"אנחנו כבר עברנו את המצב החמור ביותר במסגרת המשבר הגלובלי ששיאו היה בסוף 2008, אך המשבר הריאלי בעולם נמשך. בשווקים הפיננסים, הרבעון השני היה הטוב ביותר שראינו מזה שנים, שוקי אגרות החוב גם הממשלתיות וגם של החברות מתחילים לפעול שוב ברצינות" - כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בפורום קיסריה.
"אבל המשבר הריאלי נמשך עדיין", המשיך פישר. "אנחנו עוד לא יודעים בוודאות שעברנו את נקודת המפנה בפן הריאלי. ההערכות הן כי במחצית השנה השנייה של השנה יבוא המפנה, או ברבעון הראשון של 2010". פישר ציין לחיוב את מצבן של המדינות באסיה - שמצבן משתפר מהר יותר מבמקומות אחרים. הבעיה, לדבריו, טמונה במשקים המפותחים.
על הבהלה שנרשמה בשווקים במשבר הנוכחי אמר הנגיד: "זאת הפאניקה הכי חמורה שאני ראיתי אי פעם, והחמורה שנרשמה מאז שנות השלושים, כאשר המצב במערכת הפיננסית היה הרבה יותר מסובך מאשר במשבר הנוכחי".
בהתייחסו למשק הישראלי אמר פישר: "עברנו את החלק הכי קשה, מצב הרוח משתפר כל הזמן, מסקר החברות של בנק ישראל שיפורסם בעוד שבוע עולה כי לפי התוצאות הראשוניות, החברות דיווחו על האטה בפעילות ברבעון השני. ישנם מספר ענפים שחושבים שיתחילו לצמוח כבר ברבעון השלישי של השנה, כך שאולי נראה צמיחה עוד לפני סוף השנה, אך ברור לנו שהאבטלה תמשיך לעלות, כך הם פני הדברים תמיד בסוף מיתון ובתחילתה של התאוששות".
"לדעת בנק ישראל יהיו בעיות בתקציב משנת 2011 ונצטרך לטפל בהן", הוסיף פישר. "אצלנו התקציב לשנתיים הבאות נותן למייצבים האוטומטיים לפעול ולא יותר מכך, זאת בשל הדאגה שלנו לחוב ולמימון הגירעון. אנו כיום במצב יותר טוב מזה שהיינו בו לפני 6 שנים, ולדעתי רמה של 6% חוב ביחס לתמ"ג זה יחס אחראי יחסית למשבר שאיתו אנחנו מתמודדים".
"המדיניות המוניטרית היתה מאד מאד מרחיבה בשל המשבר, וזה קרה מאד מהר, ולכן יש מי שחושש שאנו צפויים לאינפלציה", המשיך פישר. "כל עוד הצמיחה איטית, לא צפויה עלייה ברמת האינפלציה, אבל אצלנו ישנה סיבה נוספת לדאגה מהאינפלציה: בשל עליית המע"מ, המס על המים ומיסים נוספים תהיה עליית מחירים במשק בחודש-חודשיים הבאים. אנו נמשיך לטפל בצד המוניטרי באופן גמיש על מנת לעמוד ביעד יציבות המחירים, ואם יהיה צורך ננקוט צעדים על מנת להתמודד עם עליית המחירים במשק והאינפלציה".
"המצב אצלנו קשה, אך יחסית טוב למדינות אחרות. עברנו את התקופה עם מעט בעיות יחסית, בלי כשלים במערכת הבנקאית. יש לתת לכך את הקרדיט למדיניות האחראית של הממשלה והאוצר מבחינה פיסקאלית", סיכם פישר.
"בעקבות חוק בנק ישראל החדש סוף סוף נבין איזו סמכות נתונה בידי מי"
נגיד הבנק התייחס גם לסכסוך המתוקשר בין האוצר לבין בנק ישראל על רקע חוק בנק ישראל וסעיף הפיקוח על השכר בבנק המרכזי: "המצב הנוכחי הוא שהאוצר מפקח על השכר בבנק ישראל - זה לא מצב בריא, משום שיש מתח מבני בין שני המוסדות האלה", אמר פישר. "אנחנו עובדים באותו תחום - וקיים מתח. אנחנו לא מתנגדים לפיקוח חיצוני על השכר בבנק ישראל, אנחנו בעד והצענו את זה".
"רה"מ, בעזרת אייל גבאי ומשרדו, היה מעורב בגיבוש פשרה שתהיה בתוך החוק, פשרה שהיא לדעתי הוגנת יחסית ואני מקווה שכולנו נחייה עם זה בשלום. אני הייתי מעדיף שיהיה פיקוח של דירקטוריון הבנק, אבל בישראל זה לא אפשרי. לדעתי החוק החדש יסדיר את היחסים בין שני המוסדות - וזה בריא לאורך זמן. סוף סוף נבין איזו סמכות נתונה בידי מי", רמז פישר למנכ"ל משרד האוצר ירום אריאב.