רשת של נוכלים ישראליים מתחזה לנשים חד הוריות במצוקה כלכלית, שמעלות פוסטים בקבוצות רבות בפייסבוק, ומבקשות עזרה כלכלית לתשלום חשבון החשמל. לרוב מדובר באותו תדפיס חוב.
אלפי גולשים שנתקלו בפוסטים הללו בקבוצות של ערים שונות ברחבי הארץ, נרתמו לסייע והעבירו את הכספים באמצעות ביט או לחשבון הבנק של אחד המתחזים.
"נקודת ההנחה שלנו הייתה שאכן מדובר באישה הזקוקה לסיוע לכיסוי החוב לחבר החשמל אז העברתי לה 500 שקלים. חברה שלי העבירה 700 שקלים בביט", סיפרה א' מבת ים, "אחרי כמה שבועות ראינו את אותו פוסט עם אותו חשבון בקבוצה של תושבי רמת גן. כאן הבנתי שיש פה עוקץ, שמישהו הונה לא רק אותי אלא מאות ואלפי גולשים. כשנכנסתי לדף הפייסבוק של האישה ראיתי שם אחר לגמרי וגם התמונה הייתה של דוגמנית או שחקנית מספרד. עשו פה חתיכת עוקץ".
חלק מהגולשים תרמו לאותה מתחזה סכומים גבוהים יותר של 1,000 ו-2,000 שקלים. אחרי שכמה מהם נתקלו בפוסט רץ בשבועות האחרונים הם עשו בדיקה מעמיקה וגילו שבאמת מדובר בפרופיל מזויף. "כשהגבתי על הפוסט וכתבתי שזו הונאה. ה'אישה' שלכאורה טענה שהיא אם חד הורית ,וזקוקה לכסף לשלם חשבון חשמל חסמה אותי. אם זה לא היה עוקץ למה שתחסום אותי", תוהה דינה מרמת גן.
החשד של הגולשים הוא שהפוסט הראשון היה אמיתי, ולאחר מכן רשת נוכלים הבינה שאפשר לעשות כסף, והחליטו לעקוץ את הגולשים שרחמיהם נכמרו ולנצל אותם.
"הם פשוט פרסמו אותו בהרבה קבוצות וניצלו את זה שלא כולם נחשפו אליו, כדי שהחוב כביכול יכוסה על ידי הגולשים ועקצו אנשים כמוני", סיפר רון, עובד בחברת הייטק מתל אביב ,שהעביר 700 שקל בביט. "זו תחושה מבאסת לדעת שעקצו אותי, כשכל התרומה שלי הייתה למטרה טובה ונוכלים נצלו אותי".
"זה גורם לכך שאנשים כמוני יחשדו בכל פוסט כזה, ולא יתרמו גם אם הבקשה אמיתית", הוסיף רון, "גם חברים שלי לעבודה שתרמו גילו שנפלו לתרגיל עוקץ. זו תחושה נוראית. בסופו של דבר הנוכלים גורמים נזק לאנשים נזקקים ומונעים מאנשים כמוני לתרום למי שצריך".