טבע, חברת התרופות הישראלית והגדולה בעולם בתחום התרופות הגנריות, פרסמה את דו"חותיה הכספיים לרבעון הראשון של 2009, מהם עולה שהחברה עקפה את תחזיות האנליסטים ברווח הנקי אך לא בשורת ההכנסות - ברבעון שהיה נטול השקות חדשות.
המכירות, אם כן הסתכמו ב-3.15 מיליארד דולר. מכירות החברה צמחו ב-22%, ואף היתה גבוה יותר במונחי מטבע מקומי, אילולי שחיקה שנבעה משערי החליפין. בהיותה חברה רב-לאומית, טבע מדווחת בדולרים, וחוזקו של המטבע האמריקני, אם כן, פגעו בתוצאות השורה העליונה; עוצמת הפגיעה נאמדת ב-200 מיליון דולר (ירידה של 8%). עם זאת, חשוב לציין כי השינויים בשערי החליפין לא השפיעו על הרווח התפעולי.
בוול סטריט העריכו האנליסטים כי החברה תציג רווח מתואם (Non-GAAP) של 68 סנט למניה בממוצע, ירידה של 2.9% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. זאת, מתוך הכנסות של 3.4 מיליארד דולר - שהיה גוזר גידול של 32.1%. הרווח המתואם עמד בסופו של דבר על 71 סנט למניה - 634 מיליון דולר בסך הכל.
לראשונה, מאחדת במסגרת דו"חות רבעון זה את תוצאותיה של חברת התרופות באר - אותה רכשה בקיץ אשתקד והשלימה את הרכישה בשלהי 2008. צמיחת המכירות של טבע ניכרת בכל הפעילויות של החברה - לרבות תרופת הקופקסון, אשר מכירותיה הגיעו שליא של 621 מיליון דולר במונחי מחיר מכירה לשוק, עליה של 15%. הקופקסון, מדווחת טבע, המשיך להיות התרופה המובילה לטיפול בטרשת נפוצה בעולם כולו.
ברבעון הראשון ייצרה טבע תזרים מזומנים של 733 מיליון דולר מפעילות שוטפת, ירידה של 1.7% לעומת התזרים ברבעון הראשון של 2008. לדברי מנכ"ל החברה, שלמה ינאי, "האינטגרציה עם באר מתקדמת בקצב מהיר מהמתוכנן, ואנו מעריכים כי נפיק ערך רב יותר מרכישת באר מכפי שציפינו בתחילה. אנו אופטימיים באשר להשגת יעדי 2009".
במונחי GAAP, כלומר על-פי העקרונות החשבונאיים המקובלים, דיווחה טבע על רווח נקי של 451 מיליון דולר. ההבדל בין שני בסיסי הדיווח כולל שערוך מלאי (220 מיליון דולר), הפחתת נכסים בלתי מוחשיים אותם רכשה טבע כחלק מעסקת באר (54 מיליון דולר) והוצאות ארגון מחדש ואחרות בעקבותיה - 14 מיליון דולר. כן נזכיר הטבת מס של 105 מיליון דולר הקשורה בעסקה.
סעיפים נוספים שאינם כלולים בתוצאות Non-GAAP הינם סעיפי מחקר ופיתוח בתהליך הקשורים לרכישת CoGenesys, וגם ירידת ערך של נכסים פיננסיים. לטבע, כידוע, השקעה באגרות חוב בריבית מכרז משתנה (ARS) והחברה כבר הפחיתה את ערכן במאזניה בעבר. אפרופו הוצאות מו"פ, אלו שמרו על נתח של 7% מסך המכירות, בהתאם ליעד תוכנית החומש של החברה.
ממונחי Non-GAAP נגזר שיעור מס של 17%, גבוה מהשיעור של 15% שרשמה טבע ברבעון המקביל ו-10% ב-2008 כולה. שיעור המס ברבעון הראשון, תולדת המיזוג עם באר, מהווה אומדן לשיעור המס בשנה כולה.
מניתוח המכירות של החברה עולה, כי תרומתה של באר באה לידי ביטוי במיוחד בארה"ב, רוסיה, פולין, גרמניה וקרואטיה. מוצרי בריאות האישה, תרומה נוספת של באר, הניבו מכירות של 97 מיליון דולר - גידול של 39% ביחס למכירות בתחום זה על-ידי באר ברבעון המקביל.
מבט על מפת המכירות העולמית של טבע מגלה כי המכירות בצפון אמריקה גדלו ב-36% בהשוואה לרבעון הראשון ב-2008 והסתכמו ב-1.86 מיליארד דולר, 62% מכל מכירות התרופות של החברה; חלקן נבעו מהכמות אותה הספיקה לשווק של סולודין (Solodyn) ברבעון לפני שהגיעה להסכם, וחלקן מהשקות קדומות. ברבעון המקביל אשתקד, נזכיר, טרם זקפה טבע את כל ההכנסות ממכירות הקופקסון בצפון אמריקה, כיוון שסאנופי-אוונטיס שיווקה את התרופה.
מבחינת מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA), לטבע יש 197 בקשות הממתינות לאישור סופי, מתוכן 40 אישורים מותנים. סך המכירות השנתיות במונחי תרופות מקור של כל הבקשות עולות על 109 מיליארד דולר. 134 בקשות מתוך הסך שבצנרת תוקפות את זכויות הפטנט המקורי ("Paragraph IV").
אומנם היחלשות המטבעות האירופאיים מול הדולר שחקו את הכנסותיה של טבע, אך המכירות ביבשת גדלו ברבעון ב-4% ל-692 מיליון דולר, והיוו נתח של 23% מסך מכירות התרופות של החברה.
מכירות האזילקט צמחו בד-בבד עם גידול בנתח השוק של התרופה בארה"ב ובאירופה, והסתכמו ב-55 מיליון דור, עליה של 50%. מוצרי הנשימה של טבע עלו ב-9% ל-185 מיליון דולר ברחבי העולם, מתוכם 107 מיליון דולר רק בארה"ב, בעיקר בשל נתח השוק שלה בתחום המשאפים לקוצר נשימה (59%), לאחר המעבר למשאפים מבוססי HFA ברבעון, ממשאפי CFC. בתוך כך, מכירות חטיבת הכימיה (API) גדלו בשיעור צנוע של 3% ל-158 מיליון דולר.