האם המחסור בביצים שהורגש בימים האחרונים בכל הארץ הוא תולדה של כוח עליון כמו החמסין שפגע בתפוקת המטילות, או שמדובר במניפולציה של כוחות כלכליים גדולים, כמו משווקי הביצים?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כמדי שנה לקראת החגים אישרה קרן הביצים של מועצת הלול למשווקים הגדולים לייבא 30 מיליון ביצים מחו"ל, על מנת לעמוד בביקושים הגדלים בתקופה זו. המשווקים, שמעדיפים לייבא ביצים מטורקיה בגלל עלותן הנמוכה, נתקלו לאחרונה בקשיים לאחר שהשירותים הווטרינרים מצאו בהן שאריות אסורות וכן הועלה חשד שהן מגיעות מלולים לא מפוקחים.
השוק הטורקי הזול והנוח אמנם נסגר למשווקים, אבל נפתחו בפניהם שווקים חדשים: השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות נסעו לספרד, לאיטליה ולאוקראינה ואישרו לייבא משם את ביצי החג המיוחלות. אלא שלמרות האישור לייבא 30 מיליון ביצים, המשווקים בחרו לוותר על האישורים שהם עצמם ביקשו, בזמן שהמדפים הלכו והתרוקנו.
גורם בכיר במשרד החקלאות אמר את זה בצורה מפורשת וטען: "המשווקים יצרו משבר מלאכותי על מנת להפעיל לחץ על השירותים הווטרינריים לפתוח להם מחדש את השוק הטורקי, זה הרווחי". ביקשנו את התייחסותם של כמה מהמשווקים הגדולים לטענה החמורה הזאת, אך הם סירבו להתייחס.
וכדי לחזק את הטענה של גורמים במשרד החקלאות כי המחסור הוא במידה רבה מלאכותי, כזה שנועד להפעיל לחץ לפתוח מחדש את השוק הטורקי, מגדלי ביצים טענו בכלל כי יש מספיק ביצים אך פשוט לא באו לקחת אותם בזמן. "אני גר בצפון, המחסנים מלאים, פשוט אין ימי עבודה להוציא לרשתות", סיפר לחדשות 2 מגדל ביצים ותיק וחבר מועצת הלול.
אם יש סחורה והמדפים ריקים, מישהו צריך לחקור לעומק מה קורה בענף הביצים - ענף שמתנהל כבר שנים תחת חוקי מכסות קשוחים הכי רחוק מחוקי הכלכלה החופשית. "זה היה מחסור בכאילו", הסביר המגדל הוותיק, "יש מספיק סחורה".