כבר חודשים ארוכים שיו"ר ההסתדרות, עופר עיני, מעריך כי בנימין נתניהו יהיה ראש הממשלה הבא. מסיבה זו הוא נמנע באלגנטיות מלתקוף את נתניהו, אפילו בשיאו של המשבר הכלכלי והפגיעה בקרנות הפנסיה של החוסכים.
היום, בשיחה עם "גלובס", עיני ממשיך במדיניות המחבקת, אולם מעביר גם מסר חד משמעי: "אני מושיט לביבי יד להידברות, אבל אם הוא לא ייקח אותה אני אדע להתמודד, ולכם יהיה הרבה מה לכתוב".
כדי לחדד את המסר, עיני מזכיר כי בשנת 2004, עת שכיהן כיו"ר הסתדרות עובדי המדינה, הוביל שביתה של 100 ימים כנגד שר האוצר דאז - בנימין נתניהו. "אני מקווה שלא יצטרכו לגרור אותנו לכיוונים כאלה". על האפשרות שנתניהו יממש את חזונו הכלכלי לצמצום המגזר הציבורי, אומר עיני: "הייתי בכנס לאחרונה שבו ביבי הפציר במעסיקים שלא לפטר עובדים. לכן, אני מאמין שגם הוא כמעסיק לא יפטר עובדים - נאה דורש נאה מקיים".
עיקרון המשולש
עיני מתעקש כי הממשלה שתקום בראשות נתניהו בכל מקרה לא תחזור על המדיניות הכלכלית של שנת 2003, וחושף מה הבטיח לו נתניהו לפני הבחירות: "ביבי אמר לי בשיחה אישית שהוא בעד הידברות ובעד המשולש".
עיקרון המשולש הוא שיתוף-פעולה הדוק בין 3 צלעות - הממשלה, המעסיקים והעובדים. יחד עם זאת, עיני לא יודע לומר האם נתניהו התכוון להקמה של מועצה כלכלית חברתית כפי שהתחייבה להקים ציפי לבני, או שמא מדובר בפורום בלתי מחייב.
"לא הפכתי לפרשן של ביבי, תשאל אותו אתה למה הוא התכוון. בכל מקרה אנחנו והמעסיקים יודעים לשתף פעולה, אבל עם שר האוצר הנוכחי, רוני בר-און, לא הצלחנו. לכן זה מאוד תלוי מי יהיה שר האוצר הבא", אומר עיני. לדבריו, הוא לא פוסל את ליברמן לתפקיד שר האוצר, או כל אחד אחר שיענה לידו המושטת.
ברוש לא מוטרד
עיני, שנחשב לאחד האנשים החזקים במפלגת העבודה ולמקורבו של אהוד ברק, כואב ברמה האישית את המכה שספגה המפלגה. "התוצאה מבחינת העבודה קשה מאוד אבל לא מפתיעה. אם היא חפצה חיים, היא חייבת להקשיב לרחשי הלב של הציבור וללכת לאופוזיציה". לשיטתו, אגב, הישיבה שם לא תהיה ממושכת מדי ככל הנראה: "תוצאות הבחירות קשות אבל קשה לי להאמין שהממשלה שתקום תחזיק מעמד. במצב הנוכחי כל שנתיים קמה כאן ממשלה אחרת ואי אפשר להמשיך ככה", הוא אומר.
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים וידידו הטוב של עיני, אינו מוטרד כל כך מממשלת ימין צרה. "כבר היו לנו ממשלות רחבות שהתפרקו, וממשלות צרות שהחזיקו מעמד. לי חשוב שתהיה ממשלה יציבה, זה העיקר", אמר ברוש ל"גלובס". לדבריו, יציבות שלטונית הכרחית כדי לטפל במשבר הכלכלי: "אני מקווה שיקימו כמה שיותר מהר ממשלה ושימונה שר אוצר שיכין בהקדם את תקציב 2009".