מגיפת הקורונה הותירה אחריה אדמה חרוכה, עם ענפים שלמים על סף קריסה מוחלטת ויותר ממיליון מובטלים במשק. היא לא פסחה על ענף הדיור: הגבלות התנועה הובילו לעיכובים משמעותיים באתרי הבנייה ולדחייה של מספר חודשים במסירת דירות, וביניהן דירות מחיר למשתכן. אלא שהזוכים בהגרלות, משפרי דיור שקיבלו הזדמנות חד פעמית להיות הבעלים של בית בישראל, לא יודעים כיצד יעמדו בתשלומים: חלקם פוטרו ולא מצליחים למצוא עבודה חדשה, ואחרים הוצאו לחופשה ללא תשלום והכנסתם נחתכה. זה סיפורה של סמדר יואל בת ה-46, אם יחידנית לשתיים, שיצרה את דף הפייסבוק "המרוץ לקורת גג" בו היא מבקשת לאסוף 330,000 שקלים. עד כה היא אספה כ-11 אלף שקלים בלבד.
יואל, עובדת לאל על שהוצאה לחל"ת, זכתה לפני שנתיים וחצי בדירה בפרויקט "שכונת מורשת" שבעיר מודיעין. היא בחרה בדירת שלושה חדרים בעלות של 1.06 מיליון שקלים, אך בעקבות משבר הקורונה הכנסתה נחתכה והיא איבדה את ההון לאישור המשכנתא. "כשזכיתי ידעתי שיש לי את ה-10% הראשונים, ואת השאר ידעתי שאשיג", שיחזרה. "במאי האחרון הגיע מועד בחירת הדירה. באותה התקופה אבי נפטר ואז הגיעה הקורונה ויצאתי לחל"ת. כבר הבנתי שלא אעמוד בתשלומים, אבל ייעצו לי בכל זאת ללכת ולבחור דירה ובמקביל לפנות לבנקים בניסיון לקבל משכנתא. בחרתי דירה ויצאתי למסע להשיג משכנתא, ניסיתי גם בפנייה אישית לכל הבנקים וגם דרך מספר יועצי משכנתאות".
הדרישות והתנאים במחיר למשתכן ברורים למדי: הרוכשים נדרשים להציג 10% מערך השמאי בעת לקיחת המשכנתא, ומיום בחירת הדירה מתחילות פעימות התשלומים לקבלן. בחתימה על דירה הם משלמים 2,000 שקלים, בחתימה על החוזה משלימים ל-7% מערך הדירה ולאחר כחודשיים משלמים 20% נוספים.
למרות שפניותיה לבנקים לא קיבלו מענה, סמדר המשיכה בתהליך. היא כבר שילמה את המקדמה המצומצמת בעת החתימה על הדירה, אך מדובר בכסף קטן: בשבוע הקרוב עליה לחתום על החוזה ולהעביר מאות אלפי שקלים. "בחרתי דירה ושילמתי אלפיים שקלים בעת מעמד החתימה. ניסיתי לדבר עם הקבלן ודחיתי את מועד התשלום מה-14.06 ל-25.06. זה המועד האחרון לחתימה על החוזה בהגרלה בה זכיתי. שקלתי לפנות למימון המונים, אבל מימון המונים לאדם פרטי מצריך עמלה שבין 10% ועד 20% כולל לצד שלישי, לא הרגשתי בנוח לבקש יותר מהדרוש לי".
כיום חסרים לסמדר 330 אלף שקלים כדי לעמוד בעול התשלומים בפרויקט. "אף בנק לא מוכן להגדיל את המשכנתא ל-90% ולתת 900 אלף שקלים. דיברתי עם כל הבנקים למשכנתאות, כולל ארבעה יועצי משכנתא ושני יועצים פיננסים. הצלחתי לחזור לעבודה, אבל שכר הנטו שלי נמוך משמעותית מ-15 אלף השקלים הדרושים לאישור משכנתא של 930 אלף שקלים. למעשה, לא מאשרים לי יותר מ-580 אלף שקלים והסכום אותו אני מבקשת הוא החסר לי. אני לבד, אין לי בני משפחה שיתנו לי את החלק החסר ואין מי שיחתום עבורי על ערבות. אבי נפטר ואימי נכה סיעודית הנמתכת על ידי ביטוח לאומי".
עבור סמדר, מדובר בהזדמנות האחרונה לצאת ממעגל השכירות ומעברי הדירות התכופים. "מאז שהשתחררתי מהצבא עבדתי וחייתי בשכירות, כי אין ברירה אחרת, לא חייתי בפזרנות ואפילו לחופשות ונופש בקושי יצאתי. חייתי מהמשכורת שעבורה עבדתי והמשכורת באל על מקיימת אותנו. אני לא יודעת איך אצליח לצאת מהמעגל של מעבר תמידי בין בתים, אם אני נתקלת בקושי לקבל משכנתא אפילו עבור דירה זולה במחירים כיום. אני לא יודעת מה יקרה בעתיד בתקופה של אי וודאות עם הקורונה, אבל אני חייבת לבנותיי מגורים קבועים", היא מוסיפה.
"אני גרה כבר שנים בשכירות ובכל פעם עוברת ממקום למקום עם שתי בנות קטנות. אני חייבת ליצור סביבה יציבה עבורן, בית קבוע שיוכלו לחזור אליו כשיגדלו. אין לי הזדמנות אחרת לדיור וזה די מתיש לעבור ממקום למקום בכל מספר שנים. זה גם עולה כסף שאין לי מאיפה לגרד."