קו הרכבת המהיר לירושלים ייפתח בסוף מארס באופן חלקי בלבד — מתחנת תל אביב ההגנה עד לתחנת האומה החדשה בירושלים. קו הרכבת יוארך צפונה, דרך תחנות תל אביב, לתחנת הרצליה, עד סביבות ספטמבר 2018.
בחודש שעבר הגיעה הנהלת רכבת ישראל ללשכת שר התחבורה, ישראל כ"ץ, כדי לעדכן אותו בסטטוס העבודות להקמת הקו המהיר לירושלים. ברכבת הסבירו שלא יספיקו לפתוח את הקו במלואו עד המועד שנקבע, סוף מארס הקרוב, והציעו לפתוח אותו במועד באופן חלקי. כ"ץ אישר את השינוי בתוכנית, הנדרש כדי לעמוד בזמנים שעליהם התחייב כמה פעמים בשנים האחרונות, אחרי שכבר אישר את הורדת תדירות הקו לשתי רכבות בשעה בלבד לכל כיוון, במקום ארבע. תדירות הרכבות תגדל לשלוש בשעה עד סוף 2018, ותעלה בשנים הבאות.
מאחר שלרכבת חסרים עדיין קרונות בצי, הפעלת הקו החדש במארס תצריך הסטה של קרונות מקווים אחרים, באופן שעלול ליצור עומסים בקווים אלה ברשת המסילות הארצית — עד שיגיעו הקרונות החדשים שהזמינה רכבת ישראל.
קו תל אביב־ירושלים יהיה הקו הראשון של רכבת ישראל שיונע באנרגיה חשמלית. זמן הנסיעה בין תל אביב לתחנת האומה בירושלים יהיה 28 דקות בלבד. מהירות הרכבת תהיה 160 קמ"ש — והיא צפויה לבצע כ–4 מיליון נסיעות בשנה הראשונה להפעלתה.
עלות הקמת הקו נאמדת ב–7 מיליארד שקל. קו הרכבת המהיר לירושלים כולל מסילה כפולה באורך של 56 ק"מ, שיעבור דרך הנתב"ג, העיר מודיעין ושער הגיא, ויגיע לירושלים.
הסכסוך המשפטי שמעכב את הרכבת
הרכבת וקבלניה נמצאים כעת בלחץ כבד להספיק להשלים בזמן את העבודות על הקו, שכוללות הקמת תשתיות חשמול בשטחים נרחבים של התוואי והשלמת בדיקות והרצות, שרק החלו, לקטרים החשמליים ולקרונות המותאמים.
העבודות התעכבו בתקופה האחרונה, גם בעקבות חופשת חג המולד הארוכה של קבלני החשמול מחברת SEMI אך בעיקר בגלל עיכוב באישור פשרה משפטית שתוקע את הפרויקט כבר קרוב לחצי שנה. משרד התחבורה חזר על התחייבותו לפתוח את הרכבת במארס, אך הוא עשה זאת לפני שבית המשפט העליון הכריע בסוגיה המשפטית, שהיא בעלת השלכות על התקדמות העבודות. ביום ראשון דן בית המשפט בנושא, בהשתתפות היועץ המשפטי לממשלה, והחלטה תתקבל תוך ימים אחדים.
הפרויקט להסבת מסילות הרכבת להנעה חשמלית לווה במאבק משפטי, לאחר שאפקון הישראלית ואלסטום הצרפתית — שהתמודדו והפסידו במכרז להקמת תשתית החשמל לרשת המסילות של רכבת ישראל — עתרו נגד זכייתה של חברת SEMI הספרדית. בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את העתירה בשנה שעברה, אך הרכב השופטים בבג"ץ, בראשות חנן מלצר, הפך את התמונה על פיה כשהפציר בצדדים לחתור לפשרה. השופט הזהיר כי ללא פשרה, תוצאות המכרז החשוב עלולות להתבטל. כשהתברר כי הפשרה תייקר את הפרויקט הלאומי ב–160–180 מיליון שקל, גילגל בית המשפט את הנושא לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה.
חשש לקשיים גם בירושלים
מקורות בשטח חוששים כי בחודשים הראשונים להפעלת הרכבת יהיו קשיים בממשק בין תחנת האומה התת־קרקעית בירושלים לבין אמצעי התחבורה הציבורית האחרים בעיר — הרכבת הקלה והאוטובוסים. זאת, בין היתר, עקב החלטת משרד התחבורה להפעיל את הקו בחינם בשלושת חודשי ההרצה הראשונים, כנהוג בהשקת קווים חדשים.
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
המחקר של כל הזמנים: במה היה כדאי להשקיע - מניות, אג"ח או נדל"ן?
תלויים בדרעי: האם המרכזים המסחריים הגדולים ייסגרו בשבת?