כשאליה (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת), הריונית בשבוע ה-39, ובן זוגה החליטו שהגיע הזמן לעבור דירה ולהכין את הקן המשפחתי לקראת הרכש החדש שבדרך, הם היו די אופטימיים שכן מדובר בסיבה לגיטימית ואפילו מרגשת למעבר דירה. אלא שפועל, העניינים פחות זרמו לפי התכנון.
בניסיון הראשונה השניים הגיעו לדירה בירושלים."ידענו שיש הרבה ביקוש אז ממש היינו על זה וחיפשנו בכל הפלטפורמות האפשריות", מספרת אליה, "באנו לדירה אחת שהייתה נראית לנו מתאימה עם חדרי שינה גדולים ומרווחת. דירה שאנחנו יכולים ממש להסתדר איתה. בדירה גרה באותו זמן סטודנטית שחיפשה לסבלט את הדירה לעוד שלושה חודשים עד סוף החוזה, ואחר כך לשחרר את הדירה ולאפשר לשוכרים החדשים לחתום מול בעלת הדירה".
אליה ובן זוגה הגיעו לדירה ואמרו בינם לבין עצמם שזה נראה טוב ואף עדכנו את הסטודנטית במקום. "אפילו היינו מוכנים לקנות ממנה את הרהיטים כי היא אמרה שהיא תיתן עדיפות למי שיסכים לקנות ממנה גם את הריהוט", היא משתפת, "היינו ממש אופטימיים והיא ממש שמחה ואמרה שתתקשר לתאם בינינו לבין בעלת הדירה".
אלא שאחרי כמה דקות הסטודנטית חזרה אליהם עם בשורות לא ממש טובות. "היא אמרה 'וואי אני נורא מצטערת, אני לא ידעתי שככה זה יהיה. אבל ברגע שבעלת הדירה שמעה שאת בהריון היא לא הייתה מוכנה. ואמרתי לה שאתם זוג מקסים ושאולי כדאי שתפגוש אתכם אבל היא אמרה שזה לא מעניין אותה'. ניסיתי להגיד לה שאנחנו באמת אנשים טובים, אבל שום דבר לא עזר. בעלת הדירה לא הייתה מוכנה לשמוע".
"מה עדיף? להסתיר את זה?"
אם בהתחלה יכלו אליה ובן זוגה לחשוב שמדובר באישו נקודתי של בעלת הדירה, הרי שבהמשך הם גילו כי בעלי דירות רבים מצאו את ההריון כסיבה מספיק טובה לא להסכים להשכיר להם את הדירה. "חיפשנו בצפון, במרכז, היינו באמת פתוחים אבל כבר ארבעה בעלי דירות סירבו כשהם גילו שאנחנו מצפים, שניים אפילו ממש אמרו את זה במפורש".
"מה שמבאס זה שבלי שאתה רוצה, זה מכניס לך כבר איזו שריטה לנפש", היא משתפת, "כל פעם עכשיו כשאני רואה דירה, אני אומרת שאנחנו נעשה מה שאנחנו יכולים אבל זה עדיין קשה ואנחנו מוצאים את עצמנו לפעמים כבר מפחדים או לא בטוחים בהריון. מה עדיף? להסתיר את זה? למה צריך להסתיר דבר כל כך טריוויאלי וטוב".
מרוב התסכול, העלתה אליה פוסט בפייסבוק וכתבה: "אני בשבוע 39 להריון, סוף סופו של חודש תשיעי..מחפשים תקופה ארוכה בית. מסתבר שלהביא ילד זה פשע. אני פושעת שמונעים ממני זכויות. מרגישה הלם כל פעם מחדש, תחושה חסרת מילים..כאילו אני פגומה. האם זה חוקי בכלל? מאמינה שאת המקום שלנו, את הבית האמיתי שלנו אנחנו נמצא. שהכל לטובתי העליונה".
כמה התינוקת בוכה?
אליה ובן זוגה הם ממש לא היחידים שנתקלים בבעלי דירות שמסרבים להשכיר להם רק בגלל הסטטוס המשפחתי. גם שרון (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) משתפת בחוויה לא נעימה שקרתה לה כשהלכה עם בן זוגה לחפש דירה. "אני ובן זוגי הגענו לדירה שהייתה מוצעת להשכרה, ובעל הדירה אמר לנו שהוא בדרך כלל לא מרשה ילדים אבל את זה - והצביע על הבטן שלי - הוא ירשה. כמעט בעטתי בו. רתחתי מזעם על החוצפה והתעוזה".
"אנחנו גרים בישוב סמוך לירושלים"' מספרת אמא נוספת בשם מיכל שנתקלה בחוויה דומה, "ילדתי לפני כחצי שנה ויחידת הדיור בה אנו גרים התחילה להיות צפופה. התחלנו בחיפושים אחרי דירה שתתאים לנו ונתקלנו מספר פעמים במשכירים שסירבו להשכיר לנו בגלל שאנו עם תינוקת. יש לציין שכבר בטלפון שאלו עבור מי זה וישר כששמעו שאנחנו עם תינוקת אמרו שלא. למרות שהדירות היו גדולות. הייתה גם אחת ששאלה אותנו 'כמה התינוקת בוכה' וגם בעלת דירה נוספת שמאוד רצינו לסגור איתה חוזה ופתאום אחרי שאמרנו לה שאנחנו הורים לתינוקת היא שינתה את דעתה ונזכרה שכבר יש זוג שהגיע לפנינו".
ומה לחוק יש להגיד? "בישראל קיים חוק האוסר הפליה ומתייחס אליה בחומרה", מסביר עו"ד גיא יקותיאל, מומחה בדיני מקרקעין, "בין הגורמים להפליה האסורה נמצאים מעמד אישי, מצב משפחתי ואף הורות. החוק הקיים כיום מתייחס להפליה במכירת מוצרים, שירותים וכניסה למקומות ציבוריים, וכמובן גם בחוקי העבודה. יחד עם זאת, בנוגע להפליה בהקניית זכות שכירות - קיימת היום הצעת חוק משנת 2020, שהיא למעשה חידוש להצעת חוק שעלתה לראשונה בשנת 2012. הצעת החוק קובעת בצורה מפורשת שאסור להפלות בהקניית זכות שכירות על רקע של מעמד אישי ומצב משפחתי. יחד עם זאת, למרות שמדובר כרגע במצב בו החוק טרם נחקק, ברור לחלוטין שיש פה טעם לפגם וסביר להניח שלאור התייחסות בית המשפט בעבר לסוגיה בתחומים שונים, גם כאן יהיה היקש מהמצב המשפטי הנהוג בתחומים אחרים ויגיע גם לשוק זה".