתו לקבל את ההחלטה על שינוי בה. אנו מקווים שמישהו מהגופים יבין את גודל הטעות שנפלה כאן ויתקן אותה".
ואם לא יבינו?
"במידה ולא נפנה לערכאות משפטיות כדי למנוע את הקמת הקו במיקומו הנוכחי. כרגע אנחנו לפני המלחמה, בתקווה שמי שצריך יבין את הטעות שנפלה ויסכים לתקנה, אך במידת הצורך גם נילחם ולא נוותר על כך".
אתם אופטימיים?
"כן, אנחנו אופטימיים. בינתיים אנחנו מרגישים שאין לנו מתנגדים ולכולם ברור שנעשתה כאן טעות, ולכן מקווים שהצדק יעשה ושלא ניפול קורבן למכשולי הבירוקרטיה".
אבל יש מחשבות בראש על מה יקרה אם לא תצליחו?
"באופן אישי, אנחנו ככל הנראה נוותר על המגרש שלנו ועל ה'זכות' לגור בסמיכות למפגע סביבתי שכזה, בצער רב ותוך הפסד כספי משמעותי. כמונו גם משפחות נוספות שבחרו לקנות מגרש ולבנות ביתן בהרחבה זו. זה יוביל אותנו לחשוב מחדש על מקום מגורינו, שכן האפשרויות לבנייה ומגורים למשפחות צעירות בתוך המושב הקיים מוגבלות מאוד".
תגובות
התייחסות חברת החשמל: "אין כל סכנה בריאותית לתושבי כפר קיש. הקווים רחוקים מאוד מהבתים ואינם מסכנים את התושבים.
"חברת החשמל מקימה רשת הולכת חשמל משמעותית ביותר, "אשכול צפון", על מנת לשדרג את אספקת החשמל ולחבר לרשת ההולכה הארצית את היצרנים הפרטיים. מדובר בפרויקט עתיר משאבים, טכנולוגיה ותכנון מדוקדק ומדוייק על מנת להתחשב בתושבי הגליל ובשמירה על הסביבה. הקו מוקם מתוקף תכנית מתאר ארצית שאושרה ב- 21/1/2016 , כך שהפרוייקט קיבל את כלל האישורים הנדרשים, החל מהחלטת ממשלה, המועצה הארצית לתכנון ולבניה וכן של כלל הארגונים הירוקים, הרשויות המקומיות, כולל של ראש המועצה האזורית גליל תחתון.
"קו המתח העובר בסמוך לכפר קיש הוא רחוק מבתי התושבים, בין 150 מטר עד חצי קילומטר, כך שלא קיימת בעייה בריאותית כלל וכלל. נציין, שלתכנית הוכן תסקיר השפעה על הסביבה שאושר ע"י המשרד להגנת הסביבה ב- 2011. מבחינת נראות, העמוד הנמצא במרחק של כ- 150 מטר, מיקומו הטופוגרפי נמוך מאוד, גובה העמוד יהיה נמוך יחסית לעמודי מתח עליון, כך שהנראות שלו היא מינימלית. בשל ההתחשבות בקהילה ובסביבה, חברת החשמל משקיעה מאמצים רבים למנוע פגיעה בהם וכל תכנון של קו על עמודיו נבחן בדקדקנות, תוך ניסיון אמת למזער נזקים בד בבד לספק חשמל אמין, זמין ואיכותי לתושבים."
מהמועצה האזורית גליל תחתון נמסר: "הנהלת המועצה הנוכחית והעומד בראשה קיבלו בהפתעה גמורה את תוואי הקו כפי שהוא מסומן כיום ובדגש על ה"ברך" הסמוכה להרחבת היישוב כפר קיש. יצוין כי הנהלת המועצה הנוכחית מכהנת מסוף שנת 2018 ואישורה הסופי של התמ"א נחתם בשנת 2016.
"לצערנו ולתדהמתנו הסתבר כי בעת תכנון התמ"א ההרחבה המדוברת כלל לא הופיעה במפות ובמהלך הדיונים בוועדות השונות הנהלת המועצה היוצאת לא הביעה אף התנגדות לתוואי העמוד ועל כן לצערנו הוא נותר כמות שהוא. עם היוודע צפי הקמתו של העמוד, ראש המועצה ניצן פלג נרתם למאבק בנושא במספר מישורים, בהיבט המקצועי בשיח ובמגעים נמרצים אל מול חברת החשמל, מינהל התכנון, ועוד מספר משרדי ממשלה הנוגעים בעניין וזאת בכדי לפתור תקלה חמורה זו בהקדם האפשרי ובאפיק הפורמלי.
"נוסף על כך ראש המועצה תיקצב חוו"ד משפטית וכן תיקצב סכום נוסף של עשרת אלפים שקלים למטרת קמפיין ציבורי של תושבי כפר קיש. לעניין פיצוי התושבים, הנושא כרגע אינו רלוונטי משום שכולנו תקווה כי העמוד יזוז והכל יבוא על מקומו בשלום".
תגובת משרד הבינוי והשיכון: "הנושא נמצא בסמכות ובטיפול רמי וחברת החשמל. לשאלתך, משרד הבינוי והשיכון סיים לתכנן את השכונה בשנת 2016 והתכנון עמד בכל התקנים שנדרשו באותה העת. זאת, ללא שיודענו במועד אישור התכנון על כוונות חברת חשמל או גורם אחר."