הנזק למשק מימי ההסלמה האחרונים מגיע ל-540 מיליון שקלים, כך פרסמה היום (חמישי) התאחדות התעשיינים על פי אמדן של אגף הכלכלה בהתאחדות. האומדן מתבסס רק על ימי העבודה החלקיים, ולא על נזקים עקיפים או פגיעות במפעלים. הסכום הזה יצטרף למחיר הפיצויים שהמדינה תשלם לנפגעי ההסלמה, שעל פי רשות המיסים יגיע לפחות לעשרות מיליונים, וכמובן למחיר הלחימה עצמה - הגיחות האוויריות, גיוס המילואים ויירוטי כיפת ברזל.
מניתוח אגף הכלכלה של התאחדות התעשיינים עולה כי הנזק הכלכלי המצטבר של שלושת הימים האחרונים לכלל המשק נאמד בכ-540 מיליון שקלים, זאת כתוצאה מפעילותם החלקית של העסקים ומפעלי התעשייה בהתאם להנחיות פיקוד העורף.
על פי ההנחיות ב-11-13 במאי לא התקיימה עבודה במלואה במחוזות דרום ומרכז, ובאגף הגיעו למסקנה שכ-35% מהמועסקים במרחב דרום נעדרו מעבודתם, לצד כ-10% מהעובדים במרחב מרכז. אומדן זה כאמור, אינו לוקח בחשבון נזקים כספיים מפגיעות ישירות במפעלים, פגיעה ברווחיות ונזקים עקיפים כגון פגיעה במוניטין מול לקוחות בחו"ל, ביטול עסקאות, אי עמידה בלוחות זמנים ועוד.
אתמול פנה נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, לשר האוצר בדרישה לגבש באופן מיידי הסדר שיאפשר למעסיקים תשלומי שכר בסבב הלחימה הנוכחי. בשעה זו לא קיים הסדר המחייב תשלום שכר לעובד שנעדר מעבודתו לצורך שמירה על ילדיו או בהתאם להנחיות פיקוד העורף.
בנוסף לתשלום על ימי העבודה, ברשות המיסים כבר פועלים במרץ במסגרת קרן הפיצויים על תשלום לנפגעים הישירים של ההסלמה. בעת הזו יודעים לומר שהנזק מההסלמה הנוכחית יגיע בוודאות לעשרות מיליוני שקלים, בפיצויים על נזק ישיר, אך המחיר עלול להיות גבוה יותר, כתלות במספר ימי ההסלמה ובחומרת הפגיעות. עד כה הגיעו לקרן הפיצויים דיווחים על 2,000 פגיעות ברכוש - מפגיעות קלות ועד הרס מוחלט של מבנים. בצוק איתן לשם השוואה, שילמה רשות המיסים פיצויים של 200 מיליון שקלים על נזק ישיר.
עלות נוספת של הלחימה היא העלות של הפעולות הצבאיות עצמן. רוב העלויות הללו אינן חשופות לציבור אך מחיר אחד ידוע, והוא מחיר יירוטי כיפת ברזל. כל טיל יירוט שמשוגר עולה 50 אלף שקלים, ועד כה שוגרו ככל הנראה עשרות רבות, אם לא מאות טילים כאלו.