המימון האמריקני לתכנית חץ-3 עלול ליפול קרבן לשינוי צפוי בסדר הקדימויות של הפנטגון. ההסתברות לכך אינה גדולה, אך גם אם המימון מוושינגטון ייפסק, פרוייקט חץ-3 יימשך ותימצא דרך להגדיל את חלקה של ישראל במימון התכנית. כך אמרו אמש (א') ל"גלובס" מקורות המעורים בנושא.
שר ההגנה האמריקני, רוברט גייטס, עומד להודיע היום (ב') על מהפך יסודי בתפיסה התפעולית של צבא ארה"ב וכמה תכניות, בכללן מערך ההגנה מפני טילים בליסטיים, שממנו נובע מימון החץ, צפויות לקיצוצים משמעותיים או אפילו לביטול מוחלט, אמרו המקורות.
לא רק לחץ נשקפת סכנה אלא גם לרכיבים האמריקניים המרכזיים של תכנית ההגנה מפני טילים: תכנית הלייזר האווירי לירוט טילים, מיירט מבוסס חלל, מיירט של אנרגיה קינטית ואפילו תכניות להקים שתי מערכות להגנה מפני טילים במזרח אירופה, שמיועדות ליירוט טילים איראניים עתידיים.
לדברי פרשנים בוושינגטון, עלול הכורת לעלות גם על תכנית לייצור סדרת משחתות חדשה; תכנית לפיתוח מערכות קרב עתידיות; תכנית ללווייני תקשורת צבאיים מתקדמים; ותכנית לייצור צי מסוקים חדש לשירות הבית הלבן.
מדובר בתכניות שביטולן ייחשב בקונגרס כקיצוץ בבשר החי ולא מן הנמנע שמחוקקים מסוימים ינסו לבטל לפחות חלק מהקיצוצים שיציע גייטס בגלל הפגיעה הצפויה במפעלים ביטחוניים באזורי הבחירה שלהם. בואינג, המייצרת תשומות לחץ, צפויה להילחם נגד כל כוונה לפגוע בתכנית, אם אכן תועלה כוונה כזו.
"לקראת פרסום ההחלטות של גייטס, פועלת בארה"ב במרץ חרושת שמועות, שמייצרת אולי ברווזים עיתונאים כדי לשרת אינטרסים מסחריים של תעשיות ביטחוניות שונות", אמר לגלובס גורם ביטחוני. "בכל מקרה, לא מדובר במחלוקת על איכות המוצר (החץ) אלא על מקורות מימונו. ישראל הגדירה את חץ-3 כפרוייקט בעל עדיפות לאומית גבוהה והיא לא תזנח אותו רק מפני שהאמריקנים יחליטו לבטל את השתתפותם במימון. אם זה אכן יקרה, הפרוייקט יימשך במימון ישראלי בלבדי. תימצא דרך לעשות זאת".
כבר ביולי אשתקד רמז דיפנס ניוז כי מסתמן סדק במחויבות ארה"ב לפרוייקט החץ. השבועון כתב, כפי שדווח בגלובס, כי הפנטגון משווה ביצועים ועלויות של חץ-3, הגרסה המתקדמת ביותר של משפחת החץ, לאלה של מיירט טילים מתוצרת חברת רייתיאון האמריקנית, SM-3, ראשי תיבות של Standard Missile 3. המיירט שייצא מנצח בבדיקה ההשוואתית יומלץ ע"י הפנטגון כמיירט שמתאים להשתלב במערכת יירוט הטילים של ישראל.
לפי הדיווח, ניצחון של SM-3 עשוי להביא לרכישתו ע"י ישראל, כנראה על חשבון חץ-3, או כך מקווה רייתיאון. זו יכולה להיות הרכישה הבינלאומית הראשונה של המיירט, שפותח במקורו בשביל הצי האמריקני.
מבחינת ישראל, מונח הרבה על כף המאזנייים, ציין דיפנס ניוז. בכירים בתעשיות הביטחוניות ובמערכת הביטחון מתלכדים בתמיכה בחץ. הם טוענים, כי דחיית חץ-3 תפגע בעתידו של מגזר קריטי בבסיס התעשייתי-ביטחוני של ישראל ותגרום נזק ליכולת הטכנולוגית והמבצעית של ישראל להסתגל לאופי המשתנה של האיומים נגדה.
"כל הממסד הביטחוני של ישראל מתייצב מאחורי חץ-3, שתוכנן במיוחד לצרכים המבצעיים של ישראל ומשתלב בתשתיות התמיכה שלנו", אמר אז עוזי רובין, לשעבר ראש מינהלת "חומה" במשרד הביטחון. "בלעדיו, ישראל כולה תפסיד את מיומנותה בהיבטי מפתח של הגנה מפני טילים ארוכי טווח".
לדברי הידיעה, הסכימה ישראל בעל כורחה להשוואה בין שני המיירטים, שמוגדרת כ"בדיקה משותפת", חלק מהשיחות עם ארה"ב על תכנית משרד הביטחון לפתח טיל ליירוט טילי אויב בגובה רבה, ועל תכניות נוספות, שאמורות לתת מענה לאיומי הטילים ארוכי הטווח של איראן.
מקורות תעשיות הבטוניות האמריקניות ובמערכת הביטחונית של ארה"ב הדגישו, בראיונות לדיפנס ניוז, את מה שהם כינו "פער הבשלות הגדול" בין SM-3, שנמצא בשלב תפעולי, לבין חץ-3, שרבים מהם תיארו אותו בזלזול כמעוגן עדיין בשלב הרעיון, טיל של נייר.
בתגובה אמרו אז לגלובס גורמים ישראליים, כי הבדיקה ההשוואתית נעשה כנראה ביזמתה של רייתיאון, שמנסה לחדור לשוק ההגנה מפני טילים של ישראל. "זו יזמה מסחרית ברורה להשיג דריסת רגל במה שהצטיר כשוק רווחי ביותר", אמר מקור. "הבעיה של רייתיאון היא, שהיא תיכשל".
הגורמים ציינו, כי מערכת הביטחון בישראל כבר התניעה את תכנית חץ-3 והיא ממומנת בתכנית התקציבית הרב-שנתית של צה"ל ונמצאת בשלבי יישום בתע"א.
המקורות הישראלים ניבאו כבר אשתקד, שקיימת סכנה שגורמים אמריקניים ינסו "לשחק" בתרומה השנתית של הפנטגון לפיתוח החץ, כאמצעי לחץ על משרד הביטחון לררכוש טילי SM-3. לרייתיאון יש לובי חזק בוושינגטון, אך כך גם לבואינג, שותפתה של תע"א בייצור החץ. בכל מקרה, גם אם ההשוואה תמצא שהמיירט של רייתיאון עדיף על חץ 3, ארה"ב אינה יכולה לאלץ את ישראל לרכוש את הטיל האמריקני.
אשר לטענה, שחץ-3 הוא טיל של נייר, אמרו המקורות הישראליים, כי הישגי החץ לדורותיו מדברים בעד עצמם וכי חץ 3 מתוכנן להיות קטן יותר וזול בכ-66% מ-SM-3. הם אף אמרו, כי שהאמריקנים מתעלמים מהבעייתיות שכרוכה בהסבת SM-3, מערכת מבוססת פלטפורמה ימית, למערכת יבשתית ניידת.