"האוצר טוען שהוא יכול לפקח על השכר בבנק ישראל וזה לא מתנגש עם עצמאותו של הבנק המרכזי. אבל כל ילד בכתה ג' יודע שזה דבר והיפוכו: אי אפשר גם לפקח וגם לתת עצמאות" - כך אמר הבוקר (ה') לגלי צה"ל גבי פישמן, ראש אגף בכיר בבנק ישראל, בהתייחסו לסכסוך המסלים בימים האחרונים בין שני הגופים הכלכליים החזקים בישראל.
"חוק בנק ישראל הוא חוק שבא לתת איזון נכון של הבנק המרכזי לגבי חובות פיקוח ודיווח לציבור. בעולם אין דבר כזה שהאוצר מפקח על בנק מרכזי - בגלל המתח בין שני המוסדות. זה המבנה של עשיית מדיניות כלכלית כמעט בכל מדינה. זה לא דבר של אי הבעת אמון. כנראה שהפיקוח הנוכחי לא נכון, עובדה שהדברים קרו כפי שקרו. אנחנו מציעים גוף של אנשים שהמדינה תמנה. הציבור יידע יותר טוב מאשר היום מה קורה".
לפי המתווה שמציע בנק ישראל בחוק המעודכן שניסח, הפיקוח על השכר יינתן בידי דירקטוריון חיצוני, שכולו יורכב ממינויים של הממשלה. נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד, שניהם מינויים של הממשלה, ו-5 חברים חיצוניים, שאחד מהם יכהן כיו"ר הדירקטוריון.
"מי אמר שהמנגנון הקיים של האוצר הוא הנכון והאופטימלי?", שאל פישמן. "אנחנו מציעים פה חוק שהוא לא הכי נוח לבנק ישראל. הוא מכניס למנגנוני קבלת ההחלטות גם אנשים אחרים. גם בכל הקשור למדיניות המוניטרית וגם לניהול של הבנק".
הממונה על השכר באוצר: "בנק ישראל הוא מוסד אחד מיני רבים"
אילן לוין המונה על השכר בבנק ישראל, הגיב לדברים בגרסה הרשמית של האוצר, ואמר: "לא נוותר על זכותנו לפקח על המוסד שמשלם את המשכורות הגבוהות ביותר במגזר הציבורי. יהיה פיקוח של משרד האוצר על השכר. בנק ישראל יהיה כמו כל תאגיד חשוב אחר בישראל. כדי שבנק ישראל יקבל מה שהוא רוצה, יצטרכו לשנות את חוקי המדינה. אנחנו באוצר לא מאמינים שמישהו יסכים לשנות את החוקים ולהסיר את הפיקוח על השכר. בנק ישראל הוא אחד מיני רבים. אנחנו מפקחים על אנשים חשובים לא פחות: השופטים, למשל, לא בוחרים את הרכב שהם נוסעים בו".
"אין קשר בין רמות השכר הראויות לבין היכולת לפקח", המשיך לוין. "הסכם השכר בבנק ישראל שתואר כאן הוא לא וולונטרי. אחרי שאגף השכר והמבקר עלו על חריגות נוראיות בבנק, זה הסכם שנחתם בבית משפט. אנשים קיבלו הוצאות רכב ובמקביל רכב צמוד. המציאו דרגות שכר חדשות שלא היו קיימות. קיבלו מיליוני שקלים, והתקשורת מלאה בדוגמאות".
שלשום נחשף ב"גלובס" כי באוצר נדהמו השבוע לקבל את טיוטת חוק בנק ישראל החדשה, המתייחסת גם לפיקוח על השכר בבנק, וטענו כי בנק ישראל חוזר למעשה מכל הסיכומים וההבנות שהושגו עם האוצר במו''מ ממושך של שנתיים. שר האוצר, יובל שטייניץ, אף צוטט כאומר בשיחות פנימיות: "בנק ישראל ירק לנו בפרצוף".
בבנק ישראל הגיבו אתמול לפרסום ואמרו: "אנו מציעים למשרד האוצר להפסיק את הקמפיין התקשורתי שלו; התייחסותו לפיקוח על השכר היא אחיזת עיניים".
ואילו בגלי צה"ל דווח הבוקר כי ממסמך שנחתם באוקטובר ע"י הממונה על השכר באוצר עולה כי משרד האוצר כבר הסכים בעבר לוותר על סמכותו לפקח על השכר בבנק ישראל לטובת מנגנון חיצוני בראשותו של רה"מ.