כמעט חודשיים מאז דווח מקרה ההדבקה הראשון בישראל בווירוס הקורונה, ומצבו של הציבור הישראלי הספיק להשתנות מהקצה אל הקצה – משינויים קיצוניים בהתנהגות במרחב הציבורי ובמצב הרוח ועד לשיעורי אבטלה המוניים ואובדן האמון במקום העבודה.
היום (ד') פרסם מכון הסקרים ״דיאלוג״ בפיקוחו של פרופ' קמיל פוקס סקר חדש הבודק את תחושות הציבור לנוכח מגפת הקורונה, במקביל להקלה שהגבלות שמטיל משרד הבריאות על עסקים ואזרחים פרטיים מחד, ומנגד ההודעה על סגר מוחלט בשבוע הבא ביום העצמאות. חלק מהשאלות נשאלו בשלושה סקרים קודמים שביצע המכון בתאריכים 17-18.3, 23-24.3 ו-1.4, ולכן ניתן לראות את השינוי בתחושות הציבור כלפי נושאים שונים.
הסקר בוצע באמצעות פאנל אינטרנטי ונדגמו בו 501 מרואיינים, גברים ונשים מעל גיל 18.
מתקשים מהבית, לא רוצים חופש
הנושא החם בימים האחרונים הוא החופש הגדול והלימוד מרחוק. רק אתמול (ד') הודה מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, כי יעילותו של הלימוד מרחוק עדיין אינה ברורה, בשורה לא משמחת עבור 32 אחוז מהמשיבים שמתמודדים עם קושי לשלב עבודה מהבית וסיוע לילדים.
אבוהב גם ציין שמשרד החינוך מתכנן ללמד תשעה ימים אל תוך החופש הגדול, ובשאר הזמן להציע קייטנות לילדים. לעומתו, 68 אחוזים מהמרואיינים מעדיפים לבטל את החופש הגדול כליל ולהמשיך ללמד בבתי הספר גם במהלך יולי. שיעור המסכימים לכך בקרב כאלה שיש להם ילדים שמשתתפים בלמידה מרחוק גבוה אף יותר ועומד על 74 אחוזים מהם.
ירידה בהקפדה
אחד הממצאים החשובים בסקר הוא ירידה בשיעור המשיבים שמעידים על עצמם שהם מקפידים מאוד כל הנחיות משרד הבריאות. בעוד שבסקרים קודמים 61 אחוזים מהמשיבים אמרו שהם מקפידים על ההנחיות. בסקר הנוכחי 58 אחוזים העידו שהם מקפידים.
מי כן מקפיד? על פי הסקר נשים מקפידו הרבה יותר מגברים, גרושים וגרושות ומסורתיים, דתיים וחרדים, בעלי הכנסה נמוכה ותושבי אזור השרון.
הנתון הזה מתקשר ישירות עם הירידה הדרמטית בשיעור המשיבים שחוששים להידבק בקורונה. 50 אחוז מהמשיבים הודו שהם חוששים להידבק, לעומת 61 אחוז מהמשיבים בסקר הקודם.
באופן לא מפתיע, יש קשר משמעותי בין החשש להידבק בווירוס הקורונה לבין ההקפדה על הנחיות משרד הבריאות. 79 אחוזים מאלה שמאוד חוששים להדבק בווירוס מקפידים מאוד על ההנחיות כמו גם 63 אחוזים ממי שמגדירים את עצמם "חוששים". לעומתם, פחות ממחצית (47 אחוזים) מאלה שחוששים במידה נמוכה או כלל לא חוששים להידבק בווירוס מקפידים על ההנחיות.
יחד עם הירידה בחשש, יש אופטימיות. כמחצית מהמרואיינים (53 אחוזים) אופטימיים וסבורים כי כמות החולים תלך ותרד ונחזור לשגרה. לעומתם כרבע מהמדגם (24 אחוזים) פסימיים יותר וסבורים כי כמות החולים תלך ותגדל ויוטל סגר נוסף.
מבין האופטימיים אפשר למצוא את המשיבים בגילאי 55 עד 64 וחרדים, שלא פחות מ-69 אחוזים מהם צופים חזרה לשגרה.
ממשיכים לאבד עבודה
החשש מהידבקות פוחת, אבל שיעור התמיכה וההסכמה עם צעדי המדינה בהתמודדות עם המגיפה נשאר כשהיה – חצוי, עם יתרון קל למי שמרגיש שיש על מי לסמוך.
53 אחוזים מהמרואיינים ציינו כי הם מרגישים שהם בידיים טובות (במידה רבה מאוד + במידה רבה) בכל הקשור לטיפול במשבר הקורונה, שיעור דומה בהשוואה לסקר הקודם שבוצע לפני שבוע, בו ציינו 54 אחוזים כי הם חשים שהם בידיים טובות.
לעומתם, 47 אחוזים סבורים כי הם אינם נמצאים בידיים טובות (במידה בינונית עד כלל לא). 61 אחוז מהחילונים לא בטוחים בצעדים של המדינה, כמו גם 58 אחוזים מהמבוגרים מעל גיל 65 ו-54 אחוזים מבעלי ההכנסות הגבוהות.
בהשוואה לסקר הקודם, ישנה עלייה קלה בשיעור המשיבים שהוצאו לחל"ת, שעומד על 41 אחוזים לעומת 38 אחוזים בתחילת החודש. מהנתונים עולה כי 5 אחוזים מהמרואיינים פוטרו בעקבות משבר הקורונה בדומה לסקר הקודם.
בנתונים האלה בולטות האוכלוסיות שממשיכות לעבוד כרגיל. יותר גברים מנשים (58 אחוזים לעומת 40 אחוזים), בעלי הכנסה גבוהה יותר מהממוצע (64 אחוזים, 82 אחוזים) לעומת בעלי הכנסה ממוצעת ונמוכה יותר (32 אחוזים-49 אחוזים) ואחוז גבוה של חרדים (57 אחוזים) לעומת שאר האוכלוסייה (שם האחוזים נעים בין 45 ל-51).
מהנתונים עולה שככל שהמשיבים חששו יותר למקום עבודתם, כך מצב רוחם פחות טוב. בנוסף, ככל ששגרת החיים של המרואיינים השתנתה בגלל מצבם התעסוקתי (מעבודה באופן רגיל במשרד ועד פיטורים), כך הם מצויים במצב רוח פחות טוב.